Foto: Pexels/Алесь Усцінаў

Otrdien un treešdien, 13. un 14. augustā, Ukrainas bruņotie spēki pavirzījās uz priekšu aKrievijas Federācijas Kurskas apgabalā, gūstot teritoriālus panākumus vairāku apdzīvotu vietu tuvumā, vēsta Unian.

Kā norāda Kara izpētes institūts (ISW), 13. augusta ģeolokācijas kadri liecina, ka Ukrainas spēki darbojas Kurskas apgabala Žuravli austrumu daļā un virzās uz priekšu.

Ģeolokācijas kadri no 14. augusta liecina, ka Ukrainas mediji nonākuši Sudžā. Tas liek domāt, ka Ukraina kontrolē vismaz daļu pilsētas un, iespējams, tās apkārtējo teritoriju.

Citā 14. augusta kadrā redzams, ka Ukrainas bruņotie spēki atrodas uz ziemeļrietumiem no Ulankiem. Tas liek domāt, ka Ukrainas bruņotie spēki nesen ir iekļuvuši šajā apgabalā. Tāpat ukraiņi nesen guva nelielus panākumus Kamišnijas rietumu daļā.

Trešdien, 14.augustā, Krievijas avoti paziņoja, ka Ukrainas bruņotie spēki sākuši darboties Giri un Belicas apgabalā.

ISW uzskata, ka Ukrainas operācijas Kurskas apgabalā rada taustāmu ietekmi uz aizsardzību, loģistiku un drošību Krievijā. “Maxar” satelītattēlos, kas datēti ar 12. augustu, redzama nesen izraktu lauka nocietinājumu sērija, tostarp tranšejas un prettanku grāvji, uz dienvidrietumiem no Ļgovas gar šoseju E38 Ļgova-Riļska-Glukhova. Attēlos redzami arī nesenie lauka nocietinājumi netālu no šosejas uz dienvidiem no Ļgovas.

Šie jaunie nocietinājumi atrodas aptuveni 17 kilometrus uz ziemeļiem no vistālāk deklarētās Ukrainas virzības Kurskas apgabalā, kas liecina, ka Krievijas spēki ir nobažījušies par iespējamu nepārtrauktu un strauju Ukrainas spēku virzību uz ziemeļiem Kurskas apgabalā.

Trešdien, 13.augustā, Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks Aleksandrs Sirskis sacīja, ka 74 apdzīvotas vietas Kurskas apgabalā jau atrodas Ukrainas spēku kontrolē.

Savukārt prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Mihails Podoļaks ir pārliecināts, ka Ukrainas bruņoto spēku lēmuma par ieiešanu Kurskas apgabalā efektivitāte ir acīmredzama. Viņaprāt, šīs operācijas globālā nozīme ir “parādīt Krievijas neveiksmi no militārā viedokļa, gatavības ātri reaģēt uz krīzes situācijām un no iekšējās telpas kontroles viedokļa”.

Krievi ir īpaši nobažījušies par galvenajām maģistrālēm un, visticamāk, cenšas veikt piesardzības pasākumus, lai aizsargātu kritiskās sauszemes sakaru līnijas, lai izjauktu Ukrainas manevrus.

“Ukraina turpina ofensīvu Krievijas Kurskas apgabalā. Šodien, 14. augustā, Ukrainas bruņotie spēki ir panākuši progresu šajā teritorijā,” ar šādu paziņojumu vietnē “Telegram” trešdienas vakarā uzrunā tautai nācis klajā Ukrainas prezidents Vladimirs Zelenskis.

Zelenskis norādīja, ka pēdējās diennakts laikā viņam bijušas vairākas sarunas ar Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieku Aleksandru Sirski. Viņi pārrunāja gan fronti Ukrainas teritorijā, gan ofensīvu Krievijas Kurskas apgabalā.

“Šodien Kurskas reģionā ir vērojams labs progress, mēs sasniedzam savu stratēģisko mērķi. Mūsu apmaiņas fonds ir ievērojami papildināts,” sacīja prezidents.

Jāatzīmē, ka Kijiva vēl nav paziņojusi savas darbības mērķus Kurskas apgabalā. Pēc mediju ziņām, tās esot vairākas: atvilkt daļu ienaidnieka spēku no Donbasa, novājināt Krievijas armiju ar zaudējumiem, kā arī destabilizēt iekšējo situāciju Krievijas Federācijā. Zelenskis savā uzrunā uzsvēra, ka Ukraina atšķirībā no Krievijas cīnās pēc noteikumiem. Ukrainas spēki plāno nodrošināt Kurskas apgabala vietējo iedzīvotāju humānās vajadzības. Saskaņā ar jaunākajiem datiem kaujas zona Kurskas apgabalā jau ir pārsniegusi vienu tūkstoti kvadrātkilometru. Vairāk nekā 70 apdzīvotas vietas atrodas Ukrainas spēku kontrolē, tostarp Sudžas pilsēta, kurp jau tika piegādāta humānā palīdzība, vēsta Dialog.ua.

Lasiet arī: “Varbūt uzreiz uz ierakumiem?» – Kurskas bēgļi sašutuši, ka tiks pārvietoti uz Ukrainu

Lasiet arī:  «Cietums ir kā bērnudārzs,» – Artjoms Gluzunovs atklāj, kā klājies ieslodzījumā

youtube icon
Abonēt youtube