Foto: apuleyo4/Flickr

Pūlis, kliedzot antisemītiskus saukļus, svētdienas, 29.oktobra, vakarā iebruka Dagestānas lidostā Mahačkalā, skrienot cauri lidostai uz skrejceļu, aplencot lidmašīnas un meklējot cilvēkus, kas ieradušies no Izraēlas.  Antisemītiskie protesti Dagestānā un citos Ziemeļkaukāza reģionos liecina par pieaugošo starpetnisko un starpreliģiju spriedzi Krievijā, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam zaudējot kontroli, uzskata analītiķi.

Kara izpētes institūta analītiķi atzīmē, ka Dagestānas Republikas vadītājs Sergejs Meļikovs, Karačajas-Čerkesu Republikas vadītājs Rašids Temrezovs un Kabardas-Balkārijas Republikas vadītājs Kazbeks Kokovs svētdien, 29. oktobrī, aicināja Dagestānas Republikas iedzīvotājus atturēties no agresīvām darbībām un pārtraukt mēģinājumus kurināt etnisko naidu. Arī Ziemeļkaukāza musulmaņu koordinācijas centrs īpaši nosodīja antisemītiskās darbības, kas notika pēc pirmajām demonstrācijām 28. oktobra vakarā, ziņo Unian.

Dagestānas nacionālās politikas ministrs Enriks Muslimovs un jaunatnes lietu ministrs Kamils​Saidovs ieradās lidostā 29.oktobrī, lai sazinātos ar demonstrantiem, taču, kā izrādījās, nespēja viņus atrunāt no iekļūšanas lidostas telpās. Vēlāk Meļikovs demonstrāciju nosauca par likuma pārkāpumu, un Ziemeļkaukāza federālā apgabala Iekšlietu ministrijas Galvenā direkcija brīdināja, ka demonstrāciju rīkošana bez valdības iepriekšējas atļaujas ir nelikumīga.

Kremlim var būt grūti pārliecināt vēlētājus, ka situācija tiek kontrolēta, kā arī ebreju auditoriju, ka Krievijas ebreju minoritātir drošībā, neskatoties uz centieniem attēlot Krieviju kā reliģiski tolerantu valsti. Krievijas Dagestānas galvenā rabināta preses sekretārs Ovadja Isakovs 29.oktobrī sacīja, ka simtiem ebreju ģimeņu Dagestānā vajadzētu pamest republiku un Krieviju, jo “Krievija nav glābiņš” tāpēc, ka “arī Krievijā bija [ebreju] grautiņi. ”

Jāpiebilst, ka 25.oktobrī Krievijas prezidents Vladimirs Putins, tiekoties ar vairāku Krievijas reliģisko organizāciju vadītājiem, tostarp jūdaisma un islāma līderiem, nosauca Krieviju par reliģiskās harmonijas bāku.

Krievijas ultranacionālisti pauduši bažas, ka antisemītiskas demonstrācijas izplatīsies no Dagestānas un Ziemeļkaukāza uz citiem Krievijas reģioniem. Daži Krievijas ultranacionālisti baumās vainoja Ukrainas vadītu informatīvo operāciju, bet citi pauda dziļas bažas, ka antisemītiski protesti var izplatīties un izraisīt pret Krieviju vērstas darbības.

Kāds krievu miliblogeris retoriski jautājis, vai Maskavā nenotiks “grautiņi”, un sacījis, ka demonstrācijas var radīt situāciju, kas līdzīga deviņdesmitajos gados notikušajām etnisko krievu slepkavībām Tadžikistānā un Čečenijā. Krievijas ultranacionālisti var sākt skarbi kritizēt Krievijas varasiestāžu reakciju uz protestiem, jo daudzi Krievijā pauduši neapmierinātību ar oficiālo varas iestāžu līdz šim neapmierinošo reakciju uz notiekošo.

Krievijas Federālā drošības dienesta vadītājs Aleksandrs Bortņikovs un Krievijas Izmeklēšanas komitejas vadītājs Aleksandrs Bastrikins, iespējams, mēģina izmantot Krievijā sakāpināto etnoreliģisko spriedzi, lai atgūtu Krievijas prezidenta labvēlību. Krievijas miliblogeri norāda, ka amatpersonām nav izdevies īstenot Putina 2012.gada politiku, lai veicinātu migrāciju uz Krieviju ar mērki atrisināt valsts demogrāfijas problēmas, vēsta Unian.

Milblogeri sūdzas, ka Putina politika, lai arī tā ir labi domāta un pareiza, tomēr nav spējusi palielināt dzimstību un samazināt mirstību līdz vajadzīgajam līmenim, kā arī nav spējusi pienācīgi integrēt migrantus Krievijas sabiedrībā. Viņi apgalvo, ka šī politika nemainīsies, kamēr pie varas paliks vecie Putina paaudzes politiķi.

Kremlis parasti ir lēni reaģējis uz notikumiem, kas saistīti ar etnoreliģisko spriedzi, tostarp nesenajām sūdzībām par migrantu uzbrukumiem krievu bērniem, tādējādi vairojot Krievijas ultranacionālistu dusmas pret Krievijas valdību par bezdarbību, kas vēl vairāk saasina etnoreliģisko spriedzi.

Simtiem demonstrantu Dagestānā iebruka Mahačkalas lidostā, bloķēja skrejceļu un mēģināja iekāpt lidmašīnā, kas ieradās no Izraēlas 29. oktobra vakarā pēc tam, kad izplatījās baumas, ka Krievijas varas iestādes plāno pārvietot “Izraēlas bēgļus” uz Dagestānu un citiem Ziemeļkaukāza reģioniem. 28. oktobra vakarā simtiem demonstrantu pulcējās pie viesnīcas Hasavjurtā, lai meklētu iespējamos “Izraēlas bēgļus”. Naktī no 28. uz 29. oktobri nezināmas personas aizdedzināja ebreju kultūras centru Naļčikā Kabardas-Balkārijas Republikā.

Protesta laikā Mahačkalas lidostā, kur demonstranti uz laiku bloķēja izeju visām lidostā esošajām personām, viņi pārbaudīja personu apliecinošus dokumentus, meklējot Izraēlas pilsoņus, taču netika ziņots, ka viņi tādus būtu atraduši.

Demonstranti skandēja “nāvi ebrejiem” un sadūrās ar lidostas drošības darbiniekiem. Krievijas Federācijas Nacionālās gvardes karavīri izveda demonstrantus no lidostas.

“Telegram” kanāls, kas izplatījis aicinājumu rīkot protestus,  ir slēgts, kas varētu būt pirmā pazīme, ka Krievijas varas iestādes aktīvi cenšas apturēt antisemītisko demonstrāciju turpināšanos.

Krievijas drošības spēki lidostā atguvuši kontroli, un lidosta tagad būs slēgta līdz otrdienai, 31. oktobrim. Saskaņā ar Krievijas ziņu aģentūru sniegto informāciju ir aizturētas aptuveni 60 personas, kas, domājams, bija iesaistītas incidentā, ziņo BBC.

Kā redzams publicētajos video, pūlī Mahačkalas lidostā bija iesaistīti simtiem cilvēku, dažiem rokās bija palestīniešu karogi un daži skandēja ”Allahu Akbar. Vietējie ziņoja, ka protestētāji pie lidostas apturēja automašīnas, pieprasot uzrādīt dokumentus un haotiski meklēja Izraēlas pases.

Incidenta rezultātā tika ievainoti divdesmit cilvēki, tostarp policisti. Divi cilvēki ir kritiskā stāvoklī, ziņo republikas Veselības ministrija.

Dagestānas valdība pauda atbalstu Gazai, bet aicināja iedzīvotājus saglabāt mieru un nepiedalīties šādos protestos.

Dagestānas gubernators Sergejs Meļikovs Telegram kritizēja pūļa iebrukumu lidostā, uzsverot, ka ir necienīgi vārdiski apvainot svešiniekus un pārmeklēt viņu kabatas, meklējot pases.

Vietējā valdība ir ierosinājusi krimināllietu saistībā ar sabiedriskajām nekārtībām.

Lasiet arī: Anonīmi avoti turpina izplatīt jaunas baumas par Putina nāvi

Dagestāna, kurā pārsvarā dzīvo musulmaņi, atrodas Ziemeļkaukāzā pie Kaspijas jūras un tur dzīvo aptuveni 3,1 miljons cilvēku.

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

Saistītās tēmas: DagestānaEbrejiGazaIzraēlakrievijapalestgīnieši

youtube icon
Abonēt youtube