Foto: Pexels/Jane T D.

Lai identificētu pārtikas produktu, kas izraisījis vairāku cilvēku saslimšanu ar Šiga toksīnu veidojošās/Verotoksigēnās E.Coli baktērijas izraisītu zarnu infekciju, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) veic pārbaudes gan pirmsskolas izglītības iestādēs, kuras apmeklējuši saslimušie bērni, gan ņem paraugus pārtikas tirdzniecības vietās.

Pārbaudes veiktas 15 pirmsskolas izglītības iestādēs un 10 tirdzniecības uzņēmumos. Laboratoriskajai izmeklēšanai līdz šim nosūtīti 53 pārtikas produktu paraugi (tostarp tirdzniecības uzņēmumos ņemtie 15 paraugi), kā arī 106 virsmu nomazgājumu paraugi, kas ņemti pirmsskolas izglītības iestādēs.

Laboratorisko izmeklējumu rezultāti gaidāmi ne ātrāk kā nākamnedēļ, taču ļoti iespējams, laboratoriskā testēšana varētu aizņemt arī ilgāku laiku, informē PVD.

Līdzšinējās pārbaudēs nav izdevies iegūt informāciju par iespējamo saslimšanas izraisītāju.

Epidemioloģisko izmeklēšanu, lai noskaidrotu inficēšanās avotus, veic Slimību profilakses un kontroles centrs.

Latvijā palielinās inficēšanās gadījumu skaits ar bīstamo zarnu nūjiņas baktēriju E. coli – šobrīd reģistrēts 21 saslimšanas gadījums, intervijā TV3 raidījumam “900 sekundes” pavēstīja SPKC Infekcijas slimību profilakses un pretepidēmijas pasākumu nodaļas vadītāja Sigita Geida.

SPKC pārstāve norādīja, ka 19 no inficēšanās gadījumiem ir apstiprināti laboratoriski, bet vēl divi – noteikti, balstoties uz klīniskajiem simptomiem.

Pašlaik novērojams ne tikai saslimšanas gadījumu skaita pieaugums, bet arī infekcijas izplatība plašākā teritorijā.

“Infekcija vairs nav koncentrēta vienā reģionā – tā jau izplatījusies plašāk,” TV raidījumam uzsvēra Geida.

SPKC uzsver, ka šī infekcija ir viegli pārnēsājama, un pašlaik pastāv aizdomas, ka inficēšanās varētu būt saistīta ar pārtikas produktiem. Tomēr precīzs infekcijas avots vēl nav noskaidrots. “Mēs joprojām strādājam pie tā, lai identificētu iespējamo inficēšanās avotu,” sacīja Geida.

Pārtikas un veterinārais dienests atgādina – lai pasargātu sevi no pārtikas izraisītām saslimšanām, ir jāievēro personīgā higiēna – jāmazgā rokas pirms un pēc darbošanās ar jēlproduktiem, kā arī jāievēro arī higiēna virtuvē. Jebkuri svaigi augļi, dārzeņi un ogas, it īpaši, ja tie netiks termiski apstrādāti, bet arī tad, ja tas tiks darīts, ir jānomazgā zem tekoša ūdens. Tas pats attiecas uz salātiem, dīgstiem un garšaugiem.

Dzīvnieku izcelsmes jēlprodukti – gaļa, zivis, olas, pirms lietošanas uzturā, ir termiski jāapstrādā. Jēlproduktu apstrādei ir jāizmanto atsevišķs virtuves inventārs – dēlītis, nazis, trauki. Gatavie produkti vai produkti, kas netiks termiski apstrādāti, nedrīkst nonākt saskarē ar jēlproduktiem! Virsmas un rokas pēc darbošanās ar jēlproduktiem ir rūpīgi jānomazgā.

Lasiet arī:

VIDEO | Ilgi gaidīts notikums – klinšu ērgļu mātīte Spilve izdējusi olu

Laiks piebremzēt un laiks rīkoties – aprīļa horoskops visām zodiaka zīmēm

Krituši daudzi rekordi – aplēsta pērnā gada ekstremālo laikapstākļu radītā ietekme uz vidi

Krievu oligarhs Avens nokārtojis atļauju 235 miljonu eiro iesaldēšanai Latvijā

Trešo reizi Latvijā momentloterijā laimēts miljons eiro

Aprit 100 dienas kopš Timmas nāves; Sana Oša velta atvadu vārdus sportistam

Seko mums arī Facebook,X, Instagram un Draugiem

youtube icon
Abonēt youtube