Publicitātes foto

Tuksnesīgā brīnumpilsēta Dubaija ir viens no pasaulē populārākajiem tūrisma galamērķiem, kas vilina ar milzīgu daudzumu unikālu apskates vietu un iespēju, kā arī vienmēr vasarīgu laiku un izcilām pludmalēm. Kopā ar tūroperatoru “Novatours” to piedzīvot devās ceļotāja Zane, kas padalījāas gan ar savām sākotnējām šaubām, gan piedzīvotajiem iespaidiem.

“Dubaijai nekad nebija bijusi manā ceļojumu vēlmju sarakstā. Doties turp, nolēmu, galvenokārt, praktisku apsvērumu dēļ – Latvijā bija ziema un es lūkojos pēc galamērķa, kur tobrīd varēja noķert vasaras sajūtu, kā arī lidojuma ērtums, proti, no Rīgas uz Dubaiju ir tiešais lidojums ar ļoti ērtiem lidojumu laikiem, ko izpilda nacionālā aviosabiedrība “airBaltic”,” stāsta Zane. Viņa arī papildina, ka ceļojuma organizēšanu uzticēja tūroperatoram “Novatours”, jo, lai arī ir ieradusi ceļot viena un pati visu organizēt, Dubaija tomēr saistījās ar nelielām šaubām, vai tur būs droši vienai, jo tomēr tā ir cita kultūra, temperaments un tradīcijas.

Pašas un draugu aizdomu piesātinātie jautājumi – drošība

“Šobrīd, pēc ceļojuma šīs šaubas liekas patiesi muļķīgas! Es diezgan daudz ceļoju – gan viena, gan ar draugu, tuvinieku kompānijām, un mana pieredze ceļošanā ir bijusi raiba. Taču Dubaija noteikti atmiņā paliks, kā vieta, kur es esmu jutusies visdrošāk,” atzīst Zane.

Ceļotāja stāsta, ka viņas ceļojumu plānošana vienmēr sākas ar informācijas iepazīšanu Latvijas Ārlietu ministrijas vietnē, kur vienkopus redzams apkopojums gan par ceļošanai nepieciešamajiem dokumentiem, gan rekomendācijas un ieteikumi. Iepazīstoties ar oficiālo informāciju, Zane turpināja ceļojuma plānošanu.

Cits faktors bija kultūru atšķirības – vai jauna sieviete pilsētā, sabiedriskajā transportā, pludmalēs, restorānos, apskates vietās var justies droši? Šeit Zane atzīst, ka viņa ir jutusies absolūti droši, nav jutusi ne mazāko apdraudējumu. Viņasprāt, jebkurā pasaules valstī ir svarīgi ievērot vietējās paražas un tradīcijas, neprovocēt ar savu uzvedību vietējos. “Es ceļojot vienmēr paturu prātā, ka esmu ciemos un man ir jāciena vietu, to saimniekus un viņu ierasto dzīvi. Nedēļas laikā neizjutu nevienu negatīvu emociju vai apdraudējumu,” noteic Zane.

Pilsētas transports ar “odziņu”

Nākamais Zani mulsinošais jautājums bija transports Dubaijā. Pirmajam mirklim lieliski noderēja iegādātā “ceļojumu pakete”, kas iekļāva transfēru no lidostas līdz izvēlētajai viesnīcai, tādējādi atpūtas brauciens varēja sākties bez raizēm.

Dodoties uz Dubaiju, Zane jau zināja, ka vēlēsies gūt maksimāli piesātinātu pilsētas pieredzi, tāpēc katra diena paredzēja kādas aktivitātes. Galvā, protams, rosījās jautājums, kā būs ar sabiedrisko transportu? Vai varbūt drošāk ar taksometru? Taču Zani patīkami pārsteidza pilsētas sabiedriskā transporta sistēma, kas ļauj viegli, ērti, droši un par patīkamām cenām nokļūt vēlamajā galamērķī. Pilsētas viesi var iegādāties sabiedriskā transporta izmantošanas karti – dienai, nedēļai – kā vien tīk. Kad tas darīts, jāatminas vien noskenēt karti gan pirms iekāpšanas transportā, gan pēc izkāpšanas. Karti ir iespējams iegādāties gan tiešsaistē, gan pilsētvidē un sabiedriskā transporta lielākajās pieturvietās bieži sastopamajos biļešu kioskos.
Transportu kustības grafiks ir biežs un raits. Metro ir atsevišķi vagoni tikai sievietēm. Lai arī sievietes var braukt kopējos vagonos, tomēr vīriešiem gan nav ļauts uzturēties sieviešu vagonā, par to var izpelnīties gan dusmīgus skatienus, gan kādu skarbāku vārdu. Ierasti sieviešu vagoni ir marķēti ar rozā.

Lai pamainītu skatu un apskatītu pilsētu no ūdeņiem, Dubaija piedāvā virkni kruīzu braucienu, tomēr Zane iesaka izmēģināt autentiskāku ūdens transportu, laivas “abras”, kas ir izmantotas Dubaijā jau kopš senseniem laikiem un joprojām kursē pa pilsētas kanāliem. Viens brauciens šādā laivā izmaksā 1 Apvienoto Arābu Emirātu dirhēmu, kas ir aptuveni 0.25 eiro.

Ko apskatīt un piedzīvot

Pludmales – ceļojuma iesākumā noteikti ir vērts palaiskoties kādā no Dubaijas pludmalēm. Un šeit iespēju ir daudz, dažnedažādām gaumēm atbilstoši. Ir pieejamas gan bezmaksas, gan maksas pludmales, īpašas pludmales kaitborda un citu ūdens sporta aktivitāšu cienītājiem, kā arī dažādi pludmales klubi un piedāvājumi luksusa atpūtas kārotājiem. Atliek vien iepriekš nedaudz pameklēt informāciju un atrast sev atbilstošāko. Persijas līča ūdens temperatūra Latvijas ziemas laikā patiesi lutina, peldēs var pavadīt visu dienu! Un pludmales smiltis ir smalkas, patīkamas.

Tuksnesis – esot tik tuvu tuksnesim, ir grēks neiepazīt to tuvāk. To arī ir iespējams veikt dažādos veidos – izbrauciens kamieļa mugurā, adrenalīna piesātināts tuksneša safari, sandbordings, nakšņošana zem zvaigžņotas debess beduīnu nometnēs vai lidojums gaisa balonā pāri tuksnesīgajiem plašumiem un gazeļu pulkiem. Iespēju ir daudz un katrs var izvēlēties savai gaumei tuvāko iespēju.

Pilsētas burzma – Dubaija ir brīnumiem piesātināta pilsēta. Ciemojoties šajā pilsētā, noteikti ir jāizmanto iespēja piedzīvot pasaulē augstāko ēku Burž Kalifa (Burj Khalifah). Biļetes gan šeit ieteicams rezervēt iepriekš, pretējā gadījumā nāksies gaidīt ilgā rindā. Skats, kas paveras no skatu laukuma, apbur – lejā draiskojas dejojošās strūklakas, žilb citas daudzstāvu ēkas, bet horizonts iestiepjas tuksnesī vai tālos Persijas līča ūdeņos.

Iepirkšanās – Dubaija ir iepirkšanās metropole. Šeit pārsteidz viss, no neticami vērienīgiem iepirkšanās centriem, kuriem šķietami ir nepieciešama karte, lai neapmaldītos, līdz autentiskiem tirdziņiem. Tirdziņos gan ir jāsagatavojas kaulēties. Un pamatīgi! Dodoties uz tirgu, ir “absolūti jāpārslēdz smadzenes citā režīmā”, jo šeit nederēs ne latviešu kautrība, ne pieticība. Kaulēšanos ir jāuztver, kā spēli. Zane stāsta: “Lai arī man ir citu valstu pieredze ar kaulēšanos, šis pārspēja visu! Es gribēju tikai dažus suvenīrus – garšvielas un tējas – taču teātra izrādē tika aizvadīta stunda! Mainījās gan tirgotāju aktieri, gan izskanēja atzīšanas mīlestībā, kas pēc tam pārauga aizvainojumā un atkal mīlestībā, gan tika svarīgi spaidītas kalkulatora pogas, gan es gāju prom un nācu atpakaļ. Un tas viss lika cenai nokāpties zemāk par 100 eiro! Vai, atsakoties no šīs spēles, jūs būtu gatavi maksāt par dažiem maisiņiem suvenīru tēju un garšvielu simts vai pat vairāk  eiro,” ar smaidu vaicā Zane. Viņa arī piebilsst, ka noteikti ir jāapmeklē zelta tirgus, kur ir patiesi izcilas cenas zelta izstrādājumiem.

Visa pasaule sakoncentrēta vienuviet – “Global Village” ir absolūti unikāla vieta, kur vienkopus ar individuāliem stendiem ir sakopotas 80 pasaules valstis. Pagaršot japāņu tradicionālo ēdienu, nopirkt Indijas tradicionālos sari, baudīt krāšņus priekšnesumus, iztrakoties atrakciju parkā – to visu un daudz, daudz vairāk var piedzīvot šajā krāšņajā un milzīgajā parkā. Jāteic gan, ka apavus vajag sarūpēt ērtus un ēst vajag ar pieticību, jo piedāvājumu ir tik daudz un tik daudz gribēsies nogaršot!

Dienas brauciens uz Abū Dabī – izmantojot tūroperatora pakalpojumus, Zane vienu dienu veltīja arī Dubaijas kaimiņu emirāta apciemojumam. Šis deva iespēju paviesoties Apvienoto Arābu Emirātu prezidenta pilī un Šeiha Zaida mošejā. “Šīs abas ēkas mani pārsteidza! Es zināju, ka būs iespaidīgi, bet tomēr manas ekspektācijas tika pamatīgi pārsniegtas. Tas pamatīgums, grandiozums, krāšņums ir kaut kas absolūti neticams un apbrīnojams! Es noteikti iesaku pieredzēt abas šīs ēkas,” stāsta Zane.

Vēsture – mūsdienu mirdzošā Dubaija ir izaugusi tuksnesī. Reiz tā bija necils zvejnieku ciematiņš, ko caurvija vienstāvu, necili namiņi. Tagad par tiem laikiem liecina viens pilsētas stūrītis – Al Fahidi vēsturiskais ciemats. Šeit vēl skatāma senā arhitekturā, kur tagad gan iemājojuši restorāni, veikaliņi, mākslas galerijas un muzeji.

“Lai arī Dubaija nebija manā vēlmju sarakstā, es esmu ārkārtīgi priecīga, ka iepazinu to! No šīs pilsētas galīgi nav jābaidas, nav jābaidās arī no kultūru atšķirībām un aizspriedumiem. Dubaija ir brīnišķīga pilsēta, kas lutina ar iespēju daudzveidību – no iepirkšanās, līdz apskates objektiem! Es varētu par to stāstīt vēl daudz, bet tā vietā ieteikšu – aizbrauciet vismaz reizi dzīvē uz Dubaiju un pieredziet to paši! Tas būs tā vērts! Un es vēl nepastāstīju par ēdienu – arī tas Dubaijā ir izcils,” noslēdzot savu pieredzes stāstu iedvesmo Zane.

Lasiet arī:  VIDEO | «Alkohola bija par daudz!» – Agrita Bindre atklāj iemeslu, kādēļ atsaukusi saderināšanos

Lasiet arī: Kurš nākamais pārstāvēs Latviju Eirovīzijā? Konkursam Supernova pieteiktas teju simts dziesmas

Saistītās tēmas: Dubaijako apskat;ītko darītko redzēt

youtube icon
Abonēt youtube