Foto: Pixabay/geralt

Pārmaiņas klimatu raksturojošos parametros, piemēram, karstuma viļņos, intensīvos nokrišņos, sausuma periodos, tiek novērotas arī Latvijā. Šī brīža ekstremālās vērtības nākotnē kļūs par normu, savukārt ekstrēmie laikapstākļi spēs radīt vēl lielākus postījumus, brīdina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra eksperti.

Balstoties uz klimata pārmaiņu modeļu rezultātiem, tiek prognozēts, ka 21. gadsimta laikā gaisa temperatūra Latvijā turpinās pieaugt.

Palielināsies arī atmosfēras nokrišņu daudzums. Vienīgā sezona, kurā tiek prognozēts nokrišņu daudzuma samazinājums, vai mazs pieaugums ir līdz šim mitrākais gadalaiks – vasara. Savukārt lielākais nokrišņu daudzuma pieaugums tiek prognozēts ziemā, bet samazināsies sniega sega.

Nākotnes klimata pārmaiņu modeļu aprēķinu rezultātos prognozēts, ka 21. gadsimta beigās vidējais vēja ātrums Latvijā būs līdzīgs tam, kāds tas novērots laika posmā no 1971. līdz 2000. gadam (3,5 m/s). Teritoriāli vērojams, ka atšķirības starp piekrastes (īpaši Baltijas atklātās jūras piekrasti) un iekšzemes reģioniem šī gadsimta laikā kļūs arvien lielākas, Liepājā gadsimta beigās gada vidējam vējam sasniedzot pat 4,6 m/s.

Lasiet arī: Rudens modes kliedzieni – stiliste iesaka nepopulārus risinājumus

Lasiet arī:  VIDEO | Lauku muzikantu solists 60. jubileju atzīmē ar jaunu dziesmu par dzīvīti

youtube icon
Abonēt youtube