Foto:  X @VarisKaritans

Svētdienas pēcpusdiena un nakts uz pirmdienu, 29. jūliju, bija ekstremāli lietaina un vējaina. Tiek fiksēti lieli postījumi, applūdušas zemākās vietas, bet maksimālie ūdenslīmeņi upēs iestāsies vēlāk, brīdina sinoptiķi. Pamazām tiek aplēsts, cik plašus postījumus ciklons nodarījis Latvijas teritorijai.

Glābējiem ap 600 izsaukumu

Līdz pirmdienas, 29. jūlija, plkst.08.00 Vienotā ārkārtas palīdzības izsaukumu tālruņa numura 112 Kontaktu centros saņemti apmēram 600 pieteikumi uz spēcīgā vēja un lietus radīto postījumu likvidēšanas darbiem.

Pēdējo divu stundu laikā izsaukumu skaits pieaudzis par 200 izsaukumiem, no tiem visvairāk Rīgā. Kopumā visvairāk jeb apmēram 230 pieteikumu saņemts no Jūrmalas un citviet pierīgā. Rīgas pilsētā iedzīvotāju pieteikumi par postījumiem sākās nakts vidū un šobrīd ir apmēram 200. Zemgalē saņemti apmēram 130 pieteikumi un visvairāk tieši no Tukuma novada, Jelgavas novada, Jelgavas pilsētas un Dobeles novada. Citos reģionos pieteikumu skaits ir ļoti neliels – Kurzemē 15, Vidzemē deviņi un Latgalē divi pieteikumi, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests.

Lielākoties koki ir nokrituši uz ceļa braucamās daļas. Salīdzinot ar citām vētrām, šoreiz nav pieteikumu par atrautām ēku konstrukcijām, reklāmas plakātiem, bet ir izsaukumi uz kokiem, kas nokrituši uz automašīnām un ēkām.

Saistībā ar ūdens līmeņa celšanos nopietna evakuācija līdz šim nav bijusi nepieciešama, bet ir bijuši zvani, kuros cilvēki informē, ka ēkā ir ienācis ūdens. Ganu ielā Rīgā no ēkas pagrabstāva evakuēti trīs cilvēki, savukārt sabiedriskā ēkā Kronvalda bulvārī Rīgā no pagrabstāva atsūknēts ūdens.

VUGD aicina iedzīvotājus apzināties, ka bīstamība saglabājas! Spēcīgais vējš un nokrišņi norims tikai dienas gaitā, tāpēc VUGD aicina ikvienu, kuram ir iespēja, šodien palikt mājās – strādāt attālināti, neapmeklēt veikalus un citas iestādes, ja tas ir iespējams. Nedodieties apskatīt postījumus, tas var būt bīstami un apgrūtināt atbildīgo dienestu darbu. Ugunsdzēsēji glābēji prioritāri reaģē uz tiem izsaukumiem, kuros iespējams apdraudējums cilvēka dzīvībai un veselībai, tāpēc aicinām iedzīvotājus būt saprotošiem un apzināties, ka vēja postījumu likvidēšanas darbi notiks ilgākā laika periodā.

Elektroapgāde traucēta aptuveni 30 000 klientu

Vētras un ekstremālu lietavu ietekmē Latvijā reģistrēti elektrotīkla bojājumi. Pirmdienas rītā ap plkst.6.00 elektroapgāde traucēta aptuveni 30 000 klientu – galvenokārt valsts centrālajos rajonos. Plašākie elektroapgādes pārtraukumi ir Tukuma, Jelgavas un Dobeles novadā, kam seko Ropažu, Mārupes un Olaines novads. AS “Sadales tīkls” operatīvie darbinieki un papildus piesaistītie darbuzņēmēji strādā, lai elektroenerģijas piegādi klientiem atjaunotu pēc iespējas ātrāk. Sarežģītāku un plašu bojājumu situācijās elektroapgādes atjaunošana var prasīt ilgāku laiku, jāņem vērā, ka piekļuvi bojājumiem var apgrūtināt vētras gāztie koki, kā arī lietavu ietekmē applūdušas teritorijas, informē AS “Sadales tīkls”.

Gatavojoties ekstremālajiem laikapstākļiem, “Sadales tīkls” jau svētdien izsludināja paaugstinātu operatīvo gatavību. Pie elektrotīkla bojājumu novēršanas jau kopš svētdienas vēla vakara strādā “Sadales tīkla” operatīvie darbinieki, kā papildspēki piesaistīti arī līgumuzņēmēji. Kopumā bojājumu novēršanā gatavas iesaistīties gandrīz 100 operatīvā darba brigādes, kas kopsummā ir vairāk nekā 200 speciālisti.

“Sadales tīkls” uzsver, ka ekstremālos laikapstākļos nav droši atrasties ārā, nekādā gadījumā nedrīkst tuvoties elektrolīnijām, ja tajās iekārušies koki, zari vai redzami pārrauti elektrolīnijas vadi.

Nedrīkst tuvoties arī applūdušiem transformatoriem vai sadales skapjiem! Par šādām bīstamām situācijām nekavējoties jāziņo “Sadales tīklam”, zvanot uz diennakts bezmaksas bojājumu pieteikšanas tālruni 8404, vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam – 112.

Tikmēr  AS “Augstsprieguma tīkls” informē, ka plkst.10:40 vētras un spēcīgo lietavu dēļ fiksēti tehnoloģiski traucējumi AS “Augstsprieguma tīkls” (AST) elektroenerģijas pārvades līnijās uz apakšstacijām Inčukalnā un Vangažos, radot elektroapgādes traucējumus Ropažu, Siguldas un Saulkrastu novados. AST speciālisti strādā pie bojājumu operatīvas novēršanas, ko apgrūtina joprojām spēcīgā klātesošā vētra.

Vētras dēļ aizvadītajā naktī fiksēti tehnoloģiski traucējumi arī AST elektroenerģijas pārvades līnijās uz apakšstacijām Ķemeros un Džūkstē, radot elektroapgādes traucējumus Tukuma, Dobeles, Jelgavas un Engures novados, kā arī daļā Jūrmalas. AST speciālisti turpina darbu pie bojājumu operatīvas novēršanas. Naktī Bauskā fiksētos tehnoloģiskos traucējumus pārvades tīklā jau plkst.4:00 AST speciālisti novērsuši, atjaunojot elektroapgādi.

Vairākos ceļu posmos slēgta vai ierobežota satiksme

Vētras postījumu dēļ šorīt vairākos valsts ceļu posmos satiksme ir apgrūtināta vai slēgta, ņemot vērā  izskalojumus un sagāztus kokus, informē VSIA “Latvijas Valsts ceļi”.

Valsts galveno un reģionālo ceļu posmi, kurus ietekmē vētras postījumi ir: a/c Rīga (Skulte)-Liepāja (A9, 27. km) pie Kaļķa; a/c Rīgas apvedceļš (Salaspils-Babīte) (A5 10. km) pie Ķekavas; a/c Rīga-Sigulda-Igaunijas (A2, 56 km.) pie Siguldas no Augšļīgatnes puses; a/c Pūri-Auce-Grīvaiši (P96, 35 km.) Bēnē; a/c Kandava-Saldus (P109 23.km) pie Zantes; a/c Rīga-Ērgļi (P4 27.km) pie Ropažiem; a/c Jelgava-Dobele-Annenieki (P97 15.km) pie Dorupes.

Lūzuši koki, satiksme ierobežota bet nav bloķēta pilnībā šādos posmos: Liepājas šoseja (A9) starp krustojumu ar a/c Dobele-Lestene-Tukums (V1101) un Anneniekiem (54. km); Bauskas šoseja (A7) pie Dzimtmisas; autoceļš Ainaži–Matīši (P15) pirms Matīšiem.

Luksoforu darbības traucējum ir šādās vietāsi: Rīgas apvedceļš ( A5) (Salaspils–Baltezers) krustojumā ar Upesciema ielu; Jelgavas šosejas (A8) un Ozolnieku ceļa (P100) krustojumā; uz autoceļa Sloka–Talsi (P128) Lapmežciemā nedarbojas gājēju pārejas luksofors.

Izskalojumi: uz Valmieras šosejas (A3) pie Kūduma (44. km) izskalota nomale; uz autoceļa Tušķi–Kalnciems (V1065), kur vairākās vietās izskalojumu dēļ ceļš slēgts; uz autoceļa Tirza–Jaungulbene–Liede (V430) pie Līgo lieli izskalojumi.

Latviju jau kopš svētdienas, 28. jūlija, vakara šķērso aktīvs ciklons, nesot ekstremāli stipru, ilgstošu lietu, un vēja brāzmas ar spēku 20-24 m/s, vietām piekrastes rajonos pat 27-30 m/s. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) valsts centrālajos rajonos izsludinājis oranžo lietus un vēja brīdinājumu, Rīgā un tās apkārtnē – sarkano, augstākā līmeņa, brīdinājumu.

Applūst zemākās vietas laukos un urbānajās teritorijās

Svētdienas pēcpusdiena un nakts uz pirmdienu bija ekstremāli lietaina un vējaina. Tiek fiksēti lieli postījumi, applūdušas zemākās vietas, bet maksimālie ūdenslīmeņi upēs iestāsies vēlāk. Arī kaimiņvalstīs Igaunijā un Lietuvā novērotas intensīvas lietusgāzes. Tā kā nokrišņi nav bijuši lokāli, bet novēroti plašās teritorijās, un tie joprojām turpinās, tad ūdens pieplūde pārrobežu upēs būs liela un ilgstošāka,  informē  Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Intensīvie un ilgstošie nokrišņi urbānajās teritorijās jau izraisīja plašus plūdus, arī citviet zemi klāja ūdens slānis, sākušas applūst arī upju palienes un zemākās vietas to krastos. Pagaidām upes vēl nav sasniegušas savu maksimumu, jo lielākos upju baseinos pēc intensīviem nokrišņiem aizrit vairākas dienas līdz viss ūdens spēj aizplūst. Sākotnēji straujāk uz intensīviem nokrišņiem reaģē mazās ūdensteces – grāvji, mazas upītes. Tādi grāvji, kas lielāko vasaras daļu bijuši sausi, nu strauji piepildās un nes ūdeni uz mazajām upēm, tās tālāk uz lielākām upēm, skaidro meteorologi.

Ūdenslīmenis upēs nokrišņu un daudzviet arī vēja ietekmē sāka paaugstināties jau svētdien, intensīvs ūdenslīmeņa kāpums turpināsies arī šodien un vēl tuvākajās dienās. Visvairāk nokrišņu bijis Lielupes baseinā, to ietekmēja arī vējuzplūdi. Stiprā vēja ietekmē Lielupes lejtecē plūda iekšā ūdens no līča, kas savukārt apgrūtināja Lielupes noteci uz jūru. Ļoti straujš ūdenslīmeņa kāpums bijis Lielupes baseina upēs, kur Svētē pie Ūziņiem pēdējo 24 stundu laikā (līdz plkst. 10.00) ūdenslīmenis paaugstinājies pat par 124 cm.

Šodien nokrišņi turpināsies centrālajos un austrumu rajonos, straujāka ūdenslīmeņa paaugstināšanās gaidāma arī Salacas, Gaujas un Daugavas baseina upēs, brīdina meteorologi.

Lai gan lietus vēl turpinās, gaidāmais lietus uzplūdu maksimālo ūdenslīmeņu kāpums upēs un tā iestāšanās laiks: Kurzemes upēs ūdenslīmenis paaugstināsies par 30…150 cm, maksimums gaidāms 29.07.-31.07.; Zemgales upēs ūdenslīmenis paaugstināsies par 30…200 cm, augstākie ūdens līmeņi gaidāmi 29.07.-02.08.; Salacas un Gaujas baseina upēs 20…150 cm, augstākie ūdens līmeņi gaidāmi 29.07.-03.08.; Daugavas baseina upēs  20…200 cm, maksimālais ūdens līmenis gaidāms 29.07.-03.08., straujām ūdens līmenis celsies baseina lejteces upēs (tai skaitā Lielajā un Mazajā Juglā, Mergupē, Tumšupē, Ogres upē).

Kā vēstīts, Latviju jau kopš svētdienas, 28. jūlija, vakara šķērso aktīvs ciklons, nesot ekstremāli stipru, ilgstošu lietu, un vēja brāzmas ar spēku 20-24 m/s, vietām piekrastes rajonos pat 27-30 m/s. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) valsts centrālajos rajonos izsludinājis oranžo lietus un vēja brīdinājumu, Rīgā un tās apkārtnē – sarkano, augstākā līmeņa, brīdinājumu.

Vairāk foto un video ar ciklona postījumiem visā Latvijā skaties ŠEIT.

Vairāk foto un video par ciklona postījumiem Jelgavā skaties ŠEIT.

Lasiet arī: Nedēļas horoskops: 26. jūlijs – 1. augusts

Lasiet arī: FOTO & VIDEO | Venēcijas ainas Latvijā – soctīklos dalās ar ciklona postījumiem

Lasiet arī:  FOTO & VIDEO | Nakts laikā Jelgavas novadā nolijusi ceturtā daļa gada normas

Lasiet arī:  VIDEO | Ainars Bumbieris savā dzimšanas dienā klausītājiem dāvina jaunu dziesmu

Lasiet arī: FOTO | Kurpnieks un Daugaviņš sāk filmēties Nelūgto viesu trešajā sezonā

Seko mums arī Facebook,X, Instagram un Draugiem

youtube icon
Abonēt youtube