Foto: VDD

Aizdomās par bijušās Eiropas Parlamenta deputātes Tatjanas Ždanokas iespējamu sadarbību ar Krievijas specdienestiem, Valsts drošības dienests (VDD) pirmdien, 22. jūlijā, veica kriminālprocesuālas darbības divos ar politiķi saistītos objektos Latvijā. 

Kriminālprocesuālās darbības dienests veica uzreiz pēc tam, kad Ždanoka līdz ar Eiropas Parlamenta deputātes mandātu zaudēja tai piešķirto imunitāti, informē VDD.

Kriminālprocesuālo darbību rezultāta tika izņemti dažādi datu nesēji, piezīmes un dokumenti. Patlaban dienestā ir sākta izņemto materiālu analīze.

VDD sola sniegt papildu informāciju par izmeklēšanas gaitu atbilstoši kriminālprocesa virzībai.

Lūk, atsevišķi kriminālprocesuālo darbību laikā konstatētie priekšmeti:

Jau vēstīts, ka Eiropas Parlaments 8.februārī balsoja par rezolūciju, kurā uzsvērta nepieciešamība stiprināt Eiropas Parlamenta iekšējās drošības sistēmas pret Krievijas iejaukšanos un novērst iespējas Krievijas ietekmes aģentiem izmantot Eiropas Parlamenta resursus naidīga un kaitnieciska satura izplatīšanai, kas ir īpaši būtiski hibrīdkara apstākļos.

Deputāte Sandra Kalniete ir viena no rezolūcijas autorēm un sarunās par rezolūcijas saturu pārstāvēja Eiropas Tautas partijas viedokli, aizstāvot pozīciju, ka sabiedrībai ir jādara zināmi Krievijas ietekmes aģentu vārdi un viņu aktivitātes ir jāizgaismo.

“Nedz mums, no Latvijas ievēlētajiem Eiropas Parlamenta deputātiem, nedz Latvijas sabiedrībai apstiprinājums tam, ka Tatjana Ždanoka ir Krievijas FDD aģente, nav nekāds pārsteigums. Šokējoši šajā “russiagate” ir ES institūciju naivums un neaizsargātība pret Krievijas aģentiem, kuri darbojas, izmantojot demokrātiskās vērtības – vārda brīvību, cieņu pret dažādiem viedokļiem un toleranci,” tā 6.februārī, uzstājoties Eiropas Parlamenta debatēs Strasbūrā, norādījusi deputāte Sandra Kalniete.

“Tatjana Ždanoka nav vienīgā, kas Strasbūrā un Briselē, arī ES valstu galvaspilsētās netraucēti īsteno Krievijas iejaukšanās politiku, ar mērķi irdināt mūsu sabiedrības vienotību, sēt naidu, radīt neticību Eiropas vērtībām, kā arī veicināt populismu un ekstrēmismu. Krievijas ietekmes aģentu tīkls Eiropā ir plašs un toksisks. To Kremlis ir pārmantojis no Padomju Savienības un veiksmīgi attīstījis, tajā iepinot arī ES politiskās elites pārstāvjus – Šrēderu, Liponenu, Fijonu un citus Eiropas Parlamenta deputātus un dažāda mēroga pašvaldību vadītājus,” norādīja Kalniete.

Uzstājoties Eiropas Parlamentā Sandra Kalniete uzsvēra, ka, kopš Krievija uzsāka agresiju pret Ukrainu, Eiropas Savienība ir pakļauta arvien biežākiem plaša spektra hibrīduzbrukumiem. Tāpēc šādu ārvalstu aģentu atrašanās Eiropas Parlamentā un citās mūsu demokrātijas institūcijās, rada būtiskus riskus mūsu drošībai un uzticamībai.

Tikmēr pati Ždanoka, Eiropas Parlamentā (EP) Strasbūrā debatēs par viņai izvirzītajām apsūdzībām par sadarbību ar Krievijas slepenajiem dienestiem, uzstājusies ar izaicinošu runu, apgalvojot, ka viņa vienmēr strādājusi tikai miera labā, ziņo Politico.

“Jā, es esmu aģente, miera aģente, aģente, kura iestājas par Eiropu bez fašisma, par minoritāšu tiesībām, aģente par vienotu Eiropu no Lisabonas līdz Urāliem,” viņa teica, uzrunājot plenārsēdes dalībniekus angļu valodā.

“Un es vēlos tagad un tūlīt atvainoties tautas priekšā par to, ka neesmu bijusi veiksmīga aģente,” viņa piebildusi, paužot nožēlu par bēdīgo stāvokli Krievijas un Eiropas Savienības (ES) attiecībās.

Lasiet arī: «Rēķinājos, bet nebiju gatavs,» – Annas Jansones dzīvesbiedrs komentē jaunākās ziņas par pazudušo sievu

Lasiet arī: BIOR: Latvijā strauji izplatās jauns Covid-19 variants

Lasiet arī: Aicina demontēt vēl astoņus komunisma un Krievijas imperiālisma simbolus Rīgā

Lasiet arī:  No pāra seriālā līdz attiecībām dzīvē – dienesta romāni kino industrijā 

Lasiet arī:  Atbalsta 9,6 miljonu eiro piešķiršanu par jau veiktajiem Rail Baltica būvdarbiem

Lasiet arī: Atgriešanās pie bijušā – ko retrogrādais Merkurs sola augustam

Seko mums arī Facebook,X, Instagram un Draugiem

youtube icon
Abonēt youtube