Publicitātes foto

“Mammu, gribu kaut ko garšīgu!” – šī frāze noteikti dzirdēta ne reizi vien. Saldumi pēc pusdienām vai cepums pēc bērnudārza daudziem bērniem ir gaidīta ikdienas daļa, kas var veidoties par ieradumu. Lai gan kārumi paši par sevi nav slikti, svarīgi ir kādā veidā un cik bieži tie tiek iekļauti uzturā – un “kaut kas garšīgs” var būt arī veselīgs.

Kā vecākiem palīdzēt bērnam iemācīties veselīgākus našķēšanās paradumus, skaidro Bērnu slimnīcas uztura speciāliste Lizete Puga kopā ar veselīga uztura kustības “Ēstprieks” iedvesmotāju “Maxima Latvija”.

Bērniem izpratne par ēdienu un uztura nozīmi attīstās pakāpeniski. Agrā bērnībā viņi vēl nespēj saprast, kāpēc viens ēdiens ir vērtīgāks par citu vai kāpēc saldumus nevar ēst bez ierobežojumiem. Ja bērns prasa saldumus, tas nebūt nenozīmē, ka viņa ķermenim trūkst cukurs – bieži vien tas ir saistīts ar ieradumu, emocijām vai vienkārši vēlmi pēc pazīstamas un patīkamas garšas, jo saldā ir cilvēka pirmā iepazītā garša no mammas piena.

Vecāku loma ir ļoti svarīga – tas, kā runājam par ēdienu, ietekmē bērna attieksmi pret to. Ja mēs sakām: “Izēd tukšu šķīvi – dabūsi konfekti,” bērns iemācās, ka konfekte ir kaut kas īpašs, labāks par pašu maltīti. Savukārt, ja saldumi tiek nosodīti ar frāzēm kā “Tās konfektes ir tik sliktas”, bērns var uztvert to personīgi: “Ja es to ļoti gribu, vai tad es pats esmu slikts?” Tāpēc būtiski ir veidot nevis bailes vai vainas sajūtu saistībā ar ēdienu, bet gan sapratni un veselīgu attieksmi.

Saldumi nav ikdiena

Lai izvairītos no pārlieku biežas našķēšanās, Lizete Puga iesaka vecākiem rūpīgi sekot līdzi ēdienreižu intervāliem un pielāgot tos bērna vajadzībām. Tikpat svarīgi ir sekot “veselīgā šķīvja principam”, iekļaujot olbaltumvielas, graudus un dārzeņus pamatēdienos, lai nodrošinātu sāta sajūtu. Starp lielajām ēdienreizēm vēlams 3-4 stundu intervāls, bet pēc vieglas uzkodas izsalkums var atgriezties jau pēc stundas. Tāpēc ēdienkartei jābūt līdzsvarotai un regulārai.

Ja gribas uzkost, pirmajai izvēlei ir jābūt augļiem, dārzeņiem, nesaldinātiem piena produktiem, pilngraudu maizītei, riekstiem vai sēklām. Retu reizi, tas var būt šokolādes batoniņš, jo patiesībā veselīgs uzturs laiku pa laikam atļauj arī apēst ilgi kāroto našķi. Bet našķis nav balva, tas ir pārsteigums – patīkams un garšīgs, bet ne ikdiena. Lielos daudzumos, tie var radīt veselības problēmas – zobu kariesu, mazina bērna izaugsmi un vēlmi paplašināt savus ēšanas paradumus, veicina uzturvielu deficītus, var veidot arī svara deficītu, kā arī pretēji – lieko svaru.

Vispirms svarīgi ir nospraust robežas – cik bieži našķējamies? Ideālā gadījumā 1–2 reizes nedēļā. Un te ir būtiski atcerēties – piemēru bērnam rāda pieaugušie. Garšas mainās – tas, kas šodien negaršo, nākotnē var kļūt par iemīļotu produktu. Tāpēc bērna “man negaršo” nebūtu jāuztver kā galīgs spriedums. Augot, bērna uztvere un garšas izjūta mainās, un arī paradumi attīstās. Nevar būt tā, ka negaršo pilnīgi visi augļi vai veselīgās alternatīvas. Svarīgākais – turpināt piedāvāt, nevis uzspiest. Piedāvāt dažādos veidos un kombinācijās – un darīt to pacietīgi un ar pozitīvu attieksmi.

Kārdinoši un līdzsvaroti: rabarberu deserts

Šefpavārs Lauris Aleksejevs ir sagatavojis recepti veselīgam našķim, kas garšos gan lieliem, gan maziem.

Biezpiena un rabarberu sacepums ar kokosriekstu piena vaniļas mērci

Sastāvdaļas sacepumam:

500 g svaigs rabarbers

200 g “Smiltenes Piens” biezpiens

200 g cukurs

100 g mandeļu milti

60 g kviešu milti

10 g vaniļas cukurs

20 ml augu eļļa

50 g sviests

3 gb olas

10 g cepampulveris

Sastāvdaļas mērcei:

300 ml “Alpro” kokosriekstu piens

4 gb olu dzeltenumi

5 g vaniļas cukurs

30 g cukurs

1 gb laims

1/2 tējkarote kukurūzas ciete

Sacepuma pagatavošanas gaita:

Rabarberus nomazgā, sagriež mazos gabaliņos un izkārto ietaukotā cepamajā traukā. Trauka apakšu var viegli izkaisīt ar mandeļu miltiem, lai masa nepielīp;

Atsevišķā bļodā sakuļ olas kopā ar vaniļas cukuru un parasto cukuru un “Smiltenes Piens” biezpienu. Pievieno mandeļu miltus, kviešu miltus, cepamo pulveri, izkausētu sviestu un nedaudz eļļas. Visu kārtīgi samaisa, līdz iegūta viendabīga masa;

Sagatavoto masu lej pāri rabarberiem cepamajā traukā. Liek sakarsētā krāsnī un cep 180 °C temperatūrā apmēram 25 minūtes, līdz virspuse ir viegli zeltaina un masa sastingusi.

Mērces pagatavošanas gaita:

Bļodā sakuļ “Alpro” kokosriekstu pienu ar olu dzeltenumiem un kukurūzas cieti, līdz iegūta viendabīga masa. Tad pievieno vaniļas cukuru un parasto cukuru un samaisa;

Iegūto masu lej katliņā un karsē uz vidējas uguns, nepārtraukti un intensīvi maisot, līdz mērce sabiezē;

Kad masa sabiezējusi, noņem no plīts un turpina maisīt vēl dažas minūtes, lai mērce iegūtu viendabīgu konsistenci;

Kad mērce nedaudz atdzisusi, iemaisa laima sulu un mērci pasniedz kopā ar rabarberu sacepumu.

youtube icon
Abonēt youtube