Foto: Pexels/Anna Shvets

Slavenais frizieris Pērs Bogomazovs 1. jūlijā reģistrēs partnerību ar šefpavāru Andri Muzikantu, ar kuru kopā ir vairāk nekā desmit gadu, vēsta žurnāls “Privātā Dzīve”.

“Līdz šim neredzēju jēgu laulāties citā valstī, ja šeit, Latvijā, tam nav nekāda juridiska spēka. Tagad, kad daudz kas iet uz labo pusi, sazinājos ar savu notāri un viņa teica: “Tad dari to tieši 1. jūlijā!” Ar draugu tā arī darīsim, mums būs maza ballīte,” izdevumam atklāj Pērs, atgādinot, ka 1. jūlijā stāsies spēkā grozījumi likumos, kas Latvjā ļauj reģistrēt partnerību ar viena dzimuma personām.

“Līdz laulībai tas, protams, vēl neaizvelk, tomēr dos juridisko aizsardzību pamatlietās. Cik es zinu, šajā likumā nav iekļautas mantojuma tiesības, bet es ceru, ka ar laiku tas vēl tiks “apgreidots”. Ir labi, ka pēc partnerības nodibināšanas mums abiem būs tiesības pieņemt lēmumus, kas saistīti ar otra ārstniecību, ja viņš pats nebūs spējīgs par sevi parūpēties,” izdevumam teic slavenais frizieris.

Kā zināms, izmaiņas likumos paredz, ka Latvijā partnerību varēs noslēgt no 2024. gada 1.jūlija.

Divām pilngadīgām personām būs iespēja juridiski nostiprināt savas attiecības, vēršoties pie notāra un noslēdzot partnerību. To paredz izmaiņas vairākos likumos, ko 2023. gada 9.novembrī, otrajā – galīgajā – lasījumā pieņēmusi Saeima. Likuma izmaiņas ļaus nodrošināt šo personu juridisko un sociālo aizsardzību. Likumā arī nostiprināts, ka partnerība nav pielīdzināma laulībai, informē Saeimas Preses dienests.

“Mūsu Satversme ikvienam cilvēkam garantē tiesības, aizsardzību un nepieļauj cilvēku diskrimināciju. Pirms trim gadiem Satversmes tiesa norādīja, ka ir cilvēku grupa, kas tiek diskriminēta – ir cilvēki, kuri dzīvo partnerībā, bet kuru tiesības nav ievērotas. Ja partnerattiecības faktiski pastāv, mēs nedrīkstam to ignorēt. Būtiski, lai mūsu valstī aizsargāti būtu visi cilvēki un valsts varētu šiem cilvēkiem palīdzēt, ja tāda nepieciešamība rodas,” pamatojot partnerības institūta nepieciešamību, paudis par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins.

Uzsākot kopdzīvi vai izveidojot kopīgu saimniecību, starp divām pilngadīgām personām var veidoties ciešas personiskas attiecības, kuru pamatā ir savstarpēja atbildība, rūpes vienam par otru, lojalitāte, sapratne un cieņa, pauduši likumprojekta autori, uzsverot, ka mūsu valsts pamatlikums – Satversme – prasa nodrošināt šo attiecību juridisku, ekonomisku un sociālu aizsardzību.

Lasiet arī:  Krištopans: Mēs esam nabagi un duraki. Es esmu izņēmums

Lasiet arī:  Kļuvis zināms, kādu laiku sinoptiķi prognozē Jāņos

youtube icon
Abonēt youtube