Foto: Rīta kafija

Ceturtdien, 10.oktobrī, Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komisijas sēdē tika nolemts pilsētas centrā demontēt Mihaela Andreasa Barklaja de Tolli pieminekli un postamentu un citu Krievijas imperiālisma un PSRS simbolus un pārvietot uz īpašu pieminekļu parku. Parku – izstādi paredzēts izveidot Varoņu ielā esošajā pieminekļu novietnē. Galīgais lēmums par pieminekļu demontāžu un pārvietošanu vēl tiks izskatīts Rīgas domes sēdē.

“Jau ilgāku laiku publiski tika diskutēts par statujas un pamatnes novākšanu un beidzot mēs esam pavirzījušies ar šo uz priekšu. Esplanādē kādreizējā Krievijas karavadoņa un kara ministra Mihaela Andreasa Barklaja de Tolli statujai un citu Krievijas imperiālisma un PSRS simbolu Rīgas pilsētvidē dienas ir skaitītas. Paldies Finanšu un administrācijas lietu komitejas deputātiem, ka atbalstīja vairāku pieminekļu demontāžu un pārvietošanu uz Varoņu ielas nākotnē paredzēto īpašo pieminekļu parku (izstādi). Paldies Publiskās atmiņas centram un rīdziniekiem, kas aktīvi iesaistījās šo jautājumu aktualizēšanā. Tāpat par sadarbību Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldei un tās vadītājam Jurim Dambim, kā arī citiem iesaistītajiem. Visi šie objekti, kas tiks demontēti un pārvietoti, ir guvuši tam atzinumus no vēsturniekiem un zinātniekiem. Rīgai ir jākļūst par paraugu visai valstij, kur latviskums ir ne tikai kultūras mantojums, bet arī nākotnes veiksmes atslēga,” pauž Rīgas vicemērs Edvards Ratnieks.

Krievijas karavadoņa un kara ministra Mihaela Andreasa Barklaja de Tolli pieminekļa vēsturisko postamentu pārvietos uz Varoņu ielu, bet statuju atdos dāvinātājam – uzņēmējam Jevgēnijam Gombergam, kā paredz līgums. Demontāža un pārvietošana jāveic trīs mēnešu laikā no lēmuma pieņemšanas brīža. Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde neiebilst pret postamenta pārvietošanu, bet norāda, ka jānodrošina pieminekļa pamatnes saglabāšana.

Demontēs rakstnieka Andreja Upīša pieminekli, kas atrodas pie Kongresu nama, un arhitekts Ivars Drulle to paredzējis transformēt, parādot PSRS Sociālistiskā Darba varoņa, LPSR Augstākās Padomes priekšsēdētaja vietnieka un 1940.gada okupācijas īstenotāja Upīša divas dabas.

Rakstnieka Sudrabu Edžus, īstajā vārdā Morica Eduarda Zilbera piemineklis no Kronvalda parka tiks pārvietots vispirms uz Varoņu ielu, bet pēc tam novietots Raiņa kapos pie M. E. Zilbera atdusas vietas. Tur vispirms jāveic labiekārtošana. Zilbers bijis mācībspēks PSPS valsts drošības orgānu piesegstruktūrā – Rietumtautu Komunistiskajā universitātē, kas darbojās no 1922. līdz 1936.gadam.

Demontēs pieminekli, kas veltīts 1701.gada kaujā kritušajiem Krievijas karavīriem – Lucavsalas aizstāvjiem.

Savukārt lemšanu par piemiņas plāksnēm, piemiņas zīmēm, informatīvajām plāksnēm un to demontāžu turpmāk plānots deleģēt Rīgas pašvaldības Pilsētas attīstības departamentam, lai par katru no tām nebūtu jāpieņem atsevišķs domes lēmums.

Lasiet arī:  Saeima liedz bērniem līdz 6.klasei skolās izmantot mobilos telefonus

Lasiet arī:  FOTO | Uzvaras parkā turpinās celiņu un rotaļu laukuma atjaunošana

Lasiet arī:  FOTO | Asaras un aukstas naktis  – astoņi sabiedrībā zināmi cilvēki dodas pārgājienā pa Tadžikistānu

youtube icon
Abonēt youtube