Foto: Rīta kafija

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā turpina nonākt cietušie, kuri traumas guvuši, likvidējot vētras radītās sekas. Ārsti atgādina, ka bez droša aprīkojuma, tajā skaitā ķiverēm, aizsargbrillēm un atbilstoša apģērba, koku zaru zāģēšana vai jumta labošana var beigties traģiski.

Vētras seku novēršanā iesaistās ne tikai speciālie dienesti, bet arī daudzi brīvprātīgie, kuri mēģina pašu spēkiem novākt nolūzušos kokus vai labot ēku konstrukcijas. Tāpēc Austrumu slimnīcā nokļūst cietušie, kuri traumas guvuši, likvidējot vētras radītas sekas.

Austrumu slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas (NMPUK) klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs uzsver, ka vairākiem pacientiem konstatētas salīdzinoši vieglas traumas, un pēc palīdzības sniegšanas viņi varēja turpināt ārstēties ambulatori. Taču vissmagāk cietis otrdien NMPUK nogādāts 63 gadus vecs vīrietis, kurš, mēģinot nozāģēt salauztus koka zarus, krita no liela augstuma un guva multiplus iegurņa kaulu un mugurkaula lūzumus. Pēc diagnostikas un neatliekamās palīdzības NMPUK pacientam bija nepieciešama steidzama operācija ar mērķi apturēt intensīvu iekšējo asiņošanu. Pacienta stāvoklis ir stabilizēts, bet prognozējama vairāku mēnešu ilga ārstēšana un rehabilitācija.

Glābējiem jau 1500 pieteikumu  

Ceturtdien, 1. augustā, līdz plkst. 08.00 saņemti jau 1500 pieteikumi vēja un lietus radīto seku likvidēšanas darbiem. Lai gan jaunu pieteikumu skaits ar katru dienu samazinās, arī aizvadītajā diennaktī saņemti vēl 46 ziņojumi par postījumiem. Šobrīd daļa no darbiem saistīta ar bīstami aizlūzušu koku un to zaru zāģēšanu, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests.

 Plašākie darbi veikti Jūrmalā, piemēram, Zemgales ielā sazāģēti 11 nolūzuši koki, Pulkveža Brieža ielā sazāģēti astoņi koki un atbrīvots arī žogs, arī Dzelzceļa ielā sazāģēti astoņi koki. Puškina ielā ugunsdzēsēji glābēji apsekoja applūdušo teritoriju un atbrīvoja to no sanestajiem zariem. Apsekotas applūdušās Vēršupītes piegulošās teritorijas un, lai paātrinātu upes tecējumu, viena caurteka atbrīvota no liela koka zara, teritorijā sazāģēti pieci koki un vienā vietā veikts padziļinājums.

Trešdien no rīta Jelgavas novada Ozolniekos ugunsdzēsēji glābēji pārsūknēja ūdeni no applūdušās teritorijas, bet pēcpusdienā darbi turpināti Pasta ielā Jelgavā. Abās vietās panākts ūdens līmeņa pazeminājums.

Saskaņā ar “Copernicus” satelīta kartēšanas pakalpojuma sniegtajiem datiem 30.jūlija rītā Latvijā bija applūdušas teritorijas 140 hektāru platībā. Kopumā visvairāk pieteikumu jeb 700 ir no Rīgas iedzīvotājiem, savukārt par vēja postījumiem Jūrmalā un Rīgas reģionā ziņots apmēram 550 reižu. Zemgalē pieteikti 226 postījumi. VUGD turpina piedalīties postošā vēja radīto seku likvidēšanas darbos.

“Sadales tīkls” novērsis jau 1017  elektrotīkla bojājumus

No vētras sākuma līdz ceturtdienas rītam AS “Sadales tīkls” novērsusi kopumā 1017 elektrotīkla bojājumus, no tiem 303 vidējā sprieguma tīklā un 714 zemspriegumā. Ceturtdienas, 1. augusta, rītā elektroapgāde vēl ir traucēta apmēram 900 klientiem Jelgavā un Jūrmalā. Lielākajā daļā gadījumu elektroapgādi joprojām nav droši atjaunot paaugstināta ūdens līmeņa dēļ – “Sadales tīkls” ir sazinājies ar šiem klientiem, izskaidrojot situāciju, un turpina būt saziņā ar šo īpašumu apsaimniekotājiem, lai brīdī, kad bīstamība tiks novērsta, elektroapgādi atjaunotu.

Vēl daļai klientu elektroapgādes atjaunošanu joprojām apgrūtina lielais koku daudzums, kas lūzuši un sakrituši gan uz ceļiem, gan elektrolīnijām. Visgrūtākā situācija ir Jūrmalā, kur ir ārkārtīgi daudz gāzto koku. Tikai pēc koku novākšanas iespējams sākt pašus elektrotīkla remontdarbus. Šajās teritorijās ceturtdien darbu turpina 112 operatīvā darba brigādes jeb ap 300 “Sadales tīkla” speciālistu un darbuzņēmēju – tiek darīts viss iespējamais, lai darbus pabeigtu šodienas laikā.

Ar vētras radīto postažu cīnīties turpina arī elektroapgādes operatori Lietuvā. Tur vētras pīķī vienlaikus atslēgto klientu skaits sasniedza pat 170 000, bet ceturtdien bez elektroapgādes arvien ir ap 30 000.

Pamanot elektrolīnijās iekritušus kokus, rautus vadus, applūdušas transformatoru apakšstacijas, sadalnes, izskalotus kabeļus, balstus vai to konstrukcijas – nekādā gadījumā nedrīkst tuvoties šai teritorijai, bet par bīstamo situāciju uzreiz jāziņo operatīvajiem dienestiem, zvanot uz 112, vai “Sadales tīklam” uz diennakts bojājumu pieteikšanas tālruni 8404.

Mazāk bīstamus elektrotīkla defektus iedzīvotāji aicināti pieteikt mājaslapā (sadaļā “Pieteikt bojājumu”) – iedzīvotāju iesaiste palīdz “Sadales tīklam” ātrāk lokalizēt visas bojājumu vietas. Konkrētais rīks pieejams gan datorā, gan viedierīcēs.

Kā vēstīts, pirmdien, vētras pīķī, bez elektroapgādes palikušo klientu skaits sasniedza gandrīz 50 000. Intensīva, nepārtraukta darba rezultātā jau otrdienas vakarā to izdevās samazināt līdz 3000.

Visvairāk cietušas aizsargājamās dabas teritorijas Pierīgā un Vidzemē

Šīs nedēļas sākuma spēcīgā vētra un lietusgāzes ir nodarījušas būtiskus bojājumus dabas tūrisma infrastruktūrai īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un visvairāk skartas teritorijas Pierīgā un Vidzemē, tādēļ Dabas aizsardzības pārvalde aicina pašlaik izvairīties no dabas taku apmeklējuma.

Īpaši stipri bojājumi nodarīti infrastruktūrai Ķemeru Nacionālajā parkā, kur daudzviet lauzti koki vai tie izgāzti ar visām saknēm. Tāpat būtiski postījumi radušies Gaujas Nacionālajā parkā, kur vējš un pat virpuļviesulis plosījās jau pirms vairākām nedēļām, vietām pilnībā nopostot mežu platības, informē Dabas aizsardzības pārvalde.

“Šobrīd visas vētras skartās teritorijas nav vēl apsekotas un visi postījumi nav apzināti. Darbi rit lēnām, jo paralēli seku apzināšanai rit arī seku likvidēšana kritiskākajos un tūristu iecienītākajos punktos,” pauž pārvaldes Pierīgas reģionālās administrācijas direktora vietnieks Artūrs Jansons.

Daudzviet ir konstatēti necaurejami koku sagāzumi, bojāta vai pat pilnībā salauzta koka infrastruktūra – kāpnes, laipas, tilti, margas, arī tualetes un nojumes. Ir izskaloti piebraucamie ceļi un takas.

Pārvalde aicina šobrīd tūristus atturēties no dabas taku apmeklēšanas, īpaši Ķemeru un Gaujas nacionālajos parkos.

Līdz šim apkopotā informācija liecina, ka vislielākie postījumi nodarīti Cēsīs pie Niniera ezera un Līču-Laņģu pastaigu takā, Siguldā pie Raganu katla un Vikmestes takā, kā arī Ķemeru Nacionālā parka Dumbrāja takā ap Meža māju, Kaņiera pilskalna takā un Slokas ezera takā. Savukārt ceļš uz Lielā Ķemeru tīreļa laipu no koku sagāzumiem jau ir atbrīvots.

Pārvalde uzsver, ka apmeklējot dabas takas, jāņem vērā, ka bīstamība saglabājas arī kādu laiku pēc vētras, jo koki var būt aizlauzti un lūzt arī bez stipra vēja. Aicina iedzīvotājus būt saprotošiem un pacietīgiem, jo seku likvidēšana notiek pakāpeniski sākot ar kritiskākajiem vai vairāk apmeklētajiem punktiem.

“Aicinām arī ziņot par vētras skartajām vietām un bojāto infrastruktūru īpaši aizsargājamajās dabas teritorijās, jo tas mums palīdzēs raitāk apzināt visus postījumus,” pauž Jansons.

Lasiet arī:  No mušām uzpūsti ziloņi un citi pārspīlējumi – mīlestības un attiecību horoskops augustam

Lasiet arī: VIDEO | Lielupe ienāk Jelgavā – kā izskatījies dienu pēc postošās vētras

Lasiet arī: VIDEO | Briedis, iegrūžot tēti baseinā, izsauc neviennozīmīgu reakciju soctīklu lietotājos

Lasiet arī:  TV šovā atgriezīsies Agritas Bindres ģimene, kas savulaik nopelta sunīša Mailo dēļ

Lasiet arī:  VIDEO | Noslēgusies žoga izbūve uz Latvijas – Baltkrievijas robežas

Seko mums arī Facebook,X, Instagram un Draugiem

Saistītās tēmas: CiklonsJelgavaJūrmalaKristijaLietusPierīgaPlūdipostījumiRīgaVētra

youtube icon
Abonēt youtube