Foto: Pixabay/furbymama

Ir vilšanās, ja nomizo kukurūzas vālīti un atklāj, ka graudi ir miltaini vai to vispār nav, bet izvārīta tā ir cieta un bezgaršīga. Lūk, daži padomi, kā noteikt, ka kukurūzas vālīte ir gatava un salda, un kā to pareizi pagatavot, lai tā garšotu izcili.

All recipes  autore Karla Volša runājusi ar trim lauksaimniekiem, lai uzzinātu, kā izvēlēties labāko kukurūzas vālīti.

Lapas. Lauksaimnieks Lī Džounss no Ohaio štata norāda, ka “apvalkam” ap vārpu jābūt “zaļam un cieši pieguļošam”, savukārt blāvas, sausas vai brūnas lapas var liecināt par vecumu. Meklējiet kukurūzu ar spilgti zaļām lapām, kas izskatās labi mitrinātas.

Šķiedras Smalkajām šķiedrām vārpas galā jābūt pilnām un brūnām, norāda lauksaimnieks Džerolds Vatsons no Dienvidkarolīnas. Kukurūzas graudi nogatavojas aptuveni tajā pašā laikā, kad pušķis mainās no gaiši dzeltena uz brūnu, tāpēc brūns pušķis ir laba zīme.

Graudi. Kukurūzas graudiem, kas pārklāj vārpu, “jābūt apaļiem un cietiem,” saka Džounss. To var pārbaudīt, nenoņemot apvalku, viegli piespiežot vārpu un ar pirkstiem pārvelkot pa rindām. Pārbaudiet stingrību un to, vai nav būtisku spraugu.

Svars. Dana Pītersa iesaka izvairīties no mazām vārpām, kas parasti ir slikti piepildītas ar graudiem vai nepietiekami attīstītas. Turiet vārpu plaukstā – nenobriedusi vārpa savam izmēram jutīsies viegla. Nobriedusi, veselīga kukurūza piepildīs jūsu plaukstu un šķitīs smaga.

Ja esat pieradis vārīt kukurūzu tikai sālītā ūdenī, tā gluži nav kļūda, taču noteikti esat palaidis garām ko labu. Ir vienkāršs triks, kā padarīt kukurūzas vālīti gardu, pievienojot ūdenim tikai divas sastāvdaļas. Tas ir cukurs un citronu sula, kas var līdzsvarot kukurūzas garšu, raksta The Takeout.

Kukurūza pati par sevi ir diezgan salda, it īpaši, ja izvēlaties pareizo šķirni. Tomēr, vārot, daļa no tās dabīgajiem cukuriem ūdenī zūd. Pievienojot vienu vai divas karotes cukura, šo zudumu kompensē. Tas ir līdzīgi tam, kā sāls padara šokolādi vai tomātus vēl garšīgākus — cukurs pastiprina un atklāj dabiskās garšas.

Ūdens jāuzliek uz uguns un pirms vārīšanās jāpievieno nedaudz cukura (un, protams, sāls), lai tas vienmērīgi izšķīst. Pēc tam uzmanīgi iemērciet kukurūzas vālītes verdošajā ūdenī. Ūdenim pievienotais cukurs vienmērīgi sadalīsies.

Savukārt citronu sula piešķir kukurūzai nelielu skābumu, kas līdzsvaro garšu un padara to kompleksāku. Tajā pašā laikā jūs noteikti nejutīsiet citrusaugļu notis – vienkārši kopējā garša kļūs daudz patīkamāka.

Starp citu, citronā esošā skābe arī palīdz saglabāt graudu tekstūru: tie neizvārās, paliek sulīgi un elastīgi, ar skaistu zeltainu krāsu.

Tāpēc kukurūza, kas pagatavota ar šīm divām vienkāršajām piedevām, būs ne tikai garšīgāka, bet arī pievilcīgāka pēc izskata, raksta izdevums.

Lasiet arī: 

Z-patriots biedē Putinu ar «vilni no frontes» Pirmā pasaules kara beigu garā

Baltais nams atklāj, kas sekos pēc tam, kad būs pagājušas Putinam dotās 50 dienas

Baba Vanga un «dzīvais Nostradams» pareģo vienu un to pašu 2025. gadam – vai piepildīsies?

Sambuks, saldējums un konfektes – Našķoties Zanes našķi zemeņu sezonā

youtube icon
Abonēt youtube