Foto: Rīta kafija

Pēc piedzīvotajām ekstremālajām lietusgāzēm un vētras Rīgā turpinās postījumu likvidēšana un pakāpeniski no bīstamības novēršanas darbiem pašvaldība pāries uz galvaspilsētas sakopšanu.

Viens no galvenajiem uzdevumiem būs palīdzības sniegšana iedzīvotājiem izgāzto koku, nolauzto zaru un lapu savākšanā un pēc iespējas ātrāk tiks izstrādāti mehānismi šo procesu organizēšanai, par to otrdien, 30.jūlijā, vienojās Rīgas pašvaldības Civilās aizsardzības komisija.

“Rīga dabas stihijas radīto krīzi ir pārvarējusi samērā veiksmīgi. Patlaban vētras akūtā fāze ir beigusies un Rīgā turpinās bīstamo koku zāģēšana, ūdens atsūknēšana no applūdušajām teritorijām, bojāto transporta kontakttīklu labošana un citi pilsētas sakopšanas darbi, ko pašaizliedzīgi veic visi atbildīgie dienesti. Par krīzes vadību atbildīgie dienesti un amatpersonas ir strādājuši godam, par ko liels paldies. Tāpat pateicos visiem rīdziniekiem, kuri ievēroja ieteiktos piesardzības pasākumus un vētras laikā palika mājās. Vienlaikus vēlos atgādināt, ka joprojām saglabājas bīstamība, jo daudz koku ir vētrā aizlauzti vai to saknes ir izskalotas, tas var radīt bīstamas situācijas, tāpēc aicinu iedzīvotājus arvien būt atbildīgiem un neapmeklēt pilsētas parkus un kapsētas,” uzsver Rīgas mērs Vilnis Ķirsis.

Rīgas domes priekšsēdētājs pēc Rīgas Civilās aizsardzības komisijas sēdes ir devies uz Ministru prezidentes Evikas Siliņas sasaukto Krīzes vadības padomes sēdi, kurā aicinās meklēt risinājumus, kā mazināt birokrātiju normatīvajos aktos, lai pašvaldības varētu operatīvāk palīdzēt saviem iedzīvotājiem sakopt teritorijas, ko skārusi vētra. Tāpat, domes priekšsēdētāja ieskatā, būtu jāvienkāršo process, kādā pašvaldības var iesniegt savus pieteikumus kompensācijas saņemšanai no valsts par dabas radītajiem postījumiem.

“Pateicos operatīvajiem dienestiem par pašaizliedzīgu darbu, novēršot bīstamību un sniedzot informāciju par prioritāri veicamajiem darbiem. Savstarpējā koordinācija bija ļoti laba un vētras radītā bīstamība drīz tiks novērsta. Vienlaikus jāuzsver, ka koki turpina gāzties un ienāk informācija par dažādiem bojājumiem,” norādīja Rīgas domes Civilās aizsardzības un operatīvās informācijas pārvaldes (CAOIP) vadītājs Gints Reinsons.

Savukārt Rīgas pašvaldības policijas priekšnieks Juris Lūkass uzsvēra, ka ap dažādiem objektiem un teritorijām izvietotie norobežojumi un brīdinājuma zīmes tur neatrodas tāpat vien, tāpēc savu un līdzcilvēku drošības labad tur atrasties nedrīkst.

No svētdienas vakara līdz pirmdienas pēcpusdienai Rīga piedzīvoja vētru un ekstremālas lietusgāzes. Plosoties dabas stihijai, nolauzts simtiem koku, bojāti vai norauti ēku jumti, sabojāti žogi, vides objekti, automašīnas, luksofori, trolejbusu vadi, applūduši pagrabi, pagalmi un ielas. Informācijas apkopošana par postījumiem turpinās.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā no Rīgas saņemts aptuveni 600 izsaukumu, savukārt pašvaldība ienākuši vairāk nekā 400 ziņojumu par dažādiem incidentiem.

Uzņēmuma “Rīgas mežu” apsaimniekotajos parkos un mežos izgāzts aptuveni 350 koku, “Rīgas namu pārvaldnieka” rīcībā patlaban ir informācija par 500 izgāztiem vai bīstamiem kokiem, tāpat daudz koku lūzuši vai izgāzti ielu apstādījumos, pie izglītības iestādēm, kapsētās un citur. Vispirms tiek nozāģēti bīstamie koki un zari, bet pēc tam uzņēmumi un iestādes veiks teritoriju sakopšanu. Ņemot vērā lielo nokritušo koku un zaru daudzumu privātās teritorijās, pašvaldība plāno sniegt palīdzību iedzīvotājiem to savākšanā.

“Rīgas satiksmei” vētras dēļ konstatēti 24 bojājumi kontakttīklos, 14 vietās nolūzušu koku dēļ bija kavēti autobusu reisi un piecos gadījumos peļķu dēļ bija apturētu tramvaju satiksme. Applūda apakšstacija Bukultu ielā un transportlīdzekļu parks Ganību dambī.

Vētrā cietušas arī aptuveni 30 pašvaldības iestāžu ēkas, visvairāk no vējā kritušiem kokiem un lietavu izraisītas applūšanas. Tāpat bojāti žogi un nojumes, norauti vai sabojāti vairāki lielie plakāti stendos un karogkonstrukcijas.

Uzņēmums “Rīgas namu pārvaldnieks” saņēmis 1800 dažādus pieteikumus – gan par lūzušiem kokiem, gan bojātiem jumtiem un applūdušiem dzīvokļiem. Vairāk nekā 90 adresēs nebija iespējams izvest atkritumus.

Teritorijas labiekārtošanas pārvalde pēc pirmo ārkārtas darbu veikšanas sākusi apsekot bērnu rotaļu laukumus, lai varētu organizēt kritušo koku un zaru novākšanu, kā arī rotaļu iekārtu pārbaudi.

Savukārt Rīgas pašvaldība policija vairākās vietās konstatējusi videonovērošanas sistēmu bojājumus un nodevusi informāciju Rīgas digitālajai aģentūrai par nepieciešamajiem remontdarbiem.

Postījumi mežos, parkos un dārzos – milzīgi

Vētras postījumi Rīgas un Pierīgas mežos, dārzos un parkos ir ļoti lieli. SIA “Rīgas meži” tos turpina apzināt un novērst bīstamības! Šobrīd rit intensīvs darbs visos Rīgas dārzos un parkos, Mežaparkā, kā arī Rīgas un Tīreļu mežniecībās. Tāpēc “Rīgas meži” atkārtoti aicina iedzīvotājus neapmeklēt parkus un mežus, kā arī netuvoties vietām, kur norit darbi, lai likvidētu vētras postījumus.

Rīgas parkos no kopumā 145 objektiem būtiski postījumi konstatēti vairāk nekā 50 vietās. Lauztie, aizlauztie koki un to zari ir izkaisīti visā Rīgas teritorijā.

Lielākie postījumi ir Pļavnieku birzī, Lucavsalā, Kronvalda parkā, Arkādijā, Lielajos kapos un Mežaparkā. Bīstami ir applūdušas teritorijas, kurām cauri tek Mārupīte: Arkādijs, Māras dīķa apkārtne un Mārupītes dabas parks.

No Rīgas administratīvās teritorijas mežu masīviem visvairāk ir cietusi Anniņmuiža, Šmerlis, Biķernieki, kā arī Pierīgā – Vārnukroga apkārtne, Beberbeķu parks un Bukultu meža masīvs.

Kopumā Rīgas parkos ir gāzti 193 koki, bet mežos, kuri atrodas Rīgas administratīvās teritorijas ietvaros, vismaz 150 koki (mežos šobrīd ir uzskaitīti tie koki, kuri uzgāzušies uz ceļiem, galvenajām takām, rekreācijas objektiem vai citu personu īpašumiem). Šīs vētras postījumu uzņēmuma apsaimniekotajās teritorijās ir lielāki nekā pērnā gada 7. un 8.oktobra vētrā.

Kopumā “Rīgas meži” ir saņēmuši ap 70 iedzīvotāju un juridisku personu ziņojumus par bīstamiem vētras postījumiem. Šobrīd darbi prioritizēti tā, lai vispirms tiktu novērsti bojājumi, kas apdraud iedzīvotāju drošību parkos un mežos, kā arī viņu īpašumu.

Vairāk foto un video ar ciklona postījumiem visā Latvijā skaties ŠEIT un ŠEIT

Vairāk foto un video par ciklona postījumiem Jelgavā skaties ŠEIT.

Lasiet arī: Uzlādējies pirms rudens – ķīniešu horoskops augustam

Lasiet arī: «Kaut kā stulbi liekas…» – Annas Jansones vīrs sāpināts par neprecizitātēm izmeklēšanā

Lasiet arī:  Jau otro reizi pamatīgi izpostīts un uz nenoteiktu laiku slēgts dabas parks Tērvetē

Lasiet arī:  «Tas ir tikai ievads!» – brīdina latviešu astrologs, komentējot aizvadīto ciklonu

Lasiet arī:  No dārza līdz burciņai: praktiski produktu uzglabāšanas padomi ziemai

Seko mums arī Facebook,X, Instagram un Draugiem

Saistītās tēmas: CiklonsJelagavaJūrmalaKristijaLietusPierīgapostījumiRīgaVētra

youtube icon
Abonēt youtube