Foto: Pexels

Atgriežoties vēsākam un drēgnākam laikam, arvien aktuālāks kļūst jautājums par imunitātes stiprināšanu. Jo īpaši tādēļ, ka rudens un ziemas mēneši ir noslogotāks periods gan bērniem, gan pieaugušajiem – vairāk stresa, slodzes darbā un sadzīvē, kā arī biežāka uzturēšanās iekštelpās, kas var vājināt organisma dabiskās aizsargspējas. Arī senioriem šajā laikā jākļūst uzmanīgākiem no iespējamas saaukstēšanās un vīrusiem.

Piecos padomos, kā gada tumšākajos mēnešos stiprināt imunitāti un pēc iespējas pasargāt sevi no saslimšanām, dalās medicīnas centra “Nucleo” speciālisti.  

Tu esi tas, ko tu ēd!

Ēdot ar uzturvielām un vitamīniem bagātus pārtikas produktus, mēs palīdzam organismam uzturēt labvēlīgu kuņģa un zarnu trakta mikrofloru, kas ir viens no cilvēka imunitātes regulētājiem. Ikdienas ēdienkartē būtu vēlams iekļaut pēc iespējas vairāk vietējos dārzeņus, ogas, augļus un zaļumus, kas ir bagāti ar vitamīniem, mikroelementiem un darbojas kā antioksidanti. Vienlaikus diennaktī jāuzņem pietiekams ūdens daudzums, jo tas palīdz ne tikai uzlabot organisma šūnu darbību, kas nepieciešama, lai pasargātos no dažādām baktērijām, bet arī palīdz ķermenim dabiski izvadīt toksīnus, kas, paliekot organismā, var izraisīt saslimšanu.

Fiziskas aktivitātes nav pārvērtētas

Fiziskās aktivitātes ir viens no labākajiem veidiem, kā uzlabot vispārējo veselības stāvokli un uzturēt sevi fiziskā formā, bez tā sportošana stiprina ne tikai ķermeni, bet arī imunitāti. Pietiek tikai ar 30 minūtēm fizisko aktivitāšu 3-4 reizes nedēļā. Fiziskās aktivitātes var pielāgot jebkuram vecumam un interesēm, tās varbūt – staigāšana, vingrošana vai kāds aktīvāks sporta veids. Galvenais, lai aktivitātes būtu sirdij tīkamas un, ideālā variantā,  svaigā gaisā. Tādā veidā organisma šūnas tiks pabarotas ar skābekli, uzlabosies pašsajūta un darba spējas.

Hroniskā stresa bieds

Mūsdienās gandrīz katram no mums stress ir neatņemama dzīves sastāvdaļa. Stresa hormoni ne vien nomāc normālo imūnsistēmas darbību, bet bieži vien ietekmē arī ēšanas un miega paradumus, veicinot organismu kļūt uzņēmīgākam pret saaukstēšanos un dažādām citām saslimšanām. Izvairīties no stresa ikdienā ir grūti, bet ir vairākas iespējas, kā to labāk pārvaldīt, piemēram: meditācija, dziļās elpošanas vingrojumi, dažādas relaksācijas prakses; neizolēt sevi no apkārtējiem, satikt sev tuvus cilvēkus; veltīt laiku hobijiem vai citām sev tīkamām nodarbēm; ierobežot laiku, kas tiek pavadīts pie datora un viedierīcēm; smagākos gadījumos nebaidīties un vērsties pēc palīdzības pie speciālista.

Organisms atjaunojas miegā

Pētījumi pierādījuši, ka, regulāri guļot mazāk par 7 stundām, būtiski pieaug risks saslimt ar vīrusu izraisītām saslimšanām. Minimāli rekomendējamais laiks, kas būtu jāguļ pieaugušajam, ir 7 stundas, ideālā gadījumā 9 stundas. Regulārs pilnvērtīga miega trūkums ir saistīts gan ar paaugstinātu saaukstēšanās risku, gan ar citām veselības problēmām.  Lai uzlabotu sava miega kvalitāti ieteicams ievērot “miega higiēnu”, kā, piemēram, izvairīties no elektroierīču (datora, viedierīcēm), kofeīna lietošanas un fiziskām aktivitātēm pirms miega, iekārtot ērtu guļvietu un ievērot gulētiešanas grafiku.

Saules vitamīns

Ilgus gadus ir zināms par D vitamīna plašajām īpašībām un pozitīvo ietekmi uz organismu.  Tajā skaitā tas nodrošina adekvātu imūnās sistēmas šūnu atbildes reakciju uz kaitīgiem ārējiem vides faktoriem – vīrusiem, baktērijām un fizikālajiem kairinātājiem. Mūsu platuma grādos papildus D vitamīnu noteikti nepieciešams lietot rudenī, ziemā un pavasarī, jo šajā periodā ar sauli to neuzņemam pietiekami. Optimāls D vitamīna līmenis, kas labvēlīgi ietekmē dažādus organisma procesus, ir 45–50 nanogrami mililitrā. Par tā līmeni asinīs var pārliecināties, nododot analīzes. Savukārt, atkarībā no rezultāta, ieteicams lietot D vitamīnu uztura bagātinātāja formā.

Lasiet arī: VIDEO | Duets Strazdiņš un Račs rada patriotisku dziesmu par dzintara krellītēm

Sekojot līdzi šiem pamata principiem ikdienā, imunitātes stiprināšana tiks nodrošināta dabiskā veidā. Protams, ne katrs no mums ikdienas skrējienā spēj atrast laiku sabalansētai maltītei vai fiziskajām aktivitātēm un veselīgam miegam, tāpēc reizi pa reizei jāpārliecinās par kopējo veselības un imunitātes stāvokli un, ja ir pamats aizdomām, jāvēršas pie ārsta vai farmaceita, kopīgi rodot veidus, kā tai palīdzēt.

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube