Foto: Pexels/Thirdman

Čerņihivas reģionā Ukrainā pavasarī noslēgtā dāvinājuma-ziedojuma līguma ietvaros piegādāta jau otrā AS “Latvijas valsts meži” (LVM) kokaudzētavās izaudzēto priežu un egļu stādu krava. Šoreiz Čerņihivas reģiona parku un zaļās zonas atjaunošanai nogādāti stādi no jaunās Mežvidu kokaudzētavas Madonas novadā. Lai sniegtu atbalstu Ukrainas mežu teritorijas atjaunošanai, kopumā pavasara un rudens mežu atjaunošanas sezonā dāvināti ap 40 tūkstošiem stādu.

“Sadarbība un īstenotais atbalsts Ukrainai ir balstīts uz Zemkopības ministrijas gaidu vēstuli, kurā paredzēta arī LVM aktīva iesaiste Eiropas vienotās drošības telpas stiprināšanā un ilgtspējīga biznesa modeļa pilnveidē Eiropas mērogā, tostarp atbalstot Ukrainas integrāciju Eiropā. Izvērtējot iespēju dāvināt koku stādus šī gada pavasarī un rudenī, secinājām, ka tas nekādā veidā neapdraud LVM darbību un mērķi – nodrošināt Latvijas mežsaimniecību ar augstvērtīgu pieejamo meža atjaunošanas materiālu turpmākai ilgtspējīgai izaudzējamā meža vērtības un ražības paaugstināšanai. Šāds dāvinājums ir nozīmīgs atbalsts Ukrainas centieniem atjaunot izpostītās valsts zaļās zonas, uzlabot iedzīvotāju rekreācijas iespēju un atjaunot ekosistēmu,” skaidro LVM valdes priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

Meža stādi Ukrainai dāvināti, atsaucoties Ukrainas vēstniecības Latvijas Republikā lūgumam atbalstīt Ukrainas sabiedrību mežu un parku atjaunošanā. Koku stādu transportēšana līdz Ukrainai, ievērojot nepieciešamos apstākļus, tika īstenota sadarbībā ar AS “Latvijas Finieris”.

Ukrainas vēstnieks Latvijā Anatolijs Kucevols: “Vēlos izteikt visdziļāko pateicību AS “Latvijas valsts meži” un uzņēmumam “Latvijas Finieris” par atbalstu mežu un parku atjaunošanā Čerņihivas apgabalā, kur Krievijas militārās agresijas laikā ir nodarīti lieli postījumi. Latvijā audzētie kvalitatīvie stādi palīdzēs ne tikai dziedēt Krievijas agresijas atstātās rētas, bet arī veicinās zaļākas, veselīgākas un ilgtspējīgākas Ukrainas veidošanos.”

AS “Latvijas Finieris” padomes priekšsēdētājs Uldis Biķis uzsver: “Ukrainas atjaunošana pēc kara radītajiem postījumiem ir tikpat nozīmīga kā palīdzība Ukrainas varonīgajiem un neatlaidīgajiem karavīriem, viņu ģimenēm, veselības, sociālās aprūpes un izglītības iestādēm. Nepagurstoši turpinot atbalstīt, mēs stiprinām Ukrainas tautas ticību un cerību, ka viņu zeme būs atkal brīva no iebrucēju naida un posta, ka tajā atkal varēs augt zaļi meži un zelt auglīgi lauki un iestāsies miers!”

Dāvinājuma (ziedojuma) līgumu 2024.gada maijā parakstīja Ukrainas vēstnieks Latvijā Anatolijs Kucevols un LVM valdes priekšsēdētājs Pēters Putniņš, tikšanās laikā pārrunājot arī turpmākās sadarbības ieceres.

LVM jau vairākus gadus saista sadarbība ar Ukrainu. 2021.gada decembrī LVM parakstīja sadarbības memorandu ar Ukrainas Valsts meža resursu aģentūru, kura ietvaros vēl līdz kara sākumam tika aizvadītas vairākas pieredzes apmaiņas vizītes. To laikā LVM iepazīstināja ukraiņu kolēģus ar kokaudzētavu darbību, rādot, kā Latvijā tiek audzēti ietvarstādi un daloties pieredzē par kokaudzētavu būvniecību, kā arī informācijas tehnoloģiju izmantošanu mežsaimniecībā. LVM arī turpmāk ir gatavi sadarboties un dalīties pieredzē, lai arī Ukrainā varētu izveidot augstvērtīgu un kvalitatīvu meža stādu audzēšanas sistēmu. LVM turpinās aktīvu iesaisti Eiropas vienotās drošības telpas stiprināšanā un ilgtspējīga biznesa modeļa pilnveidē Eiropas mērogā, tostarp atbalstot Ukrainas integrāciju Eiropā.

Lasiet arī: Šova Ir talants tiesnese: Markum Rivam ir jābrauc uz Eirovīziju un beidzot jāuzvar

Lasiet arī:  «Visu maksāju pati!» – Agrita Bindre atklāj, cik lieli ir viņas ikmēneša maksājumi

youtube icon
Abonēt youtube