Foto: Pexels

Krievijas prezidenta Vladimira Putina pilnvaru termiņš beidzas nākamgad, taču līdz ar 2020.gadā ieviestajām radikālajām izmaiņām agresorvalsts konstitūcijā diktators varēs vadīt Krieviju līdz 2036.gadam.

Kopš 1999.gada, kad Putins pārņēma varas grožus, viņš ir pierādījis sevi kā vienu no apkaunojošākajiem politiķiem mūsdienu vēsturē, izmantodams “ļaunprātīgu varu” Krievijā, raksta The Independent.

Jāpiebilst, ka pagājušajā nedēļā anonīmi “Telegram” kanāli sāka izplatīt baumas, ka Putins ir miris. “Trešdienas, 26. oktobra pēcpusdienā Krievijas prezidenta Vladimira Putina veselības stāvoklis sāka strauji pasliktināties. Ap pulksten 20.00 pēc Maskavas laika dežūrārsti izsauca papildu ārstu brigādi, kas pēc ierašanās piecpadsmit minūšu laikā sāka prezidenta reanimāciju, līdz tam laikam Putina stāvoklis bija kļuvis kritisks. Plkst. 20.42 pēc Maskavas laika ārsti pārtrauca reanimāciju un konstatēja prezidenta nāvi,” vēstīja “Telegram” kanāls “Generall SVR”.

“Generall SVR” ir viens no noslēpumainākajiem “Telegram” kanāliem Krievijā, kas regulāri publicē informāciju par Putinu un viņam tuvāko cilvēku loku. Minētais kanāls arī izplatījis informāciju par Putina nedziedināmajām slimībām. Tiek uzskatīts, ka tas pieder bijušajam Ārējās izlūkošanas dienesta ģenerālim.

The Independent min vairākus politiķus, kas varētu ieņemt Kremļa saimnieka vietu gadījumā, ja Putins nomirst vai atkāpjas no amata:

Mihails Mišustins

Ja Putins nomirst vai pēkšņi atkāpjas, Federācijas padomei ir 14 dienas, lai izsludinātu pirmstermiņa prezidenta vēlēšanas. Premjerministrs Mihails Mišustins pildītu pagaidu prezidenta pienākumus. Tomēr daži viņu uzskata par maz ticamu kandidātu uz pastāvīgu amatu, ņemot vērā viņa popularitātes trūkumu Putina tuvākajā lokā.

Dmitrijs Medvedevs

Dmitrijs Medvedevs, kas pazīstams kā viens no Putina tuvākajiem sabiedrotajiem, tiek uzskatīts par vienu no potenciālajiem pēctečiem. Iepriekš viņš bija prezidenta amatā no 2008. līdz 2012. gadam, pirms atkāpās no amata saskaņā ar iepriekš saskaņotu vienošanos. Rietumos viņu kādreiz uzskatīja par mērenu balsi Kremlī, taču viņš ir izpelnījies Putina sliktā policista reputāciju, nosaucot ukraiņus par “tarakāniem” un izsakot arvien kareivīgākus draudus saistībā ar kodolieročiem. Bijušais tiesību profesors bija premjerministrs no 2012. līdz 2020. gadam, pirms kļuva par Krievijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieku. Tomēr tiek uzskatīts, ka gadu gaitā viņa padevīgā loma Putina vadībā ir vājinājusi viņa paša spējas nostiprināt varu Krievijas elitē.

Sergejs Kirijenko

Kirijenko, kurš kopš 2016. gada ieņēmis prezidenta administrācijas vadītāja pirmā vietnieka amatu. ir pazīstams kā Putina tuvākā loka pārstāvis. Tiek pieņemts, ka, ņemot vērā viņa iesaistīšanos nesen anektētajās Ukrainas teritorijās, viņam ir ikdienas piekļuve prezidentam un viņš uztur labas attiecības ar visiem Krievijas politiskās elites galvenajiem spēlētājiem.

Sergejs Šoigu

Ņemot vērā Ukrainas kara pazemojošo virzību, Sergejs Šoigu vairs nav ticams kandidāts uz prezidenta amatu, neskatoties uz to, ka amata ziņā viņš ir viens no Krievijas ietekmīgākajiem cilvēkiem. Aizsardzības ministrs savulaik tika atzīts par populārāko politiķi pēc Putina, un ir zināms, ka viņš ir ļoti tuvs Putinam, abiem bieži pavadot vasaras brīvdienas kopā.

“Pirms iebrukuma es noteikti būtu teicis, ka Putina pēctecis būs Šoigu, bet iebrukums ir aptraipījis viņa reputāciju,” komentē britu politologs, Prāgas Starptautisko attiecību institūta vecākais līdzstrādnieks un bijušais Ņujorkas universitātes Starptautisko attiecību centra profesors Marks Galeoti. “Viņš joprojām bauda salīdzinoši augstu sabiedrības atbalsta un uzticības līmeni, un viņš ir fenomenāls aizkulišu operators. Laiki, kad viņš varēja būt prezidents, varētu būt beigušies, bet kā karaļu radītājs viņš joprojām var būt ļoti ietekmīgs.”

Nikolajs Patruševs

Krievijas Drošības padomes sekretārs Patruševs pazīst Putinu, kopš viņi kopā strādāja Valsts drošības komitejā. Viņš bija galvenais stratēģis 2014. un 2022. gada iebrukuma Ukrainā laikā. 71 gadu vecais Patruševs ir “viens no retajiem cilvēkiem, kuros Putins klausās”, un tiek baumots, ka viņa dēls Dmitrijs arī ir potenciāls Putina pēctecis, ņemot vērā viņa lauksaimniecības ministra amatu.

“Tam [Putina pēctecim] ir jābūt tādam, kas var izveidot koalīciju, kas būtu pieņemama gan tehnokrātiem, gan drošības elitei,” norāda eksperts Marks Galeoti.

Lasiet arī: Veiksme, labklājība un pārpilnība – sešas laimīgākās zodiaka zīmes 2024. gadā

“Es domāju, ka Krievijas sistēma ar krīzi tiks galā diezgan ātri un mērķtiecīgi, un mēs redzēsim nākamo politisko eliti, kas centīsies izbeigt karu Ukrainā un konfrontāciju ar Rietumiem. Putins, ļoti iespējams, kļūs par grēkāzi visām izdarītajām zvērībām,” atzīmē Galeoti.

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube