Agnese Lāce.  Publicitātes foto

Ceturtdien, 20. jūnijā, Saeima kultūras ministres amatā apstiprinājusi līdzšinējo Kultūras ministrijas parlamentāro sekretāri Agnesi Lāci, informē Kultūras ministrija.

“Ministres amatā esmu noteikusi skaidras prioritātes – kultūras darbinieku sociālā aizsardzība un labklājība, latviešu valodas stiprināšana un sabiedrības saliedētība. Laikā, kad norit sarunas par nākamā gada budžetu, vēlos uzsvērt, ka investīcijas kultūrā ir tajā skaitā arī investīcijas Latvijas drošībā,” norāda kultūras ministre Agnese Lāce.

Viņa arī skaidri definējusi tuvāko 100 dienu laikā veicamos darbus. “Vienlaikus sarunām par 2025. gada budžetu, valdībā ir jāapstiprina ziņojums par māksliniecisko kolektīvu vadītāju atalgojuma sistēmu. Tāpat valdībā plānojam prezentēt priekšlikumu par Laikmetīgā mākslas muzeja institucionālo modeli. Būtiski jautājumi risināmi arī kultūras infrastruktūras jomā, kur jānoslēdz līgums par Rīgas Filharmonijas projektēšanu, kā arī jārod juridisks risinājums, lai Latvijas Okupācijas muzeja ekspozīcija Stūra mājā atrastos arī pēc 2050. gada. Ļoti svarīgs darbs paveicams arī mediju politikas jomā. Ir jāapstiprina Mediju politikas pamatnostādnes 2024. – 2027. gadam un jāizstrādā rīcības plāns tajās izvirzīto mērķu sasniegšanai.”

Ministre šonedēļ arī aktīvi tikusies ar kultūras nozares pārstāvjiem, uzklausot gan redzējumu par nozari, tajā risināmajiem jautājumiem un ieskicējot savas prioritātes. Tikšanās ar nozares pārstāvjiem turpināsies arī nākamajās nedēļās.

Jau vēstīts, ka kultūras ministre Agnese Logina pieņēmusi lēmumu atkāpties no ministres amata. Ministre beigusi pildīt amata pienākumus pirmdien, 17. jūnijā, informē Kultūras ministrija.

“Nozarē esam uzsākuši svarīgas reformas, un man bija liels gods un atbildība kalpot Latvijai un tās iedzīvotājiem. Šo laiku raksturoja kā sarežģīti brīži, tā panākumi, un esmu lepna par paveikto un drosmīgi pieteikto. Personīgu iemeslu dēļ esmu pieņēmusi lēmumu atkāpties no kultūras ministra amata. Vēlos pateikties saviem kolēģiem par viņu nenogurstošo darbu un atbalstu, kā arī visiem, kas ticēja mūsu kopīgajam darbam. Es turpināšu kalpot labākas, saliedētākas, drošākas sabiedrības attīstībai,’’ uzsver  Agnese Logina.

Agnese Logina stājās kultūras ministres amatā 2023. gada 15. septembrī. Ministrija šajā posmā ir izveidojusi Mediju politikas pamatnostādnes un uzsākusi sabiedrisko mediju apvienošanas procesu. Papildu finansiālais atbalsts sniegts bērnu un jauniešu kultūrizglītības programmām, mākslinieku un kolektīvu atalgojumam, kā arī sabiedrisko mediju kapacitātes celšanai un reģionālā satura izveidei. Ministrija veicinājusi drošas mācību vides veidošanu un pārvaldības kultūras maiņu kultūrizglītības iestādēs. Pieņemti vairāki īpaši nozīmīgu ēku atjaunošanas projekti, tai skaitā Jaunā Rīgas teātra ēka, Latvijas Leļļu teātra ēka, kā arī Rīgas pils pirmā kārta, kur drīzumā jau atgriezīsies Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, un arī atrisināts gadiem iestrēgušais Stūra mājas nākotnes jautājums, lai nodrošinātu, ka ekspozīcijas darbs netiek traucēts. Ir iesākts darbs Kultūras ministrijas kapitālsabiedrību pārvaldības uzlabošanai. Tāpat pieņemts gala lēmums Rīgas filharmonijas metu konkursā, kā arī sperti soļi Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja institūcijas izveidei, norāda ministrijā.

Lasiet arī: Rail Baltica epopeja: Politiķiem būs jāatskaitās Saeimai par lēmumiem un turpmākajiem scenārijiem

youtube icon
Abonēt youtube