Raimonds Zommers. Publicitātes foto

Tuvojoties gada vēsākajam laikam, nereti ir vēlme celt galdā ko īpaši siltu un gardu, atbilstoši sezonalitātei. Tam izcili piemērotas rudens krāšņākās ogas – ķirbji. Šefpavārs Raimonds Zommers dalās ātri un viegli pagatavojamā ķirbju krēmzupas receptē, ar ko iepriecināt gan sevi, gan savus mīļos, turklāt ķirbju krēmzupas izmaksas nepārsniegs piecus eiro.

“Rudens izsenis ir zināms kā ķirbju ražas laiks. Ķirbju krēmzupa ir viena no iecienītākajām un vieglāk pagatavojamajām maltītēm, kas ļauj jo īpaši izbaudīt dižogas daudzpusīgās garšas nianses un vienlaikus arī atsvaidzināt to, pievienojot dažādas sastāvdaļas, ko īpaši iecienījušas katra ēdāja garšas kārpiņas – piemēram, pikantākas garšvielas, eļļas, vai citus papildinājumus kā maizes grauzdiņus vai sieru. Turklāt pavisam īpašu noskaņu radīs ķirbju krēmzupas pagatavošana ārā uz dzīvas uguns, kas būs kā patīkama kopā būšanas aktivitāte ģimenei nedēļas nogalē,” stāsta šefpavārs Raimonds Zommers.

Ķirbju krēmzupa

Sastāvdaļas:80 g sīpolu (aptuveni 0,20 EUR)
4 g eļļas (Saulespuķu eļļa Well Done, 1 l, 1,59 EUR ar “Maxima Paldies” karti)
1 kg ķirbis (Ķirbis Latvija, 0,89 EUR)
650 g vistas buljons, veģetārai opcijai izmantot dārzeņu buljonu (Vistas buljons Gallina Blanca 8x10g, 0,75 EUR)
200 ml saldais krējums (Saldais krējums FARM MILK 30% 200 ml, 1,07 EUR)
sāls (pēc garšas)

Pagatavošana:

Sīpolus nomizo un sagriež plānās šķēlēs.

Ķirbi nomazgā, nomizo  un sagriež nelielos kubiņos.

Uzkarsētā katlā ielej eļļu, pievieno sagrieztos sīpolus un šķipsnu sāls, un sutina uz mazas uguns, kamēr sīpoli kļūst caurspīdīgi, bet ne karamelizēti.

Paralēli gatavo buljonu – ar karstu ūdeni aplej buljona kubiņus (1 kubiņš uz 300 ml ūdens).

Pieliek klāt ķirbja kubiņus un uz vidēji lielas uguns uzkarsē. Kad ķirbis ir pusgatavs (nedaudz tumšākā krāsā), pievieno klāt buljonu.

Visu vāra uz vidējas uguns līdz ķirbis ir mīksts, tad pielej klāt saldo krējumu un uzvāra.

Kad masa ir uzvārīta, to sablenderē un pieliek sāli pēc patikas.

Gatavo ķirbju krēmzupu lej šķīvjos un bauda.

Ja ir vēlme, ķirbju krēmzupu var papildināt ar maizes grauzdiņiem. Ļoti labi ķirbju zupai klāt iet sēklu maizes grauzdiņi. Tāpat vari pievienot sev tīkamas eļļas – lazdu, ķirbju, kaņepju, olīveļļu vai, piemēram, trifeļu eļļu. Pikantākām garšas kārpiņām gatavošanas laikā var pievienot papildus garšvielas – kariju, muskatriekstu, tumeriku, kajenas piparus, ingveru u.c. Tāpat zupa labi ies kopā ar sieru. Citu garšas niansi var iedot kokosriekstu piens, ko var izmantot saldā krējuma vietā.

Lasiet arī: 60 gadi kopš atentāta pret Kenediju: ASV prezidenta tumšie noslēpumi

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

Saistītās tēmas: 'kirbju kr'emzupaķirbisRaimonds Zommersreceptezupa

youtube icon
Abonēt youtube