Foto: Pixabay/Pexels

Multipakalpojumu uzņēmuma “Tele2” veiktie aprēķini par Zemkopības ministrijas (ZM) izsludināto iepirkumu liecina, ka ZM riskē pārmaksāt par mobilajiem sakariem aptuveni vienu miljonu eiro.

Šāds risks pastāv, ņemot vērā paredzēto līgumcenu, izteiktos favorītisma elementus par labu līdzšinējam pakalpojumu sniedzējam, kas iekļauti iepirkuma kritērijos, kā arī citu līdzīgu publisko iepirkumu rezultātus. Šis ir arī kārtējais publiskais iepirkums, kurā startēja tikai viens pretendents – vēsturiskais mobilo sakaru operators, vēlreiz apliecinot, ka publisko iepirkumu jomā tiek iznīcināta konkurence.

Kā atzīmē “Tele2”, ZM un Iepirkumu uzraudzības birojs faktiski izmanto copy-paste argumentāciju no citiem iepriekš apstrīdētajiem publiskajiem iepirkumiem, lai varētu turpināt šo iepirkumu.

Tajā ar dažādu juridisko nianšu palīdzību tiek ierobežota konkurence un sniegtas priekšrocības vienam konkrētam tirgus spēlētājam, kurš zaudējis savas līderpozīcijas privātpersonu tirgus segmentā.

“Šāda ierēdņu rīcība rada sajūtu, ka viņi dzīvo citā realitātē. Mobilie sakari mūsdienās vairs nav nekāda luksusa lieta, lai par to pārmaksātu piecas reizes apstākļos, kad ekonomiskā situācija valstī nav spīdoša un faktiski visas nozares runā par līdzekļu trūkumu. Biznesa sektorā un ikvienā mājsaimniecībā šāda rīcība nekad nebūtu iedomājama, jo jebkurš cilvēks, kurš pats no sava maka maksā par kādu pakalpojumu, neko tādu neatļautos. To pierāda arī tirgus dati, jo privātajā sektorā mobilo sakaru operatoru tirgus daļas ir daudz līdzīgākas,” saka “Tele2” komercdirektors Raivo Rosts. “Savukārt publiskajā sektorā šobrīd faktiski ir pilnībā iznīcināta konkurence, un mēs varam tikai minēt, kādēļ tiek liegta iespēja godīgā veidā noskaidrot izdevīgāko piedāvājumu.”

Pārsteidzoši, ka publiskajos iepirkumos faktiski tiek ignorēti Sabiedrisko pakalpojumu un regulēšanas komisijas secinājumi, kuros skaidri norādīta mobilo sakaru operatoru sniegtā pakalpojumu kvalitāte visā Latvijas teritorijā, kas visiem operatoriem ir ļoti augstā līmenī. Tā vietā publisko iepirkumu veicēji izmanto selektīvus kvalitātes kritērijus, lai it kā noskaidrotu kvalitatīvāko mobilo sakaru operatoru, ignorējot mobilo sakaru nozares starptautisko praksi. Kādēļ, piemēram, tiek vērtēts zvanu savienošanas laiks, kur atšķirība ir milisekundēs un ko mobilo sakaru lietotājs nemaz nesajūt, bet netiek vērtēts 5G pārklājums Latvijā?

“Runājot par kvalitātes kritērijiem analoģijās, varētu teikt, ka valsts iestādes uzskata, ka kvalitatīvāko preču piegādi Latvijā nodrošina velokurjeri ar 50 velosipēdiem, nevis uzņēmums ar 30 automašīnām, jo vērtēts tiek transportlīdzekļu skaits, nevis tas, cik ātri un kvalitatīvi sūtījumi tiek piegādāti,” sakaRosts. “Ja raugāmies uz publiskajiem iepirkumiem Lietuvā un Igaunijā, tur šādus absurdus kvalitātes kritērijus neredzam, jo pamatā cīņa notiek finanšu sadaļā. Latvija faktiski ir vienīgā valsts Eiropā, kas, piemēram, bāzes staciju skaitu izmanto kā kvalitātes kritēriju, lai gan tas nav objektīvs kvalitātes rādītājs. Tas, manuprāt, daudz ko izsaka.”

Kā atzīmē “Tele2”, ZM ministrijas iepirkums ir viens no tiem, kur pats pasūtītājs nemaz nevar precīzi pateikt, cik tam galu galā izmaksās mobilo sakaru pakalpojumi, jo iepirkuma kritērijos netiek vērtēts, par kādu summu pretendents piedāvā konkrēto pieslēgumu.

Tā vietā tiek izveidota sarežģīta punktu vērtēšanas sistēma, kas mākslīgi samazina vai palielina kādas sadaļas vērtību vai ļauj pretendentiem matemātiski manipulēt ar piedāvājuma cipariem, neļaujot noskaidrot patiesi saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu.

Tiek norādīts, ka salīdzinoši nesen jau bija spilgts piemērs ar “Rail Baltica” projekta attīstības un būvniecības uzņēmumu “RB Rail AS”. Tas mobilo sakaru pakalpojumu publiskajā iepirkumā par uzvarētāju izvēlējās mobilo sakaru operatoru, kura piedāvājums ir vismaz par 250% dārgāks nekā cita pretendenta iesniegtais piedāvājums.

Lasiet arī:  VIDEO | Vismaz piecos Krievijas reģionos šonakt fiksēti bezpilota lidaparātu uzbrukumi

Saistītās tēmas: IepirkumsTELE2Zemkopības ministrija

youtube icon
Abonēt youtube