Foto: Rīta kafija

Latviju kopš svētdienas vakara šķērso aktīvs ciklons, nesot ekstremāli stipru, ilgstošu lietu, un vēja brāzmas ar spēku 20-24 m/s, vietām piekrastes rajonos pat 27-30 m/s. Ciklonam pierimstot, Latvijā sāk apzināt un novērst postošo lietavu un vētras sekas.

Glābējiem ap 1300 izsaukumu

Aizvadītajā diennaktī Latvijas centrālajā daļā turpinājās postošā vēja un lietus radīto postījumu novēršanas darbi. Ugunsdzēsēji glābēji nepārtraukti devās no viena izsaukuma uz otru, atbrīvojot ceļa braucamās daļas, ietves, ēkas un automašīnas no nogāztiem kokiem. Ļoti bieži ceļā uz notikuma vietu, ugunsdzēsēji glābēji bija spiesti apstāties, lai brauktuvi atbrīvotu no koka, par kuru iepriekš vēl nav ziņots, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests.

Kopumā no svētdienas vakara līdz otrdienas rītam 112 Kontaktu centrā saņemti apmēram 1300 pieteikumi par postījumiem, no kuriem lielākā daļa jau novērsti. Visvairāk pieteikumu jeb gandrīz 600 ir no Rīgas iedzīvotājiem, savukārt par vēja postījumiem Jūrmalā un Rīgas reģionā ziņots gandrīz 500 reižu. Zemgalē pieteikti 200 postījumi, Kurzemē 25, Vidzemē 13 un Latgalē divi. Ievērojami pazeminoties ūdens līmenim ielās, šorīt noslēdzas ūdens pārsūknēšanas darbi Jelgavā Pasta un Jāņa ielas krustojumā.

Glābšanas darbu laikā Zemgalē cieta ugunsdzēsējs glābējs. Savukārt, Mātera ielā Jelgavā uz applūduša ceļa automašīnā atradās cilvēks, kuram bija palicis slikti un bija nepieciešama mediķu palīdzība.

Ugunsdzēsēji glābēji cilvēku cauri ūdenim aiznesa līdz autocisternai, kur tika sagaidīts Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD).

Dabas stihijas radīto postījumu likvidēšanas darbos iesaistījās ne tikai ugunsdzēsēji glābēji, bet arī pašvaldību un citi dienesti, zemessargi, brīvprātīgie un pašvaldību ugunsdzēsēji, nevalstiskās organizācijas un paši iedzīvotāji.

Bez elektroapgādes teju 50 000 klientu

Latvijā turpinās vētras un lietavu radīto elektrotīkla bojājumu novēršana. 29.jūlija spēcīgā vētra izraisīja postījumus AS “Sadales tīkls” un AS “Augstsprieguma tīkls” infrastruktūrā, bez elektroapgādes atstājot teju 50 000 klientu. Vakar visu dienu un nakti intensīvi strādājot, elektroapgādes atslēgumu skaits ir ievērojami samazināts. Šorīt plkst.6.00 elektroapgāde ir traucēta kopumā ap 12 000 klientu, plašākie traucējumi ir Olaines, Jelgavas, Mārupes, Bauskas un Dobeles novadā. 29.jūlijā AS “Sadales tīkls” kopumā ir novērsusi 124 vidēja sprieguma un 182 zemsprieguma spēcīgā vēja radītos bojājumus.

Pie bojājumu novēršanas valsts centrālajos rajonos strādā vairāk nekā 400 AS “Sadales tīkls” speciālisti (elektromontieri un dispečeri). Lai iespējami ātrāk klientiem atjaunotu elektroapgādi, palīgā ir devušās operatīvā darba brigādes no vētras mazāk skartajām teritorijām – Kurzemes, Vidzemes un Latgales. Elektroapgādes atjaunošanas darbs noritēja visu diennakti. Nakts laikā elektrotīkla dispečeri veica pārslēgumus elektrotīklā, lai nodrošinātu klientiem elektroapgādi no elektrolīnijām, kuras nav bojātas, savukārt dienas gaišajā laikā notiek bojāto posmu sakārtošana un atjaunošana, kad operatīvā darba brigādes ar speciālo tehniku atjauno balstus un vadus, izzāģē nolauztos kokus.

Šobrīd turpinās darbs pie tehniski sarežģītāko un laikietilpīgāko bojājumu novēršanas, jo atsevišķās vietās elektrotīkls bojāts mežos un purvainās vietās, kur darbs ar specializēto tehniku ir apgrūtinošs. Joprojām daudzās vietās piekļuvi bojājumu vietām apgrūtina uz ceļiem kritušie koki un applūdušās teritorijas. AS “Sadales tīkls” turpina uzraudzīt situāciju un atkārtoti brīdina visus elektroenerģijas lietotājus par bīstamību, ko rada ūdens klātbūtne elektroiekārtām un elektroierīcēm. Redzot strauju ūdens līmeņa celšanos privāto māju vai saimniecības ēku tuvumā, iedzīvotāji aicināti laikus pārtraukt elektrības padevi, atslēdzot elektrības drošības slēdžus vai drošinātājus, tādējādi novēršot apdraudējumu.

Jelgavā nolijuši 26% no visa gada normas

Pēc Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) datiem zināms, ka kopš lietavu sākuma svētdienas pēcpusdienā lielākais nokrišņu daudzums valstī reģistrēts Jelgavas novada Kalnciema pagastā, kur tas sasniedza 180 milimetrus jeb 203% no jūlija normas un 26% no visa gada normas. Draudīga ūdens pārplūde no ūdenskrātuvēm, elektroapgādes neesamība un lūztošo koku atliekas ir teju visa Jelgavas novada problemātika. Daļā pagastu vētras izraisītie postījumi jau novērsti, bet joprojām ir pagasti, kuros nav atjaunota elektroapgāde, traucēti interneta sakari un kuros nepieciešami papildspēki, lai atsūknētu no ēkām ūdeni, novērstu sagāzto koku sekas un citus bojājumus.

Kalnciema pagasts ir viens no vētras skartākajiem pagastiem. Dabas stihijas rezultātā pagastā šobrīd joprojām nav elektrības. Teju visā pagasta teritorijā ir kritiski augsts ūdens līmenis. Applūduši iedzīvotāju mazdārziņi, īpašumi (īpaši pagrabi), kā arī pagastu ceļi. Vētras dēļ pagastā bojāts ielu apgaismojums un ceļu infrastruktūra. Pagasta pārvalde ziņo, ka sadarbībā ar Jelgavas novada pašvaldības kapitālsabiedrību SIA “Jelgavas novada KU” šobrīd no iedzīvotāju pagrabiem tiek sūknēts ūdens. Iedzīvotāji arī pašu spēkiem cenšas veikt sūknēšanas darbus. Šobrīd pagasta pārvalde sadarbībā ar SIA “Jelgavas novada KU” arī cenšas noskaidrot, vai pagastā esošā sūkņu stacija darbojas.

Paralēli ūdens pārplūdes novēršanas darbiem, Kalnciemā norit arī sakristo koku zāģēšanas darbi, atbrīvojot ceļus un īpašumus no koku un zaru atlūzām.

“Kalnciemā vairākās iestādēs darbs ir paralizēts. Ir ļoti slikti mobilie sakari, elektrības nav un ir traucēta ūdens padeve. Piemēram, sociālās aprūpes un rehabilitācijas centrā “Kalnciems” ir pieslēgts ģenerators un seniori ir aprūpēti. Savukārt daudzfunkcionālajā sociālo pakalpojumu centrā “LAIPA” ir problēmas ar ēdināšanu, jo elektrības neesamība apgrūtina ēdiena gatavošanu. Applūdusi ir arī pagasta pārvaldes ēka. Tāpat skarti ir iedzīvotāju mazdārziņi un privātīpašumi. Situācija ir kritiska”, teic Kalnciema pagasta pārvaldes vadītāja Krista Ribakova.

Darbs pie tehniski sarežģītāko un laikietilpīgāko bojājumu novēršanas turpinās vēl vairākos novada pagastos. Ozolnieku pagastā tiek sekots līdz krājbaseinam (polderim), lai sūknētu ūdeni prom no pagasta grāvjiem uz upi. Lielākajā Ozolnieku pagasta daļā elektrība ir atjaunota, bet joprojām elektroapgāde ir traucēta Branku ciemā. Zaļenieku, Vilces, Valgundes, Sesavas, Svētes, Platones un Elejas pagastos turpinās darbs pie sakritušo koku zāģēšanas. Pagastu pārvalžu vadītāji šobrīd sāk veidot pieteikumus apdrošinātājiem par ēku bojājumiem.

Ņemot vērā vētras izraisītos postījumus šodien, 30.jūlijā, Jelgavas novadā ir slēgtas vairākas izglītības iestādes – Ozolnieku pirmsskolas izglītības iestāde “Pūcīte”, Branku pirmsskolas izglītības iestāde “Bitīte”, Garozas pamatskolas pirmsskolas grupas un Kalnciema pirmsskolas izglītības iestāde “Mārīte”.

Bojājumi skolām, dārziņiem un aprūpes centriem

Rīgas domes Īpašuma departaments saņēmis visvairāk jeb 19 pieteikumu par bojājumiem skolām, pirmsskolas izglītības iestādēm un sporta skolai. Vēl divi pieteikumi saņemti par bojājumiem bērnu un jauniešu centriem, kā arī piecas sūdzības par bojājumiem sociālajiem aprūpes centriem, informē Rīgas vicemērs Edvards Ratnieks.

“Krīžu vadības centrs darbojas jau no svētdienas diennakts režīmā un sekoja situācijas attīstībai. Vētras seku novēršanas koordinācijas pasākumi turpinās. Kopumā tika saņemts daudz pieteikumu bojājumiem, tostarp par pašvaldības īpašumiem. Visvairāk izglītības iestādes cieta no vējā kritušiem kokiem un lietavu izraisītas applūšanas. Ņemot vērā skolēnu brīvlaiku, prioritārā kārtībā novēršam bojājumus pirmsskolas iestādēs, un tad to darīsim skolās. Neviena no cietušo iestāžu ēkām nerada bīstamību ekspluatācijai,” atzīst Rīgas vicemērs Edvards Ratnieks.

Visvairāk cietušas ir pirmsskolas iestādes – par kritušu koku bojājumiem saņemti 12 pieteikumi. Sešas skolas cietušas no applūšanas un nogāztiem kokiem. Rīgas Futbola skola ziņojusi par krītoša koka bojājumiem žogam.

Piecas sūdzības saņemtas no sociālās aprūpes centriem par applūšanu un nolauztiem kokiem. Divu bērnu un jauniešu centri cietuši no kokiem vai applūšanas.

Pieteikumi saņemti no dažādām Rīgas apkaimēm. Piemēram, Friča Brīvzemnieka pamatskolā bojāta jumta dēļ applūduši bēniņi, kā rezultātā appludināta Svinību zāle. Rīgas Valsts Klasiskajā ģimnāzijā nogāzušies vairāki koki, bojājot žogu. Vairākos stāvos applūdusi Rīgas 84.vidusskola, bojājot vairākus mācību kabinetus, griestus, sienas un mēbeles. Applūšanu piedzīvojusi arī Rīgas Pļavnieku pamatskola, kurā radīti bojājumi pagrabstāvam un citām telpām. Žogs un nojumes bojātas Rīgas 173. pirmsskolas izglītības iestādei. Vairākās iestādēs kritušie koki radījuši bojājumus komunikācijām un elektroapgādei, bet visvairāk bojāti ir žogi. Atsevišķos gadījumos nolauztie koki bojājuši uz ielas esošos transportlīdzekļus, kā arī bloķējuši satiksmi.

Bojājumu novēršana tika uzsākta nekavējoties, darbi notiek raiti un tie turpināsies līdz tiks bojājumi novērsti prioritārā secībā.

Ievērojami postījumi Rīgas mežos, parkos un kapsētās

Aizvadītā lielā vasaras vētra radījusi ievērojamus postījumus galvaspilsētas mežos, parkos un kapsētās. Ņemot vērā, ka daudzi koki un to zari joprojām ir aizlūzuši un bīstami, kā arī pārmērīgi mitrās augsnes dēļ koku sakņu sistēma kļuvusi vaļīgāka un koki turpina gāzties, iedzīvotāji aicināti pagaidām neapmeklēt vietas, kur ir liels koku daudzums – Rīgas mežus, parkus un kapsētas – un ievērot uzstādītās pārvietošanās aizlieguma zīmes.

Vētras postījumi Rīgas un Pierīgas mežos, dārzos un parkos ir ļoti lieli. SIA “Rīgas meži” tos turpina apzināt un novērst bīstamību. Šobrīd rit intensīvs darbs visos Rīgas dārzos un parkos, Mežaparkā, kā arī Rīgas un Tīreļu mežniecībās.

Rīgas parkos un mežos nolauzti gandrīz 350 koki. Rīgas parkos no kopumā 145 objektiem būtiski postījumi konstatēti vairāk nekā 50 vietās. Lauztie, aizlauztie koki un to zari ir izkaisīti visā Rīgas teritorijā.

Lielākie postījumi ir Pļavnieku birzī, Lucavsalā, Kronvalda parkā, Arkādijā, Lielajos kapos un Mežaparkā. Bīstami ir applūdušas teritorijas, kurām cauri tek Mārupīte: Arkādijs, Māras dīķa apkārtne un Mārupītes dabas parks.

No Rīgai piederošo mežu masīviem visvairāk ir cietusi Anniņmuiža, Šmerlis, Biķernieki, kā arī Pierīgā – Vārnukroga apkārtne, Beberbeķu parks un Bukultu meža masīvs.

Kopumā Rīgas parkos ir gāzti 193 koki, bet mežos, kuri atrodas Rīgas teritorijā, vismaz 150 koki (mežos šobrīd ir uzskaitīti tie koki, kuri uzgāzušies uz ceļiem, galvenajām takām, rekreācijas objektiem vai citu personu īpašumiem). Šīs vētras postījumu uzņēmuma apsaimniekotajās teritorijās ir lielāki nekā pērnā gada 7. un 8. oktobra vētrā.

Kopumā “Rīgas meži” ir saņēmuši ap 70 iedzīvotāju un juridisku personu zvanus par bīstamiem vētras postījumiem. Šobrīd darbi prioritizēti tā, ka vispirms tiek novērsti bojājumi, kas apdraud iedzīvotāju drošību parkos un mežos, kā arī viņu īpašumu.

Tāpat ievērojami postījumi ir Rīgas kapsētās – vairāk nekā desmit vietās koki sabojājuši sētas, ir daudz kritušu koku un zaru. Kopējais postījumu daudzums vēl tiek apzināts.

Iedzīvotāji aicināti pagaidām neapmeklēt kapsētas. Pēc bīstamības novēršanas būtu ieteicams uz kapu kopiņām sakritušos zarus savākt kaudzēs, lai pašvaldības darbiniekiem būtu vieglāk tos izvest.

Izmaiņas sabiedriskā transporta kustības sarakstos

Novēršot laikapstākļu radītos postījumus dzelzceļa infrastruktūrai, otrdien, 30. jūlijā, Jelgavas dzelzceļa līnijā elektrovilcienu satiksme plānota atbilstoši ierastajam kustības grafikam. Vienlaikus joprojām noteikti vilcienu kustības ierobežojumi saglabāsies virzienā uz Tukumu – paredzēts, ka pasažieru pārvadājumi ar elektrovilcieniem tiks veikti posmā Rīga – Dubulti – Rīga, posmā Dubulti – Sloka – Dubulti kursēs dīzeļvilcieni, savukārt posmā Dubulti – Tukums II – Dubulti pasažierus papildus plānots pārvadāt ar autobusiem, informē “Vivi”.

Pabeidzot darbus pie būtiskāko vētras radīto postījumu novēršanas Jelgavas dzelzceļa līnijā, otrdien atjaunota elektrovilcienu satiksme visā līnijas garumā, nodrošinot pasažieru pārvadājumus atbilstoši ierastajam vilcienu kustības grafikam. Tiesa, virzienā uz Jelgavu netiks izmantoti atsevišķi dīzeļvilcieni, kas tiks novirzīti pasažieru pārvadāšanai citās dzelzceļa līnijās. Ņemot vērā minēto, Jelgavas dzelzceļa līnijā otrdien no rīta nebija pieejami vairāki dīzeļvilcienu reisi.

Savukārt Tukuma dzelzceļa līnijā saglabāsies noteikti vilcienu satiksmes ierobežojumi. Posmā Rīga – Dubulti – Rīga elektrovilcieni kursēs atbilstoši kustības grafikam, taču, turpinoties dzelzceļa infrastruktūras bojājumu novēršanas darbiem, elektrovilcieniem paliks slēgts dzelzceļa posms Dubulti – Tukums II – Dubulti. Situācija risināta, posmā Dubulti – Sloka – Dubulti norīkojot dīzeļvilcienus, bet papildus posmā Dubulti – Tukums II – Dubulti pasažieru pārvadājumus veiks ar autobusiem, tiem piestājot šādās pieturās: Dubultu dzelzceļa stacija; Jaundubulti – Dubultu prospekts / Strēlnieku prospekts; Pumpuri – Dubultu prospekts / Strēlnieku prospekts; Melluži – Mellužu prospekts; Asari – Asaru prospekts; Vaivari – NRC “Vaivari”; Slokas dzelzceļa stacija; Kūdra – pagrieziens uz p/p Kūdra; Ķemeru dzelzceļa stacija; Smārdes dzelzceļa stacijas; Milzkalne – pagrieziens uz p/p Milzkalne; Tukums I dzelzceļa stacija; Tukums II dzelzceļa stacija.

Autobusi no galastacijām aties atbilstoši vilcienu kustības grafikam, taču līdz maršruta galapunktam pakāpeniski veidos kavējumu 5 – 30 minūšu apmērā atkarībā no autoceļu kustības noslodzes (autobusu atiešanas un pienākšanas laikus skatīt šeit). Autobusos būs derīgas vilcienam iegādātās biļetes. Autobusos nav paredzēts pārvadāt velosipēdus.

VAS “Latvijas dzelzceļš” darbinieki strādā, lai vilcienu satiksme Tukuma dzelzceļa līnijā tiktu atjaunota pēc iespējas ātrāk. Kamēr tiek novērsti vētras postījumi, aicinām pasažierus būt saprotošiem, posmā Dubulti – Tukums II – Dubulti iespēju robežās izmantojot citus transporta veidus.

Savukārt SIA “Autotransporta direkcija” informē, ka turpinās vētras seku likvidēšana un joprojām ir iespējami vilcienu kavējumi visos virzienos. Tā kā dzelzceļa posmā Tukums-Dubulti arī otrdien, 30.jūlijā, būs apgrūtināta vilcienu satiksme un pasažieriem nebūs pieejami vairāki reisi, ir veiktas īstermiņa izmaiņas trijos reģionālo autobusu maršrutos, lai pasažieriem nodrošinātu iespēju no Tukuma nokļūt Rīgā (pa A10, caur Spuņciemu).

Caur Tukuma autoostu virzienā uz Rīgu tiks novirzīti vairāki reģionālās nozīmes autobusu maršruti un reisi. Naršruta nr. 7410 Rīga-Kuldīga rīta reisā (plkst.08.46 no pieturas Tukuma Lauktehnika) autobuss Tukuma autoostā būs plkst.08.51, dienas reisā (plkst.12.00 no pieturas Tukuma Lauktehnika) autobuss Tukuma autoostā būs plkst.12.05 un pēcpusdienas reisā (plkst.16.05 no pieturas Tukuma Lauktehnika) autobuss Tukuma autoostā būs plkst.16.10. Savukārt maršruta nr. 7041 Rīga-Talsi-Dundaga rīta reisā (plkst.06.52 no pieturas Tukuma Lauktehnika) autobuss Tukuma autoostā būs plkst.06.57, pēcpusdienas reisā (plkst.15.00 no pieturas Tukuma Lauktehnika) autobuss Tukuma autoostā būs plkst.15.05. Maršruta nr. 7990 Rīga-Stende-Talsi rīta reisā (plkst.07.39 no pieturas Tukuma Lauktehnika) autobuss Tukuma autoostā būs plkst.07.44.

Ja situācija mainīsies, vilcienu satiksme tiks atjaunota un reisu novirzīšana caur Tukuma autoostu nebūs nepieciešama, būs papildu informācija. Braukšanas biļetes cena ir tāda pati, kā no pieturas Tukuma Lauktehnika.

Vairāk foto un video ar ciklona postījumiem visā Latvijā skaties ŠEIT un ŠEIT

Vairāk foto un video par ciklona postījumiem Jelgavā skaties ŠEIT.

Lasiet arī: Uzlādējies pirms rudens – ķīniešu horoskops augustam

Lasiet arī: FOTO & VIDEO | Venēcijas ainas Latvijā – soctīklos dalās ar ciklona postījumiem

Lasiet arī:  Jau otro reizi pamatīgi izpostīts un uz nenoteiktu laiku slēgts dabas parks Tērvetē

Lasiet arī:  VIDEO | Ainars Bumbieris savā dzimšanas dienā klausītājiem dāvina jaunu dziesmu

Lasiet arī: FOTO | Kurpnieks un Daugaviņš sāk filmēties Nelūgto viesu trešajā sezonā

Seko mums arī Facebook,X, Instagram un Draugiem

Saistītās tēmas: CiklonsJelgavaKristijapostījumiVētra

youtube icon
Abonēt youtube