Edgars Rinkēvičs.  Foto: Reinis Inkēns, Saeima/Flickr

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs 23. un 24. maijā apmeklēja Ventspils pilsētu un novadu.  Ar prezidentu aktuālos jautājumus apsprieda “Jaunā Vienotība/Latvijas Reģionu Apvienība” un “Latvijas attīstībai” deputāti. 

“Ventspils domes mazākuma deputāti pārrunāja aktuālos jautājumus – ostu reformas un administratīvi teritoriālās reformas (ATR) gaitu, Ventspils ekonomiku graujošo sankciju sāgu, Latvijas Republikas Satversmes, tiesiskuma ievērošanas problēmas Ventspils domē,” BNN informē Ventspils valstspilspētas pašvaldības domes opozīcijas deputāts Aivis Landmanis.

“Ostu reformas kontekstā prezidentam apliecināju jēgpilnas Ventspils brīvostas pārvaldes reformas nepieciešamību, proti, panākot no sankcijām un korupcijas ēnas tīras pašvaldības, valsts un uzņēmēju simbiozi ostu pārvaldībā, līdzīgi kā Liepājas SEZ gadījumā. Uzsvēru pārskatāmas pašvaldības pārstāvju atgriezeniskās saites nodrošināšanas nepieciešamību, proti, tāda mehānisma iedzīvināšanu, kurš nodrošinātu pašvaldības pārstāvju atskaitīšanos Ventspils valstspilsētas domes sēdēs,” komentē Landmanis.

Viņš atzīmē, ka Ventspils brīvostas pārvaldes sekmīgai nākotnes darbībai ļoti būtiska ir  īpašumtiesību un funkciju sakārtošana, proti,  lai Ventspils brīvostas pārvaldes rīcībā nonāktu tikai tās darbības nodrošināšanai nepieciešamie pašvaldības īpašumi, savukārt pašvaldībai piekrītošās funkcijas tiktu atgrieztas atpakaļ pašvaldībai.

Prezidents tika informēts par daudzu ostā strādājošo uzņēmēju vēlmi šādās vizītēs tikties ar atbildīgajām valsts amatpersonām, lai runātu par aktualitātēm un problēmām un esošo praksi pie sarunu galda sēdināt tikai domes vadībai ērtos. “Vaicāti par ATR gaitu, mēs vienoti norādījām, ka Ventspils pilsētas un Ventspils novada apvienošana ir tikai laika jautājums, jo reģiona vienīgais attīstības centrs ir Ventspils pilsēta,” turpina deputāts.

Attiecībā uz pilsētu skārušo ekonomisko stagnāciju, prezidents tika informēts, par ieilgušajām tiesvedībām, 2019.gada sakciju sekām un pilsētas reputācijas problēmām, kuras izriet no valdošo politiķu nespējas norobežoties no bēdīgi slavenā personāža. Jautājumu apspriedām no diviem skatu punktiem: tiesvedības, sankcijas un to ietekme uz kritiskās infrastruktūras turētājiem – uzņēmumiem, kuri tiek sodīti nepamatoti un nereti pat dubultā, sankciju ietekme uz Ventspils pašvaldību, tās reputāciju un nākotni, stāsta Landmanis.

Viņš atzīmē, ka īpašu uzmanību pievērsa pašvaldības politiskajai videi, kura, kā norāda Administratīvās tiesas Senāts, savos skaidrojumos ir pretrunā ar Latvijas Satversmes definēto: Latvija ir neatkarīga demokrātiska valsts, kurā ikvienam Latvijas pilsonim ir tiesības likumā paredzētajā veidā piedalīties valsts un pašvaldību darbā. “Stāstījām, kā valdošie deputāti diskriminē atsevišķus domes deputātus, kā tiek atteikta informācija, kura ir valdošo deputātu un viņus pārstāvošo komisiju locekļu rīcībā.”

Prezidents tika informēts par nepieņemami ilgo deputātu un to vēlētāju tiesību ierobežojošo jautājumu risināšanas gaitu, proti, par to, ka pirmoreiz problēma tika aktualizēta 2005.gadā, bet vēl joprojām valsts nav spējusi nodrošināt Satversmes ievērošanu Ventspils pašvaldības domē, turpina Ventspils valstspilspētas pašvaldības domes opozīcijas deputāts.

Viņš atzīmē, ka tika uzsvērta arī tiesvedības nepieņemami lēnā gaita, proti, Administrtīvā tiesa lietu skata kopš 2018.gada, kas nav ne efektīvi, ne samērīgi. “Runājām par Ventspilī neesošo mediju vidi, par vietējā laikraksta un televīzijas kalpošanu valdošo iegribām uz nodokļu maksātāju rēķina. Runājām kādu postu nodara demokrātijas apkarošana un propagandistu dēvēšana par medijiem, cik svarīga ir  nekavējoša valsts augstāko amatpersonu un institūciju iejaukšanās nodrošinot, lai beidzot arī Ventspilī pašvaldības vēlēšanas varētu saukt par demokrātiskām un tiesiskām.”

“Spriedām vai demokrātiskā valstī politiskās vienošanās par likumu, īpaši par Satversmes jautājumiem ir vai nav pieņemami. Prezidentam lūdzām palīdzību, jo ar Satversmes ievērošanu saistītās  problēmas Ventspils pašvaldības darbā būtiski saasinājās tieši pēc ZZS, tai skaitā ASV sankcionētā vadītās partijas “Latvijai un Ventspilij” iekļaušanas valdībā,” stāsta Landmanis.

Lasiet arī: «Uzvāriet roltonus, Rinkēviča kungs!» – soctīklu lietotāji sajūsmā, ka prezidents nakšņo kojās

youtube icon
Abonēt youtube