Publicitātes foto

Rīgas filharmonijas metu konkursā pirmo vietu iegūst mets ar devīzi “Baltic shine”, tā autori ir personu apvienība SIA “MARK arhitekti”, SIA “LABIE KOKI projekti” un “Mailītis A.I.I.M.”, kas saņem arī 30 000 eiro lielu balvu.

Trešā vieta un 15 000 eiro piešķirta metam ar devīzi “Take five”, kura autori ir personu apvienība SIA “Arhitektu birojs Jaunromāns un Ābele”, SIA “ALPS ainavu darbnīca”, KAHLE ACOUSTICS SRL, Studio GERTNERS, SIA “ARENSO”, SIA “Ēku inženiertīklu projektēšanas birojs”, SIA “IE.LA inženieri” un AKUKON OY, informē Rigas dome.

Veicināšanas balvas 7 500 eiro apmērā piešķirtas darbiem ar devīzēm RIG199006504 un EKADEFT13. Darba ar devīzi RIG199006504 autori ir personu apvienība “MANUELLE GAUTRAND ARCHITECTURE” (Francija), SIA “Sudraba arhitektūra”, SIA “Landshape”, Marchall Day Acoustics (Francija), The Space factory, IG Kurbads, SIA “Uppe”, SIA “O3FM” un SIA “Citrus solutions”. Otra veicināšanas balva 7 500 eiro apmērā piešķirta darbam ar devīzi EKADEFT13 – “Efrat Kowalsky Architects” (Izraēla) sadarbībā ar “DEFT architects” (Spānija).

Papildu atlīdzības apmērs katram no sešiem otrās konkursa kārtas dalībniekiem par dalību konkursa otrajā kārtā ir 30 000 eiro.

“Reti kura celtne Latvijā ir tik gaidīta kā Rīgas filharmonija. Šodien, atklājot un atzīmējot konkursa rezultātus, mēs varam būt gandarīti gan par daudziem spēcīgiem pieteikumiem, gan par to, ka filharmonijas tālākais stāsts saistāms ne tikai ar gaidām, bet arī ar radošumu, konkrētību un rezultātiem. Rīgas filharmonija dotu ne tikai daiļrades un izaugsmes iespējas mūsu mūziķiem, tā ir iespēja papildināt Rīgas pilsētvidi un ieviest praksē Jaunās Eiropas Bauhaus iniciatīvas vērtības, lai filharmonijas telpas droši kalpotu gan mūsu, gan nākamo paaudžu vajadzībām. Sirsnīgi pateicos visiem, kuri piedalījās šajā metu konkursā, gan kā dalībnieki, gan kā žūrija. Kultūras ministrija sekos līdzi projektēšanas darbiem, lai filharmonijas stāsts turpinātu attīstīties,” norāda kultūras ministre Agnese Logina.

“Mūzikai un arhitektūrai ir ļoti daudz kopīga – un pirmām kārtām jau komandas kopdarbs. Orķestrim kā komandai uz skatuves, arhitektiem un to piesaistīto visu jomu ekspertiem kā komandai pie Rīgas filharmonijas metu izstrādes. Arī Kultūras ministrijas un Rīgas domes ierēdņiem ir un būs jāstrādā saliedētā komandā, lai virzītu projektu tā nākamajos soļos – sarunu procedūrā ar metu konkursa uzvarētāju, valsts apmaksāta būvprojekta izstrādē, līguma slēgšanā un arī papildu finansējuma rašanā Ministru kabinetā. Saku lielu paldies par līdzšinējo veikumu metu konkursa žūrijas komisijai, Rīgas domei, Latvijas Arhitektu savienībai un kolēģiem ministrijā,” akcentēja Kultūras ministrijas valsts sekretāre Dace Vilsone.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Edvards Ratnieks: “Rīgas filharmonija būs viens no nozīmīgākajiem pilsētas objektiem, kas sekmēs gan mūsu mūzikas starptautisko prestižu, gan Rīgas pilsētas un valsts atpazīstamību, tā būs vieta, kur satiksies Pasaules mūzikas zvaigznes un varēs vest ikvienu mūzikas baudītāju uz Latviju. Filharmonija atspoguļos mūzikas pērles un talantīgo jaunrades spēku, vienlaikus nesīs nozīmīgu pozitīvu pienesumu mūsu pilsētas un valsts ekonomikai, tūrismam un pašiem iedzīvotājiem. Esam pārliecināti, ka kopā mēs spēsim radīt vietu, kas veicinās kultūras attīstību. Pateicos visiem iesaistītajiem par šī konkursa sagatavošanu un konkursa dalībniekiem par iesniegto metu piedāvājumu. Rīgas filharmonija savā īstenošanas ceļā ir tikusi tik tālu kā nekad. Projekts ir uzlikts uz sliedēm un tālākais ceļš ir tikai uz priekšu līdz tas sasniegs savu galamērķi. Rīgas pašvaldība ar lepnumu īstenos un uzbūvēs Rīgas filharmoniju ar valsts atbalstu. Ne velti filharmonija nesīs Rīgas vārdu un atradīsies Rīgā.”

Metu konkursa mērķis bija iegūt labāko, arhitektoniski un funkcionāli pārdomātāko, ilgtspējīgāko Rīgas filharmonijas nākotnes attīstības vīziju, pārbūvējot Rīgas Kongresu namu Krišjāņa Valdemāra ielā 5, un izvēlēties būvprojekta izstrādātāju. Kopumā Rīgas filharmonijas arhitektūras metu konkursam bija iesniegti 38 meti, un seši no tiem bija virzīti konkursa 2. kārtai.

Lasiet arī: Judzis: Lūdzu neuztraucaties, Rūtai nav vēzis

Maksimālā līguma summa, ko Kultūras ministrija piesaistījusi no valsts budžeta līdzekļiem un Rīgas dome ir paredzējusi Rīgas filharmonijas projektēšanai un autoruzraudzībai (neieskaitot būvuzraudzības izmaksas), ir nedaudz virs 3,5 miljoniem eiro.

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

Saistītās tēmas: Baltic shineKongresu namsRīgas filharmonija

youtube icon
Abonēt youtube