Foto: Pexels/Anfisa Eremina
Vasara ir arbūzu sezona, taču veikalā vai tirgū izvēlēties gatavu arbūzu starp daudziem var būt izaicinājums. Profesionāls šefpavārs un uztura eksperts Kristians Fēhers dalās ar pieciem padomiem, kas palīdzēs saprast, kurš no arbūziem ir īpaši gatavs, salds un sulīgs, ziņo Express.
“Pirmā lieta, kas jādara: atrodi arbūzu ar skaistu spilgti dzeltenu plankumu, jo tas nozīmē, ka tas ir pilnīgi nogatavojies,” uzsver pavārs.
Pēc Fēhera teiktā, ir vērts pievērst uzmanību arī brūnajām “rētām” uz mizas. “Tas patiesībā ir ļoti labi. Tos sauc par cukura tīkliem vai cukura plankumiem, un tie parādās, kad cukurs sūcas cauri miziņai, kas nozīmē, ka arbūzs ir īpaši salds,” skaidro speciālists.
Vēl viena svarīga detaļa ir kāta zona. “Arbūzi aug uz zemes un ir piestiprināti ar kātu, ko redzat. Kad šis kāts kļūst brūns, tā ir zīme, ka arbūzs ir nogatavojies un gatavs novākšanai. Ja kāta gals ir zaļš, tas nozīmē, ka arbūzs ir novākts pārāk agri un, iespējams, nav tik salds,” piebilst šefpavārs.
Viņš arī mudina cilvēkus pirms pirkšanas saspiest arbūzu. “Arbūzam jābūt ļoti, ļoti stingram. Saspiežot, tam jābūt cietam kā akmenim. Ja tas ir kaut nedaudz mīksts, nepērciet to,” brīdina eksperts.
Izvēloties arbūzu, var palīdzēt arī uzsitieni pa mizu. “Tam vajadzētu skanēt kā pilnam spainim ūdens,” uzsver šefpavārs. “Jo smagāks arbūzs, jo sulīgāks tas ir. Paņemiet tos rokās, pieskarieties tiem un izvēlieties smagāko!”
Lasiet arī:
Šausmīgas sekas – izteikti scenāriji, kas notiktu, ja Ukraina zaudētu karā
Rīgā testē brīvkrāna ūdeni un konstatē, ka tas ir nepiemērots dzeršanai
Latgalē un Vidzemē pēc lietavām applūduši vairāki valsts autoceļi; divi ceļi slēgti
Spēcīgas personības – cilvēki, kas dzimuši šajos četros datumos, spēj pārvarēt jebkuras grūtības