Foto: Pixabay/Vika_Glitter

Saeimas frakcijas “Progresīvie” deputāts Ervins Labanovskis izstrādājis priekšlikumu likumprojektā “Grozījumi Pašvaldības domes vēlēšanu likumā”. Tas paredz likumā esošo vecuma slieksni, lai persona varētu piedalīties pašvaldības domes vēlēšanās, kas šobrīd ir 18 gadi, samazināt uz 16 gadu vecumu.

Balsošana no 16 gadiem pašvaldību vēlēšanās jau ir ieviesta Igaunijā, Skotijā, Velsā, daļā Vācijas un Šveices, savukārt balsošana no 16 gadu vecuma visās vēlēšanās ir ieviesta Maltā un Austrijā.

Igaunijas pieredze, ieviešot balsošanu no 16 gadu vecuma, liecina, ka šis lēmums ir paaugstinājis jauniešu aktivitāti vēlēšanās. 2017.gada Igaunijas pašvaldību vēlēšanās, kas bija pirmās ar balsošanas vecuma samazināšanu, 16-18 gadīgu jauniešu dalība vēlēšanās bija par aptuveni 6% augstāka nekā vidēji sabiedrībā.

“Lai demokrātija attīstītos, tai ir ne tikai jābūt pieejamai, bet tā ir aktīvi jāpraktizē un jāmācās. Latvijā līdzdalība demokrātiskajos procesos ir zema – to redzam gan nevalstisko organizāciju un partiju darbībā, gan vēlēšanu aktivitātē, kur īpaši zems līdzdalības līmenis ir jauniešu vidū. Igaunijas piemērs, kur balsstiesības pašvaldību vēlēšanās ir piešķirtas jau no 16 gadu vecuma, apliecina, ka tas ir efektīvs veids, kā iesaistīt jauniešus sabiedrības dzīvē. Šī iemesla dēļ “Progresīvie” iesniedz šos grozījumus. Dodot 16 un 17 gadus veciem jauniešiem iespēju balsot pašvaldību vēlēšanās, mēs ne tikai ļaujam viņiem aktīvāk piedalīties kopienas dzīvē, bet arī sniedzam stimulu politiskajiem spēkiem ņemt vērā jauniešu vajadzības un aktīvi sadarboties ar viņiem. Šis solis sekmēs iekļaujošas un uz demokrātiskām vērtībām balstītas politiskās kultūras attīstību Latvijā. Balsošana no 16 gadu vecuma radīs ieradumu doties uz vēlēšanām regulāri, kas ir nepieciešams veselīgai demokrātiskajai kultūrai. 16 gadu vecumā jaunieši spēj analizēt politisko piedāvājumu, tomēr vēl nav devušies studēt ārpus savas dzīvesvietas,” uzsver “Progresīvie” frakcijas deputāts Ervins Labanovskis.

Pašvaldībās jauniešu iesaiste ir nereti ierobežota, aprobežojoties tikai ar publisku pasākumu un sarunu rīkošanu, nepārstāvot jauniešu viedokļus un intereses pašvaldības politikā. Balsošana no 16 gadu vecuma radītu pašvaldībām lielāku interesi par jaunatnes politiku, jo jaunieši arī balsos par domi un netieši veidos politisko piedāvājumu jauniešiem, uzskata priekšlikuma izstrādātājs.

Lasiet arī:  FOTO | Atjaunota Ziepniekkalna baroka pērle Ēbelmuiža

Lasiet arī:  Piecas zodiaka zīmes, kuru pārstāvji visbiežāk ievieš sev mīļākās

youtube icon
Abonēt youtube