Dmitrijs Medvedevs. Foto: Совет Федерации/Flickr

Bijušais Krievijas Federācijas prezidents, pašreizējais Krievijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Medvedevs komentējis situāciju Kurskas apgabalā, kur  šonedēļ iegājis Ukrainas karaspēks, un aicinājis sagrābt Odesu un Kijivu.

Reaģējot uz Ukrainas karaspēka ieiešanu Kurskas apgabalā, Medvedevs kārtējo reizi  nodēvēja ukraiņus par “nacistiem” un “teroristiem”, bet viņu Rietumu sabiedrotos par “angļu bastardiem” un apgalvojis, ka Ukrainas bruņoto spēku resursi izsīkst, vēsta Unian.

Pēc viņa teiktā, Ukrainas Aizsardzības spēki, iekļūdami Kurskas apgabala teritorijā, mēģina retināt Krievijas Federācijas kaujas formējumus uz galvenās konfrontācijas līnijas, daļu spēku velkot uz Kursku un Belgorodu.

Viņš aicināja no notiekošā “smelties nopietnu mācību”, kā arī “nežēlīgi sakaut un iznīcināt ienaidnieku”. “Notikušajam ir vēl vienas svarīgas politiskas un juridiskas sekas. No šī brīža specoperācijai ir jāiegūst atklāti eksteritoriāls raksturs. Šī vairs nav tikai mūsu oficiālo teritoriju atgriešanas un “nacistu” sodīšanas operācija,” vietnē  “Telegram” ierakstījis Medvedevs.

Vienlaikus viņš atkārtoja Kremļa līderu vairākkārt izteikto aicinājumu — sagrābt visu Ukrainas teritoriju. “Ir iespējams un nepieciešams doties uz pagaidām vēl pastāvošās Ukrainas zemēm, uz Odesu, uz Dņepropetrovsku, uz Kijivu un tālāk. (..) Un tagad mēs varam un mums vajadzētu runāt par to atklāti, bez apmulsuma un diplomātiskiem aizvainojumiem,” sacīja Medvedevs.

Viņš piebilda, ka “Banderas sekotāju teroristiskajai operācijai” vajadzētu likvidēt visus tabu. Tajā pašā laikā Medvedevs neprecizē, par kādiem tieši “tabu” viņš runā. “Mēs apstāsies tikai tad, kad uzskatīsim par pieņemamu un izdevīgu sev,” uzsvēra Medvedevs.

Krievijas Kurskas apgabalā ir izsludināts ārkārtas stāvoklis, jo trešdien, 7.augustā, turpinājās Ukrainas karaspēka pārrobežu uzbrukums, gubernatora pienākumu izpildītājam Aleksejam Smirnovam norādot, ka ārkārtas stāvoklis nepieciešams, lai “novērstu sekas, ko rada ienaidnieka spēku ienākšana reģionā”. Taču Ukraina oficiāli nav sniegusi komentārus par iebrukumu, un nav skaidrs, kāds ir tā apjoms, ziņo britu raidorganizācija BBC.

Krievijas amatpersonas paziņoja, ka kopš iebrukuma sākuma ir nogalināti vismaz pieci un ievainots 31 civiliedzīvotājs, no kuriem seši ir bērni.

Otrdien, 6. augustā, aptuveni 1 000 Ukrainas karavīru kopā ar tankiem un bruņumašīnām iebrukuši Krievijā netālu no Sudžas, izvēršot kaujas vairākos ciematos, paziņoja Krievija.

Otrdien vairākos ciematos notika kaujas un vietējās varas iestādes atcēla publiskus pasākumus un aicināja iedzīvotājus ierobežot pārvietošanos. Tika izsludināja gaisa trauksme un BBC apstiprinātos sociālajos medijos publicētajos kadros bija redzami zemu lidojoši iznīcinātāji un dūmi reģionā.

Smirnovs paziņoja, ka evakuēti tūkstošiem cilvēku.

Trešdien Ukrainas parlamenta deputāts Oleksijs Hončarenko sarunā ar BBC paziņojis, ka Ukrainas armija ir pārņēmusi kontroli pār Sudžas gāzes mezglu, kas ir galvenais objekts Krievijas gāzes tranzītam uz ES, tam esot, iespējams, pirmajam oficiālajam Ukrainas apstiprinājumam par iebrukumu Krievijas teritorijā.

Hončarenko izteica pieņēmumu, ka šis solis liecina par Krievijas ievainojamību un tā mērķis ir mainīt kara situāciju, mēģinot “atgūt iniciatīvu”.

“Mēs parādām pasaulei, ka tai nevajadzētu baidīties no eskalācijas vai Putina reakcijas,” viņš sacīja, piebilstot, ka iebrukums, cerams, samazinās uzbrukumu skaitu, ko Krievija var veikt Ukrainas austrumos.

Baltais nams paziņoja, ka tam nav bijis iepriekšēju ziņu par iebrukumu un ka tas lūgs papildu informāciju no Ukrainas.

Trešdien, 7. augustā, televīzijā pārraidītā sanāksmē ar valdības amatpersonām Krievijas  prezidents Vladimirs Putins apsūdzēja Ukrainu “nopietnā provokācijā” un masveida uzbrukumos civiliedzīvotājiem Kurskas reģionā, savukārt Krievijas ģenerālštāba priekšnieks Valērijs Gerasimovs paziņoja, ka Ukrainas karaspēka virzīšanās ir apturēta, Krievijas spēkiem “turpinot iznīcināt pretinieku teritorijās, kas atrodas tieši pie Krievijas un Ukrainas robežas” un 100 Ukrainas karavīri ir nogalināti un 215 ievainoti.

Taču daži prokara “Telegram” kanāli norādījuši, ka situācija nav tik stabila,

kā norādīts Kremļa ziņojumos, blogeriem kaujas aprakstot, kā “smagas” un ka situācija “turpina pasliktināties”.

Trešdien Sumas apgabala vadītājs Volodimirs Artjuhs deva rīkojumu evakuēt iedzīvotājus Kurskas robežas tuvumā, bet Ukrainas pulkvedis Vladislavs Seļezņovs “NEXTA” sacīja, ka uzbrukums bijis “preventīvs”, jo aptuveni 75 000 Krievijas karavīru turpina koncentrēties robežas tuvumā.

Pēc iepriekšējā Krievijas iebrukuma Harkivā tika paustas bažas par līdzīgu iebrukumu Sumos, taču, iespējams, Ukrainas veiktais pārrobežu uzbrukums šos plānus ir izjaucis. Tomēr analītiķi ir nobažījušies par to, ka šādi pārrobežu uzbrukumi radīs spriedzi Ukrainas spēkiem, kas jau tā ir pārslogoti.

Lasiet arī: Piecas zodiaka zīmes, kuru dzīvē augustā gaidāmas pārmaiņas

Lasiet arī:  VIDEO | Antra Stafecka un Ingars Viļums iedzied kopīgu dziesmu ar Jumpravu

Saistītās tēmas: Dmitrijs MedvedevsiebrukumskrievijaKurskaUkraina

youtube icon
Abonēt youtube