Foto: Pexels/Engin Akyurt
Saulē smaržojoši zemeņu lauki, kuros sārtojas sulīgas ogas, ir viens no vasaras simboliem. Kā košas krelles pie vasaras kleitas! Tiesa, šī vasara nelutina ne ar sauli un laikapstākļiem, ne bagātīgu zemeņu ražu. Tomēr Rimi garšu gide Zane Grēviņa (Našķoties Zane) iesaka nenokārt galvu! Viņa lepojas ar pašas izaudzētiem trim zemeņu ķekariem un lielu birumu noderīgu ideju, kā zemenes pagatavot un uzglabāt. Ir zemeņu laiks, un tas no sirds jāizbauda!
Zemenēm patīk sausums! “Zemenes jāmazgā tikai pirms pašas ēšanas. Slapjas ogas pelē, bet pelēt nav labi, tāpēc galvenais ir turēt tās sausumā. Arī no ogu sulošanas vajadzētu izvairīties, tāpēc svaigām ogām var paklāt apakšā papīra dvielīti, lai tas uzsūc mitrumu. Ja dvielīša nav, labāk ogas sadalīt vairākos traukos, lai tās nesaspiestos un nesāktu sulot,” atgādina Zane.
Par šur tur dzirdēto metodi mazgāt zemenes ūdenī, kam pievienots nedaudz etiķa, Zane gan ir dzirdējusi, bet pati iztiek ar tīru ūdeni. Etiķa pievienošana ūdenim samazina pelējuma izplatīšanos, taču mazgāts ir mazgāts – svaigas un stingras ilgāk saglabāsies sausas zemenes. Toties zemeņu garša lieliski izceļas un iegūst jaunu, pārsteidzošu niansi, ja tās pirms ēšanas apslaka ar laima sulu!
Saldēt vai vārīt? “Mans mīļākais un arī vienkāršākais un slinkākais zemeņu uzglabāšanas veids ir tās sasaldēt. Dažreiz es ogas sablendēju un pievienoju cukuru, citreiz vienkārši sablendēju un nepievienoju neko, vai arī savāru ar cukuru – tas īsti nav ievārījums, tas ir savārījums, – un tad sasaldēju, ja no ledusskapja tik ātri neapēdas. Galvenais katrai pakai uzrakstīt virsū, kas tajā iekšā. Atlaidinot lielas atšķirības nebūs – savārītās būs mazliet biezākas un ar intensīvāku garšu, bet tām, kas bez cukura, būs jāpievieno vairāk salduma, bet es daudz nešķiroju, man der visādas, un var taisīt gan debesmannu, gan ķīseli. Pastāv uzskats, ka arī sasaldējot jāpiešauj maķenīt etiķa, lai krāsa saglabātos košāka, bet man jau šķiet, ka zemenēm krāsa ir tīri glīta arī tāpat,” stāsta Zane.
Viņa iesaka, kā pagatavot t. s. nice cream jeb ātro saldējumu no augļiem un ogām: “Uz paplātes vai šķīvja vienā kārtā sasaldē veselas zemenes, lai tās nesalīp, tad liek jaudīgā – uzsveru, jaudīgā! – blenderī, iemet dateli, pielej mazliet augu dzēriena vai piena, kādu banānu krēmīgumam un samaļ.”
Protams, zemeņu klasika ir ievārījumi, sīrups un sula. Zane iecienījusi arī savārījumu – ogas mazliet savāra ar cukuru, burkas nesterilizē, tikai kārtīgi izmazgā un gatavo produktu glabā ledusskapī nedēļu vai divas – derīguma termiņš atkarīgs no pievienotā cukura daudzuma. Ievārījumus no zemenēm var gatavot visvisādus – dažādās salduma pakāpēs, ar dažādu veidu cukuriem, var pievienot vaniļu, piparmētru, citronu un citrona sulu.
“Galvenais ir negrābt no burkas ar to pašu karoti, ko liek mutē, lai savārījumā netiktu baktērijas un tas būtu ilgāk uzglabājams. Ja vecmāmiņas savulaik tikai noņēma augšējo pelējuma kārtiņu, un pārējo burkas saturu mēs gardu muti apēdām, tagad tomēr valda uzskats, ka zapte, kurai reiz tā pūciņa uzmetusies, ir izmetama. Gatavojot ievārījumu ilgākai uzglabāšanai vai jebkurus citus konservējumus, obligāti ir ļoti kārtīgi jānomazgā vāciņi! Kādam tas ir pašsaprotami, bet es sev vienmēr atgādinu: burka var būt nezin kā sterilizēta – ja vāciņš nav ļoti tīrs, nekāds ilgdzīvotājs tas produkts nebūs,” pieredzē dalās Zane.
Veselīgs našķis – žāvētas zemenes. Labus žāvējamos aparātus mūsdienās var nopirkt lielveikalos, taču gardu rezultātu var iegūt arī cepeškrāsnī, uzskata Zane. “Visu cieņu cilvēkiem, kuri savu laiku prot organizēt daudz labāk nekā es un visu ko žāvē! Jo zemenes žāvēt 50 grādos cepeškrāsnī, lai nesacepas, iet ilgi. Toties iegūst brūnīgas, izžāvētas zemenītes, kuras var ēst tāpat vai arī samalt ļooooti garšīgā pulverī! Sanāk forša Ziemassvētku dāvana, ja ir laba zemeņu raža, jo zemeņu tam vajag daudz, arī savs laiks gana daudz jāpatērē. Bet man tieši patīk tādas dāvanas,” stāsta Zane.
Mammām, kuru bērni nelabprāt ēd svaigus augļus un ogas, Zane iesaka izmēģināt t. s. fruit roll-ups jeb košļājamās konfektes: sablendē zemenes, ļoti plānā kārtiņā izklāj uz cepampapīra un liek cepeškrāsnī lēnām žāvēties. Pēc tam ar visu papīru sarullē, tāpat ar visu papīru sagriež šķēlītēs un pirms ēšanas papīru noņem. Bērniem izskatās kā konfekte un arī labi garšo!
Zemenes iederas gan saldos, gan sāļos ēdienos! “Vispār jau droši vien ir kāds miljons veidu, kā zemenes pagatavot, bet man ir dažas iecienītākās receptes. Piemēram, slinkā Pavlova – gatavus bezē cepumus kārto ar putukrējumu, svaigām zemenēm un piparmētru. Sezonas klasika ir zemeņu debesmannā, ko var gatavot gan no saldētām ogām un biezeņiem, gan zaptēm. Es, piemēram, gatavoju no svaigi vārītas zaptes putiņām. Lielisks vasaras deserts ir zemeņu aukstā zupa no sablendētām svaigām zemenēm ar citrusiem, piparmētru un saldējumu pa virsu. Pasniegtu glāzē, to droši vien sauktu par smūtiju,” stāsta Zane.
Viņa iesaka sapārot ledusaukstu mērci no saldētām zemenēm ar mannas bubertu. Arī klasiskajam tiramisu kārta zemeņu ievārījuma vai svaigu ogu piešķirs vasarīgu niansi. Ruletes ar savārītām un svaigām zemenēm, klasiskā panna cotta, biskvīta tortes ar putukrējumu un zemenēm, mafini un kēksiņi, ātrā jogurta kūka, kurai jogurtu sajauc ar želatīnu un gan samaltām, gan gabaliņos sagrieztām zemenēm – gandrīz jebkuram iecienītam saldēdienam zemenes piestāvēs.
“Piemēram, mani draugi gatavo zemeņu želeju ar prosecco, ļoti interesants, svaigs deserts. Iedomājieties, ka ir karsta vasara un jūs baudāt tādu aukstu želeju! Es tieši pirms pāris dienām ēdu vienkārši zemenes ar saldējumu, ripu no lielā, klasiskā plombīra – nu kā vispār var būt tik garšīgi?” sapņaini teic Zane un atgādina neaizmirst arī citas klasiskās kombinācijas – zemenes ar putukrējumu, ar pienu un cukuru vai ar kondensēto pienu.
Taču arī sāļajos ēdienos zemenēm ir sava vieta. Zane iesaka nebaidīties no neparastākām kombinācijām: “Es neesmu lielākais čatniju fans, bet zemeņu čatnijs ar sīpoliem, citronu vai etiķīti un čili asumu ir diezgan garšīgs ar sieriem un grilējumiem. Zemenes arī labi der svaigos salātos ar spinātiem, rukolu, balzamiko, mocarellu vai fetas sieru, varbūt kādu drusciņu bazilika pesto.”
Visskaistākais rotājums. Protams, zemenes ir neaizstājamas dekorēšanā! “Tās vienmēr izskatīsies skaisti, pat ja nav sezona un tās nav tik aromātiskas,” saka Zane. “Es pārgriežu tās uz pusēm ar visiem zaļajiem kātiņiem, kas, manuprāt, ļoti glīti papildina koptēlu, zemeņu sulas pārpalikumos vai vieglā cukurūdenī uzbriedinu nedaudz želatīnu un tad ar to apsmērēju ogas. Tā dekorētu torti var autobusā vest no Rīgas uz Daugavpili, zemenes nenokritīs no kūkas un izskatīsies svaigas un spriganas, kā nolakotas.”
Bet kā zemeņu sezonas visburvīgāko recepti Zane iesaka izmēģināt zemeņu sambuku, kas ir viņas ģimenes vasaras hits!
Zemeņu sambuks
Sastāvdaļas:
350 g attīrītu zemeņu;
60 g cukura;
2 olu baltumi;
1 tējk. vaniļas pupiņu pastas.
Pagatavošana:
Lielā bļodā liek olu baltumus, tos ar mikseri puto, līdz tie kļuvuši gaisīgi. Turpinot kulšanu, lēnām pievieno cukuru, tad samaltas zemenes un vaniļu, kulšanu turpina vēl apmēram 4–5 minūtes, līdz izveidojušās gaisīgas, bet stingras putas.
Zemeņu sambuku pasniedz, iepeldinot bļodiņā ar vaniļas mērci.
Lasiet arī:
Z-patriots biedē Putinu ar «vilni no frontes» Pirmā pasaules kara beigu garā
Baltais nams atklāj, kas sekos pēc tam, kad būs pagājušas Putinam dotās 50 dienas
«Joprojām džinkst ausīs,» – Ogres novada mērs Helmanis atklāj, kā ievainots Ukrainā
Retrogrādais Merkurs satricinās trīs zodiaka zīmju ikdienu: kam gatavoties