Edvards Smiltēns. Foto: Reinis Inkēns, Saeima/Flickr

Saeimas sēdes debatēs par priekšlikumu iekļaut darba kārtībā likumprojektu “Par likuma “Par Skultes sašķidrinātās dabasgāzes termināli” atzīšanu par spēku zaudējušu” deputāts Edvards Smiltēns (“Apvienotais saraksts”) vērsies pret Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas (TAVRPK) vadītāju, frakcijas “Progresīvie” deputāti Skaidrīti Ābramu, apvainojot viņu dokumentu viltošanā, lēmumu manipulēšanā un vienpersoniskā lēmumu pieņemšanā.

“Tajā pašā dienā deputāts Smiltēns sociālajā saziņas vietnē “X” atkārtoja šos apvainojumus, papildus norādot uz iespējamām “slēptām interesēm” deputātes Skaidrītes Ābramas darbībā. Deputāts Smiltēns būtībā inkriminē kriminālsodāmas darbības, par ko tiesības lemt ir tikai kompetentajām iestādēm normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā,” informē “Progresīvie”.

Frakcija “Progresīvie” uzskata, ka tamlīdzīgi izteikumi nepiedien Saeimas deputātam un ir klajā pretrunā ar Saeimas deputātu ētikas kodeksu. Deputāta Smiltēna rīcība, viņa publiski vairākkārt paustie apvainojumi deputātei Ābramai, grauj Saeimas reputāciju. Savos apgalvojumos – it īpaši no Saeimas tribīnes – deputātiem ir jābalstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju, stingri ievērojot nevainīguma prezumpcijas principu. Nevienu nedrīkst apvainot kriminālsodāmā nodarījumā, un nevienam nedrīkst likt taisnoties, kamēr nav veikta izmeklēšana un konstatēts pārkāpums. Konkrētajā gadījumā ir vērojami deputāta Smiltēna centieni izrēķināties ar politisku konkurentu, kas ir pārņēmis TAVRPK vadību, iepriekš uzticētu “Apvienotā saraksta” pārstāvim.

“Ja deputātam Smiltēnam bija pamatotas aizdomas par nelikumīgām darbībām, viņam uzreiz bija jāvēršas tiesībsargājošajās iestādēs. Diemžēl patlaban deputāta Smiltēna publiskie izteikumi var ne tikai ietekmēt sabiedrisko domu, bet, iespējams, pat apdraudēt godīgu izmeklēšanu,” uzskata “Progresīvie”.

***

Tikmēr frakcija “Apvienotais saraksts” informē, ka tā vērsusies pie Latvijas Republikas ģenerālprokurora Jura Stukāna ar aicinājumu izvērtēt iespējamu dokumentu viltošanas faktu Saeimas Tautsaimniecības komisijā. Partija lūdz izvērtēt iespējamo dokumentu viltošanu, kā arī citus šajā lietā būtiskos apstākļus, kas ir saistīti ar valsts drošības jautājumu, kuru rezultātā tika nobremzēta likumprojekta “Par likuma “Par Skultes sašķidrinātās dabasgāzes termināli” atzīšanu par spēku zaudējušu” virzīšana izskatīšanai Saeimas 12.oktobra sēdē.

Frakcijas ieskatā, lemjot par likumprojekta “Par likuma “Par Skultes sašķidrinātās dabasgāzes termināli” atzīšanu par spēku zaudējušu” virzību, ir pieļauti nopietni pārkāpumi, tostarp iespējama dokumentu viltošana.

Ņemot vērā iespējamā likumpārkāpuma sabiedrisko nozīmīgumu un tā iespējamo iespaidu uz Latvijas nacionālās drošības jautājumiem, kā arī ietekmi uz likumdevēja reputāciju, partija aicina ģenerālprokuroru ar vislielāko rūpību un iespējami īsākā termiņā veikt notikušā pārbaudi.

***

Skultes sašķidrinātās gāzes termināļa aktualitāte ir zudusi un valsts atbalsts tā izveidei vairs nav nepieciešams, ceturtdien, 19.oktobrī, konceptuāli lēma Saeima. Parlamentārieši pirmajā lasījumā atbalstīja deputātu sagatavoto likumprojektu, ar ko paredzēts par spēku zaudējušu atzīt likumu, kas terminālim noteica nacionālo interešu objekta statusu.

Jauna sašķidrinātās gāzes termināļa būvniecība nav valsts drošības interesēs, un Latvijai draudzīgās kaimiņvalstīs ir attīstīta vai tiek būvēta gāzes infrastruktūra, kas nodrošina pietiekamu kapacitāti Latvijas patēriņam, norādīta likumprojekta autori.

Tāpat spēkā esošajā likumā noteikto termiņu termināļa nodošanai ekspluatācijā vairs nav iespējams sasniegt, informē Saeimas Preses dienests.

“Inčukalna dabasgāzes krātuves piepildījums ir vairāk nekā 80 procentu. Mums ir koordinēta sadarbība ar Lietuvu, Igauniju un Somiju par dabasgāzes piegādēm, līdz ar to ir zudusi vajadzība papildināt fosilo resursu krājumus. Arī atbildīgā Klimata un enerģētikas ministrija konstatē, ka šim likumam vairs nav nozīmes,” iepriekš skaidroja par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama. Komisijas priekšsēdētāja arī pauda, ka tas neliedz interesentiem attīstīt sašķidrinātās dabasgāzes termināli brīvā tirgus apstākļos.

Lasiet arī: VIDEO | Čoža, cincītis un ziloņa snuķītis – Petraviču šokē grāmata trīsgadniekiem

Lai likumprojekts stātos spēkā, tas jāatbalsta Saeimai vēl divos lasījumos.

youtube icon
Abonēt youtube