Publicitātes foto

Lai pagatavotu garšīgu un ilgtspējīgu maltīti nav nepieciešami dārgi produkti, kas atvesti no otras pasaules malas, tieši otrādi – jo tuvāk tie ir audzēti, jo veselīgāk gan patērētājiem, gan apkārtējai videi.

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Vides programmas Pārtikas atkritumu indeksa 2024. gada ziņojumā ir uzsvērts, ka jaunākie 2022. gada dati liecina, ka 1,05 miljardi tonnu pārtikas ir nonākuši atkritumos. Mazumtirdzniecības, ēdināšanas pakalpojumu un mājsaimniecību līmenī kopumā tika zaudēti aptuveni 19 procenti patērētājiem pieejamās pārtikas, vēsta kanāls FX.

2016. gadā ANO pasludināja 18. jūniju par Ilgtspējīgas gastronomijas dienu. Pirmo reizi to atzīmēja 2017. gadā ar mērķi apsvērt, no kurienes nāk mūsu ēdiens, kā tas ir audzēts un kā to gatavo.

Lai jēgpilni svinētu Ilgtspējīgas gastronomijas dienu, var pagatavot maltīti no svaigiem vietējiem produktiem, vislabāk no tirgus, sava dārza vai siltumnīcas. Izmēģini ēdienu receptes, kuras ir redzamas seriāla “Lācis” otrajā sezonā!

Jūras asaris ar citronu un timiānu

Šā ēdiena pagatavošanai būs nepieciešamas tikai 30 minūtes, taču jūsu ģimene un draugi noteikti novērtēs veselīgu un garšīgu maltīti.

Sastāvdaļas:

notīrīts un ķidāts jūras asaris

olīveļļa

sāls un svaigi malti pipari

2 citroni (1 sagriezts plānās šķēlēs, 1 sagriezts 6 daiviņās)

neliels timiāna zariņu ķekars

Pagatavošana:

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200°C. Nosusina zivi, ierīvē ar eļļu, pēc tam bagātīgi pievieno sāli un piparus. Zivi pilda ar citrona šķēlītēm un dažiem timiāna zariņiem.

Pārliek cepšanas veidnē ar malām, novieto zivi ar dobumu uz leju, apkārt liek citrona daiviņas. Ap zivi izkaisa atlikušos timiāna zariņus.

Cep 17 līdz 22 minūtes, atkarībā no zivs izmēra. Pasniedz ar apceptām citrona šķēlītēm vai mērci zivīm.

Tunča un olu nūdeļu sacepums

Šis ir tā saucamais komforta ēdiens, kas garšos gan bērniem, gan pieaugušajiem.

Sastāvdaļas:

  220 grami pilngraudu olu nūdeļu

1 ēdamkarote olīveļļas

 1 vidējs sīpols

 220 grami sagrieztu sēņu

 ½ tējkarotes sāls

 6 ēdamkarotes miltu

700 grami beztauku piena

 ½ tējkarotes svaigi maltu piparu

 340 grami nosusināta konservēta tunča

150 grami atkausētu saldētu zirņu

150 grami smalki rīvēta parmezāna siera

75 grami pilngraudu rīvmaizes

Pagatavošana:

Uzkarsē lielu ūdens katlu līdz vārīšanās temperatūrai. Pagatavo nūdeles, saskaņā ar norādījumiem uz iepakojuma. Nokāš un noskalo.

Novieto cepeškrāsnī un uzsilda.

Tikmēr lielā pannā uz vidējas uguns uzkarsē eļļu. Pievieno sīpolu, sēnes un sāli un cep apmēram 5 minūtes, bieži maisot, līdz sīpoli ir mīksti, bet nav brūni. Dārzeņus apkaisa ar miltiem, maisa, lai pārklātu. Pievieno pienu un piparus un, nepārtraukti maisot, uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Iemaisa tunci, zirņus un pusi no rīvētā parmezāna siera. Tad iemaisa nūdeles. Noņem no uguns.

Apkaisa ar rīvmaizi un atlikušo parmezāna sieru. Cep 3 līdz 4 minūtes, līdz virsma ir viegli brūna.

Mājas ravioli ar rikotu

Kam negaršo pelmeņi? Šī ir viegli pagatavojama šī  itāļu ēdiena versija ar maigu rikotas pildījumu.

Sastāvdaļas:

Mīklai:

 400 grami miltu

 4 olas

 olīveļļa

Pildījumam:

250 grami rikotas siera

40 grami smalki sarīvēta parmezāna siera

1 ēdamkarote citrona sulas

citrona miziņa

¼ tējkarotes melno piparu

sāls pēc garšas

Pagatavošana:

Lai pagatavotu mīklu, samaisa miltus, olas un olīveļļu un mīca 1 līdz 2 minūtes. Ļauj mīklai atpūsties 30 minūtes līdz 1 stundai. Šo laiku izmanto, lai pagatavotu ravioli pildījumu. Rikotas sieru liek bļodā un kārtīgi samaisa, lai izlīdzinātu tekstūru.

Pievieno parmezāna sieru, citrona sulu un miziņu un vēlreiz labi samaisa. Pievieno sāli un piparus. Pārklāj bļodu ar pārtikas plēvi vai liek pildījumu konditorejas maisiņā. Atdzesē.

Mīklu izrullē loksnēs, sagriež kvadrātiņos, ievieto pildījumu pa vidu, pēc tam salipina malas. Vāra, līdz ravioli uzpeld. Labi notecina. Pasniedz siltus.

Fokača – pašu cepta itāļu maize

Tā ir klasiskā itāļu maizes versija. To var baudīt ar dažādiem otrajiem ēdieniem, bet vislabāk tā garšos ar zaļajiem salātiem.

Sastāvdaļas:

500 grami miltu

7 grami rauga

2 tējkarotes smalkās jūras sāls

5 ēdamkarotes olīveļļas

1 tējkarote jūras sāls

¼ maza rozmarīna ķekara

Pagatavošana:

Sadala miltus divās daļās. Vienā iemaisa raugu un otrā – sāli. Pēc tam sajauc visu kopā (šī sākotnējā atdalīšana neļauj sālij iznīcināt raugu).

Miltu vidū izveido iedobi un pievieno 2 ēdamkarotes eļļas un 350 līdz 400 mililitrus remdena ūdens, pakāpeniski pievienojot, līdz izveidojas viegli lipīga mīkla. Apkaisa darba virsmu ar miltiem un uzliek uz tās mīklu. Mīca 5 līdz 10 minūtes, līdz mīkla ir mīksta un mazāk lipīga. Ieliek mīklu tīrā bļodā, pārklāj ar dvieli un atstāj uz 1 stundu, līdz tā ir pacēlusies.

Ieeļļo taisnstūra cepšanas formu.  Mīklu izstiepj, lai piepildītu visu formu. Nosedz ar dvieli un atstāj vēl 35 līdz 45 minūtes.

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 220°C / 200°C. Ar pirkstiem izveido bedrītes. Sajauc kopā 1½ ēdamkarotes olīveļļas, 1 ēdamkaroti ūdens un sāli un pārlej pāri maizei. Rozmarīna zariņus liek bedrītēs.

Cep 20 minūtes līdz maize ir zeltaina. Kamēr maize vēl karsta, ieziež ar 1 līdz 2 ēdamkarotēm olīveļļas. Sagriež kvadrātos un pasniedz siltu vai aukstu, pievienojot olīveļļu.

Itāļu gardumi – kanoli

Nav obligāti jābrauc uz Itāliju, lai baudītu itāļu gastronomijas pērles – kraukšķīgās mīklas caurulītes ar pildījumu. Tās var pagatavot arī mājās.

Sastāvdaļas:

150 grami miltu

1 ēdamkarote brūnā pūdercukura

 liela šķipsna sodas

½ tējkarotes kanēļa

1 tējkarote kakao pulvera (pēc izvēles)

30 grami sviesta

 1 ola

50 mililitri sausā baltvīna

 rapšu vai saulespuķu eļļa fritēšanai

50 grami izkausētas tumšās šokolādes

sauja smalki sagrieztu pistāciju

pūdercukurs

Pildījumam:

250 grami rikotas siera

100 grami maskarpones siera

2 ēdamkarotes smalki sagrieztu sukāžu

2 ēdamkarotes pūdercukura

Pagatavošana:

Miltus, cukuru, sodu, kanēli un kakao ieber bļodā, pievieno šķipsniņu sāls. Pievieno sviestu un iemaisa to sausajās sastāvdaļās. Pievieno olas dzeltenumu, pēc tam samaisa visu kopā un mīca, līdz mīkla ir gluda. Ļauj atpūsties ledusskapī.

Aptuveni trešdaļu dziļa cepšanai paredzēta trauka piepilda ar eļļu. Mīklu sagriež gabaliņos, izrullē tos pēc iespējas plānāk. Uzkarsē eļļu līdz 180°C. Izklāj mīklu uz viegli miltiem apkaisītas virsmas un izgriež apļus apmēram 11 centimetru diametrā. Ieziež ar olu baltumu, izveido kanoli formu, un tie ir gatavi cepšanai.

Cep pa vienam, līdz tie ir pilnībā gatavi. Kopumā procesam vajadzētu aizņemt apmēram 45 līdz 60 sekundes, un tiem jābūt zeltaini brūniem. Uzmanīgi izņem katru no eļļas, izmantojot knaibles, un uzliek uz papīra virtuves dvieļa. Cepšanas laikā jāuzmana, ka eļļa vienmēr ir 180°C un nekļūst karstāka. Hermētiskā traukā uzglabā 2 līdz 3 dienas

Atdzesētu kanoli galus iemērc izkausētā šokolādē, pēc tam dažus no tiem iemērc pistācijās. Atstāj atdzist un sacietēt. Rikotas un maskarpones sieru sakuļ kopā, tad iemaisa sukādes un cukuru. Ielej maisījumu kulinārijas maisā ar platu zvaigžņotu uzgali un pilda kanoli. Pasniedz drīz pēc pildīšanas.

Lasiet arī:  Kļuvis zināms, kādu laiku sinoptiķi prognozē Jāņos

youtube icon
Abonēt youtube