Foto: Pexels

Eiropas Savienības (ES) valstis pandēmijas laikā ir izmetušas vismaz 215 miljonus COVID-19 vakcīnu devu, kas nodokļu maksātājiem izmaksājis aptuveni četrus miljardus eiro, liecina “Politico veiktā analīze.  

Kopš pirmo koronavīrusa vakcīnu apstiprināšanas 2020.gada beigās ES valstis kopā ir saņēmušas 1,5 miljardus devu, kas ir vairāk nekā trīs devas uz katru Eiropas iedzīvotāju, pirmdien, 18.decembrī, ziņo Politico.

Aprēķini, kas balstīti uz pieejamajiem datiem, liecina, ka ES valstis vidēji ir izmetušas 0,7 COVID-19 vakcīnas devas uz katru iedzīvotāju. Visvairāk vakcīnu devu uz vienu iedzīvotāju ir izmestas Igaunijā – 1,10 deva, tai cieši seko Vācija ar 0,98 devām. Ja šo vidējo izmešanas rādītāju attiecinātu uz visu ES, tad kopā iznīcināto vakcīnu skaits pārsniegtu 312 miljonus.

“Politico” raksta, ka noteikt precīzu izmesto COVID-19 vakcīnu skaitu ir sarežģīti, jo daudzas valstis nevēlas atklāt apjomu. ”Politico” aprēķinus balstīja uz datiem no 19 Eiropas valstīm, tostarp 15 valstu tiešajiem datiem un četru valstu vietējos plašsaziņas līdzekļos ziņotajiem apjomiem, kas liecina, ka ir izmesti vismaz 215 miljoni vakcīnu devu. Šie skaitļi tiek uzskatīti par pieticīgiem, jo faktiskais izmesto vakcīnu skaits laika gaitā, visticamāk, ir krietni lielāks.

Politicolēš, ka izmesto Covid-19 vakcīnu devu vērtība pārsniedz četrus miljardus eiro.

Šis aprēķins ir balstīts uz plašsaziņas līdzekļos ziņotajām vakcīnu cenām, jo faktiskās cenas netiek publiski atklātas. Gadījumos, kad valstis sniedza tikai kopējo izmesto vakcīnu skaitu, nenorādot vakcīnu veidus, ”Politico” izmantoja vidējo svērto cenu 19,39 eiro apmērā, kas iegūta no to valstu datiem, kuras sniedza datus.

Daudz COVID-19 vakcīnu tika iegādātas pandēmijas kulminācijas laikā 2021.gadā. Vakcīnas tika iegādātas nenoteiktības un ierobežotu piegāžu apstākļos, kad īpaši kritizēts tika ES ievērojamais ”Pfizer-BioNTech” līgums par 1,1 miljardu devu.

Darījuma apjoms un tā noslēgšanas laiks radīja virkni problēmu, jo valstis bija spiestas veikt iepirkumus pat tad, kad pandēmija bija norimusi. Kā arī valstīm neizdevās ziedot pārpalikušās vakcīnas, sakarā ar samazināto pieprasījumu un loģistikas šķēršļiem.

Eiropas Komisija (EK) pārskatīja līgumu vakcīnu pārpalikuma problēmu dēļ, kas, piemēram, Polijai un Ungārijai radīja juridiskas problēmas saistībā ar atteikšanos maksāt ”Pfizer”.

Lasiet arī: Iespējas mainīt likteni! Nozīmīgākie dzīves gadi katrai no zodiaka zīmēm

Pārskatītais līgums paredz, ka Eiropas valstīm vakcīnas būs jāiegādājas vismaz līdz 2027.gadam, tādējādi radot ne tikai finansiālās sekas, bet arī ilgstošas problēmas.

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

Saistītās tēmas: Covid-19PoliticoVakcīnas

youtube icon
Abonēt youtube