Publicitātes foto

Pavasarī mostas viss – daba, krāsas, garšas, smaržas un cilvēka maņas. Šis ir īstais laiks, kad izbaudīt svaigas un intensīvas garšas, pie viena stiprinot organismu ar jaudīgu vitamīnu kokteili. Tā vietā, lai ķertos pie sintētiskajiem vitamīniem, daudz radošāk un jautrāk ir audzēt tos pašiem. Rimi šefpavārs Normunds Baranovskis dalās idejās un receptēs, kā no sirds izbaudīt pavasara atnākšanu savā virtuvē.

Tā kā ziema, pelēkais laiks un slapjdraņķis ir izsmēlis pēdējās vitamīnu rezerves, ir īstais laiks tās atjaunot! Pavasaris tam ir izcili piemērots, jo šajā laikā vienu no galvenajiem vitamīnu avotiem – zaļumus – ikviens var izaudzēt uz savas palodzes. Arī veikalos parādās lociņi, jaunā piparmētra, rukola un koriandrs podiņos, taču šos zaļumus no sēkliņām var audzēt arī mājās. Svaigi zaļumi satur daudz C vitamīna un flavonoīdu, kas iet zudumā, uzglabājot tos ledusskapī vai termiski apstrādājot, tāpēc daudz vērtīgāk ir nošķīt sauju svaigu zaļumu.

“Pavasarī viss tā vien prasās augt, tāpēc ir īstais laiks diedzēšanai. Dīgstos ir ļoti daudz dažādu vitamīnu un minerālvielu, atsevišķos dīgstos – arī augsts olbaltumvielu saturs, tāpēc tie ir ļoti veselīgu. Turklāt tas ir aizraujošs process, kura laikā varam bērniem parādīt, kā no mazas sēkliņas, par to rūpējoties, izaug kaut kas ēdams! Gan lieliem, gan maziem patīk vērot, kā no zemes izlien asniņš, un arī to nogaršot būs īsts piedzīvojums,” saka šefpavārs Normunds Baranovskis.

Vienkāršākais veids, kā tikt pie koši zaļa rezultāta, ir lociņu audzēšana. Tam noderēs gan parasts sīpols, kura saknes iemērktas traukā ar nelielu ūdens daudzumu, gan īpašie lociņu sīpoli, kurus var sastādīt podiņā cieši citu pie cita. Lai sīpols ātrāk izdzītu lokus, var nogriezt nedaudz no tā galotnes, lai asniem būtu vieglāk izlauzties cauri mizām. Kad lociņi paaugušies, tos var pievienot zupai, kefīram, biezpienam.

“Diedzēt var gandrīz visu – jau minētos zaļumus, auzu, griķu, rudzu vai kviešu graudus, saulespuķes, sinepes, brokoļus, lēcas, pupiņas, kressalātus. Šādi dīgsti uzturā ir krietni vērtīgāki par dažādiem multivitamīniem. Parasti visiem garšo zirņu asni, it sevišķi bērniem – tie ir saldi, nav asi, turklāt no vienām sēklām var izaudzēt vairākas ražas, jo vienreiz nogriezti zirņu asni ataug,” skaidro Normunds Baranovskis.

Lai audzētu asnus, nepieciešama neliels lēzens trauks vai kastīte (noderēs, piemēram, iztukšota olu kastīte), melnzeme un sēklas. Dīgsti regulāri jāmitrina, vienīgi jāuzmanās, lai slapjuma nav par daudz un asni nesāk pelēt – tad tie nebūs ēdami. Veikalos var iegādāties arī sagataves asnu audzēšanai, kuras tikai jānoliek piemērotā vietā un ar mīlestību jākopj.

Svaigie salāti – ne tikai no siltumnīcas

Gurķi, redīsi un svaigu lapu salāti – tā ir īsta pavasara garša! “Redīsu un lapu salātus var gatavot gan ar eļļu, gan ar krējumu vai grieķu jogurtu. Lapu salātos ir daudz mikroelementu un vitamīnu, bet ļoti maz kaloriju, tāpēc tie ir noderīgi slaidās līnijas sargātājiem. Svaigiem lapu salātiem var pievienot zaļos zirnīšus, sēklas, avokado, dažādus svaigus dārzeņus. Vēl viens tipisks pavasara dārzenis ir sparģeļi – gan kā piedeva gaļas vai zivs ēdieniem, gan vērtība uz šķīvja paši par sevi. Tos var ļoti ātri pagatavot, pavasarī tie ir mīksti, kraukšķīgi un ar maigu garšu. Pāris minūtes noblanšēti, ar lāsi olīveļļas un šķipsniņu rozmarīna tie sagādās izcilu garšas pieredzi,” iesaka Normunds Baranovskis.

Viņš atgādina – nevajag aizmirst arī par tiem salātiem, kurus var saplūkt pļavā. Ja dzīvo vietā, kur ir svaigs gaiss un tīra vide, droši var meklēt jaunās nātru, virzas vai pieneņu lapiņas. It īpaši nātre ir vērtīgs dzelzs avots veģetāriešiem un vegāniem, kuri nelieto uzturā dzīvnieku valsts produktus.

Kļavu un bērzu sulas – ne vien glāzē, bet arī ēdienā

Bērzu sulas lieliski attīra organismu un uzlabo vielmaiņu, turklāt ir diētiskas, tāpēc pavasarī daudziem tās ir obligāta ikdienas uztura sastāvdaļa. “Protams, viena glāze bērzu vai kļavu sulas nekādus brīnumus nepaveiks, bet, dzerot tās regulāri, noteikti var palīdzēt organismam tikt vaļā no ziemas nogulsnēm. Ja kļavu sulu labāk lietot svaigu, tad bērzu sulu var arī raudzēt vai sasaldēt. Turklāt to var ne tikai dzert kā ūdeni, bet arī pievienot ēdieniem un dzērieniem, piemēram, pagatavot ar tām kafiju, pievienot smūtijiem piena vai tā aizstājēju vietā, lietot limonādēs, aizstājot gāzētu ūdeni, vai pat izmantot aukstajās zupās ūdens vietā,” iesaka šefpavārs Normunds Baranovskis.

Izmēģini pavasarīgas receptes un baudi garšas, smaržas un vitamīnus:

Pavasara aukstā zupa

Nepieciešams:

1 gurķis;

1 sauja sīpolloku;

1 sauja pētersīļu;

1 sauja diļļu;

2 ķiploka daiviņas;

1 tējk. sinepju;

600–800 ml kefīra;

200 ml bērzu sulas;

1 laima sula;

šķipsna sāls.

Pasniegšanai:

150 g fetas siera;

pussauja diļļu;

2 ēdamk. eļļas.

Pagatavošana:

Trešdaļai gurķa izņem sēklas, liec gurķi kopā ar pārējām sastāvdaļām (izņemot sieru) blenderī un sablendē viendabīgā masā. Pasniedz ar smalki sagrieztu gurķi, sadrupinātu sieru un piepilini nedaudz eļļas.

Pavasara salāti

Nepieciešams:

saišķis salātlapu;

buntīte (ap 50 g) loku;

buntīte (ap 50 g) diļļu;

100 g redīsu;

1 garais vai 2 īsie dārza gurķi;

300 ml kefīra;

1 ēdamk. sinepju vai mārrutku pēc izvēles;

sāls pēc garšas,

Pagatavošana:

Sagriez salātus, redīsus, gurķi un zaļumus, samaisi visas sastāvdaļas un pievieno sāli pēc garšas un sinepes vai mārrutkus pēc izvēles pikantumam.

Zaļais smūtijs

Nepieciešams:

jogurts bez piedevām;

2 saujas diļļu, loku, mikrozaļumu;

1 ķiploka daiviņa vai nedaudz lakšu;

puse vai 1 vesels avokado;

citrona sula un sāls pēc garšas.

Pagatavošana:

Sablendē visas sastāvdaļas, pievieno sāli un citrona sulu pēc garšas. Lai iegūtu krēmīgu tekstūru, pievieno avokado – lieliska izvēle būs Rimi nopērkamie saldētie avokado šķēlītēs, kas vienmēr būs ideālā konsistencē.

Lasiet arī:

Dzīvespriecīgs, viegli aizkaitināms, mērķtiecīgs – ko par tevi atklāj nedēļas diena, kurā piedzimi

«Viņa manipulēja ar mani smalkā manierē,» – Judzis izstāsta, kā viss noticis patiesībā

Ap vīna svētkiem – bokseris Zutis atklāj, kad pasaulē jānāk viņa pirmdzimtajam

Šajās brīvdienās Latvijā varēs novērot Saules aptumsumu

Maestro meita pārdod dzīvokli Francijā, lai būtu tuvāk tēvam

Jau drīz – zināms, kad apmeklētājiem atvērs Rīgas panorāmas ratu

Seko mums arī Facebook,X, Instagram un Draugiem

youtube icon
Abonēt youtube