Foto: Pixabay/NoName_13

Nedēļas nogalē, pateicoties anticiklona ietekmei, saglabāsies lielākoties saulains un sauss laiks, bet gaisa temperatūra pakāpeniski sāks pazemināties, ir iespējama pirmā salna,  informē Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Piektdien, 20. septembrī, gaidāms lielākoties skaidrs laiks, bez nokrišņiem. Pūšot lēnam vējam, naktī un no rīta daudzviet valstī veidosies migla, kas pasliktinās redzamību, tāpēc aicinām visus satiksmes dalībniekus būt piesardzīgiem! Gaisa temperatūra naktī pazemināsies līdz +6…+11 grādiem, dažviet piekrastē būs par pāris grādiem siltāk. Dienā gaiss iesils līdz +17…+22 grādiem.

Brīvdienas debesis būs daļēji mākoņainas, dažviet iespējams neliels lietus. Naktīs gaiss kļūs vēsāks, naktī uz sestdienu termometra stabiņš noslīdēs līdz +9…+15 grādu atzīmei, taču naktī uz svētdienu gaiss atdzisīs pat līdz +5…+10 grādiem, piekrastē būs par dažiem grādiem siltāk. Naktīs uz svētdienu un pirmdienu valsts ziemeļaustrumu rajonos ir iespējama salna – gaisa temperatūra zāles virskārtā varētu pazemināties līdz +1 grādam! Diennakts gaišajās stundās gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +15…+20 grādiem.

Šī brīža prognozes liecina, ka jaunnedēļ atmosfēras spiediens pazemināsies, un laikapstākļus noteiks ciklonu darbība – būs lielākoties mākoņains, pastiprināsies vējš un gaidāmi arī nokrišņi. Naktīs gaiss atdzisīs līdz +9…+14 grādiem, bet dienā iesils līdz +15…+20 grādiem.

Septembrī Latvijā (līdz 19. septembrim. ieskaitot), turpinoties vasarīgiem laikapstākļiem, tika sasniegti jauni gaisa temperatūras rekordi – 80 diennakts rekordi, 8 dekādes rekordi un 3 Latvijas diennakts rekordi. No tiem puse tika reģistrēti šonedēļ, ieskaitot visus iepriekš minētos dekādes rekordus, kā arī vienu Latvijas diennakts rekordu.

Saskaņā ar pašreizējām prognozēm, meteoroloģiskais rudens iestāsies 21. septembrī, dienu pirms astronomiskā rudens sākuma un rudens ekvinokcijas, kad diena un nakts būs gandrīz vienāda garuma, iezīmējot pāreju uz tumšāku un vēsāku laika periodu. Šobrīd Latvijā vēl turpinās meteoroloģiskā vasara, jo vidējā diennakts gaisa temperatūra saglabājas virs +15 grādiem, līdz ar to tā pagaidām ir 127 dienas gara, ieņemot trešo vietu ilguma ziņā, taču arī turpmākajās dienās turpināsies siltais laiks, tādēļ šī vasara būs 2. garākā kopš 1947. gada (1. vietā 2004. gads (135 dienas), 2. vietā 2018. gads (127 dienas)).

Lasiet arī: Medijs: Briedis nākamvasar kandidēs Rīgas domes vēlēšanās

Lasiet arī: Latvijas animācijas filmu Straume nominē EP LUX skatītāju balvai

youtube icon
Abonēt youtube