Foto: Pixabay

Latvijā mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums šogad jūlijā, pēc kalendāri koriģētajiem datiem, salīdzināmās cenās samazinājies par 0,3% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Pārtikas preču mazumtirdzniecībā apgrozījums 2024.gada jūlijā salīdzinājumā ar pagājušā gada jūliju samazinājies par 0,3%, nepārtikas preču mazumtirdzniecībā, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, bija kāpums par 0,2%, bet autodegvielas mazumtirdzniecībā bija samazinājums par 1,6%.

Salīdzinot ar 2023.gada jūliju, būtiskākais apgrozījuma kāpums bija informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā specializētajos veikalos – par 16,4%, kā arī apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā –par 4,8% un mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā – par 4,1%. Apgrozījuma kritums bija nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā pārdod nepārtikas preces, – par 8%, mazumtirdzniecībā stendos un tirgos – par 4,8% un kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā -–par 3,7%.

Mazumtirdzniecības apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, 2024.gada jūlijā salīdzinājumā ar pagājušā gada jūliju pieauga par 3,4%.

Savukārt 2024.gada jūlijā, salīdzinot ar jūniju, pēc sezonāli koriģētiem datiem, salīdzināmajās cenās mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 0,6%. Pārtikas preču mazumtirdzniecībā bija kāpums par 1,1%, nepārtikas preču mazumtirdzniecības apmēri, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, palielinājās par 0,6%, bet autodegvielas mazumtirdzniecības apmēri nemainījās.

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, būtiskākais apgrozījuma pieaugums bija mazumtirdzniecībā stendos un tirgos – par 3,6%, apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā – par 3%) un mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā –par 2,8%. Lielākais apgrozījuma kritums bija nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā pārdod nepārtikas preces, par 9,3% un mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos – par 4,8%.

2024.gada jūlijā, salīdzinot ar jūniju, mazumtirdzniecības apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, pieauga par 3,9%.

Lasiet arī: Trauksme ģimenēs pieaug līdz ar gatavošanos jaunajam mācību gadam, liecina aptauja

Saistītās tēmas: CSPMazumtirdzniecībapārtikas

youtube icon
Abonēt youtube