Publicitātes foto

Visnopietnāk pagājušās diennakts vētrā cietusi Zemgales reģionālā arhīva (RA) ēka, kas atrodas Jelgavā, Pulkveža Brieža ielā 24, tā otrdien, 30. jūlijā,  Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) direktora vietnieku Gati Karlsonu informēja Zemgales RA direktore Iveta Arbidāne.

“Lietus ūdens ir skāris arhīviski vērtīgos dokumentus, ūdens ir sabojājis dokumentu uzglabāšanas kārbas, vētras seku rezultātā  arhīva telpās ir paaugstināts mitrums un ūdens aptuveni 200 kvadrātmetru lielā platībā,” informēja Karlsons.

Zemgales RA Jelgavas filiāle atrodas Jelgavā, Pulkveža Brieža ielā 24 jau 26 gadus. Šobrīd arhīva telpas atrodas kritiskā stāvoklī, jo ēkai sēžas pamati, kā rezultātā plaisā ēkas sienas. Vētras laikā celtnei katastrofāli cietis jumta segums, lietus ūdens ir iekļuvis darba kabinetos un dokumentu glabātuvēs. Dokumentu uzglabāšanai un darbinieku darba vietām šobrīd ēka nav piemērota. Regulāri tiek apsekotas un vērtētas pieejamās Jelgavas īres ēkas, kur varētu tikt pārvietots arhīvs. Diemžēl arhīva funkcijām piemērotākās ir privātā statusa ēkas, ko LNA nevar atļauties nomāt.

Šobrīd Zemgales reģionālais arhīvs steidzamā kārtā ir uzsācis postījumu novēršanu un lietus ūdeņu skārušo arhīviski vērtīgo dokumentu saglābšanu.

Zemgales reģionālā arhīva klientu un lasītāju apkalpošana notiek, ņemot vērā notikušo postījumu sekas. Arhīva klientiem lūgums būt saprotošiem, jo var tikt kavēta lietus ūdeņu skārušo arhīviski vērtīgo dokumentu oriģinālu izsniegšana un klientu pieprasījumu izpilde.

LNA attīstības plānā ir paredzēts, ka līdzko tiks atrasts nepieciešamais finansējums, veikti plānotie kapitālieguldījumi un ēkas sagatavošanas priekšdarbi – Jelgavas filiāle, tās glabātuvju saturs un darbinieki tiks pārvietoti uz Rīgu, Skandu ielu 14.

Vairāk foto un video ar ciklona postījumiem visā Latvijā skaties ŠEIT un ŠEIT

Vairāk foto un video par ciklona postījumiem Jelgavā skaties ŠEIT.

Lasiet arī: Uzlādējies pirms rudens – ķīniešu horoskops augustam

Lasiet arī: FOTO & VIDEO | Venēcijas ainas Latvijā – soctīklos dalās ar ciklona postījumiem

Lasiet arī:  Jau otro reizi pamatīgi izpostīts un uz nenoteiktu laiku slēgts dabas parks Tērvetē

Lasiet arī:  «Tas ir tikai ievads!» – brīdina latviešu astrologs, komentējot aizvadīto ciklonu

Lasiet arī:  No dārza līdz burciņai: praktiski produktu uzglabāšanas padomi ziemai

Seko mums arī Facebook,X, Instagram un Draugiem

youtube icon
Abonēt youtube