Foto: Dāvis Kļaviņš/Flickr

“Sveiciens visiem! Mums ir Daugavpils pilsētas svētki. Mums ir Daugavpils pilsētas svētki – jā, jūs nepārklausījāties,” tā, publiskojot video no svētku koncerta Daugavpils Vienības laukumā, kur fonā krieviski dzied grupa “A- Eiropa”, vietnē “Facebook” norādījis latviešu kroga “Artilērijas Pagrabi” īpašnieks Andrejs Faibuševičs.

Viņu sarūgtinājusi pasākuma organizatoru attieksme, piektdien, kas nav pasākuma galvenā diena, ieplānojot latviešu valodā dziedošu mūziķu koncertu, bet sestdienu – svētku galveno dienu – atvēlot krieviski dziedošiem mūziķiem.

“Protams, viss kā pirms desmit un divdesmit gadiem. Iet vaļā valodā, kuru visi saprot. Elksniņa “rusifikatora” tradīcija, un arī pirms tam [bijušā Daugavpils mēra Alekseja] Vidavska tradīcija, un pēc tam visu pārējo “saglasosu” tradīcija… Ir piektdiena, atmetīsim kaulu latviešiem priekš ķeksīša, atspēlēsim latviešiem – jā, vakar bija superkoncerts! “DaGamba” – ideāli. Bet attieksme! Piektdiena nav galvenā diena! Galvenā diena ir sestdiena un lielais tuss, protams, notiek sestdien. Un sestdien, kā jūs visi saprotat, viss notiek valodā, kuru visu saprot, vai ne? Jo mēs taču ar visiem draudzējamies. Tāpēc, kamēr šeit nebūs valsts pārvalde uz divpadsmit gadiem, kas vienreiz izbeigs to rusifikācijas tradīciju, nekas te nemainīsies,” publiskotajā videoierakstā ar sarūgtinājumu stāsta “Artilērijas Pagrabu” īpašnieks, kurš aktīvi iestājas par latviešiem Daugavpilī.

“Par to ir rakstīts, runāts, stāstīts, un, kā zināms, latviešu valdību te ievēlēt nevar! Vienkārši nevar! Pat ja būs lieliski rezultāti pašvaldību vēlēšanās, vienalga būs jāstājas koalīcijā ar kaut ko un jāiziet uz kompromisiem. Tāpēc, jā, atmetam priekš ķeksīša kauliņu latviešiem, lai atpišas, un pārējais, protams, ir priekš “Daugavpils – russkij gorod”!” par situāciju Daugavpilī stāsta Faibuševičs.

“Nupat vālē “A- Eiropa”. Es noklausījos divus gabalus, latviski ir ievadvārdi un 20% no piedziedājuma. Un pēc tam būs ukraiņu dziedātāja, kas dzīvo Jūrmalā un dzied krieviski, vārdā Loboda. Ukraiņu dziedātāja, kas dzied krieviski, – tas jau pats par sevi tā bišķiņ skan aizdomīgi, vai ne?” par pilsētas svētku programmu stāsta Faibuševičs.

Arī lsm, atsuacoties uz Latvijas Televīziju, vēsta, ka Daugavpils 749. dzimšanas dienas svinības atsevišķiem svinētājiem beigušās ar Valsts policijas un Valsts drošības dienesta (VDD) aizrādījumiem. Pilsētā uz sabiedriskā transporta pieturas uzzīmēti Z burti, deputāts dalījies ar sirpja un āmura simbolu, autobusā dziedātas krievu propagandas dziesmas. Neklātienē uz skatuves kāpis komiķis, kas uzstājies arī Krievijas okupētajās teritorijās Ukrainā.

Daugavpils pilsētas svētkos muzikālo daļu ierasts noslēgt ar mūziķi, kas dzied un no skatuves sanākušos uzrunā krievu valodā. Šogad tā bija ukraiņu dziedātāja Svetlana Loboda. Vēl pirms svētki bija oficiāli sākušies, no citas skatuves ar video starpniecību daugavpiliešus uzrunāja krievu komiķis Deniss Dorohovs. Kā vēsta Igaunijas medijs, viņš uzstājies arī Krievijas okupētajā Donbasā, ziņo lsm.

Savu gandarījumu par Daugavpils svētkiem sociālajos tīklos neslēpa no “Saskaņas” saraksta domē ievēlētais deputāts Mihails Lavrenovs. Kādā no ierakstiem viņš raksta: ļaužu uz Rīgas ielas kā padomju laikos. Klāt šim tekstā redzams simbols – sirpis ar āmuru. Vēl deputāts dalījās arī ar video, kurā autobusa pasažieri dzied karu slavinošu dziesmu. Valsts policijā apliecināja, ka arī viņu rīcībā ir šis Daugavpilī pēc svētku salūta uzņemtais video un, skaidrojot apstākļus, uzsākts administratīvais process.

Tikmēr Valsts drošības dienestā norādīja, ka arī deputāta Lavrenova aktivitātes jāvērtē Valsts policijai: VDD vērtējumā – Daugavpils domes deputātam vajadzētu rūpīgāk pārdomāt savas publiskās izpausmes, jo šāda veida darbības neveicina Latvijas sabiedrības starpetnisko saliedētību. Lavrenovs jau iepriekš nonācis dienesta redzeslokā, vēsta lsm.

Lasiet arī: Atkal Jānis! Agrita Bindre saņēmusi bildinājumu

Lasiet arī:  No sešiem rītā līdz diviem dienā – Grevcova sākusi veikt sabiedriskos darbus

youtube icon
Abonēt youtube