Mārtiņš Sirmais. Publicitātes foto

Salds, svaigs, sulīgs, kraukšķīgs, aromātisks – vari piedzīvot visu vasaras garšu esenci vienā acumirklī, ja izdodas iecirst zobus nevainojamā arbūza mīkstumā! Bet kā atrast ideāli nogatavojušos augli un kā zināt, kas slēpjas zem necaurredzamās mizas? Kā izvēlēties īsto? “Tu neizvēlies augļus, augļi izvēlas tevi,” atgādina Rimi Gardēdis Mārtiņš Sirmais.

Veikals būtībā ir nogatavināšanas kamera – īstajā brīdī par vislabāko var kļūt jebkurš auglis, tie vienkārši ir dažādās gatavības pakāpēs: daži vēl nav gatavi, citi – jau pārgatavojušies, un tad ir tie, kuri ir lieliski piemēroti, lai tos ēstu tūlīt. Jāsāk vienmēr ar to, ka vizuāli jānovērtē, kurš uz tevi “skatās”, – un tad galvenais ir zināt pareizos paņēmienus, kā pārbaudīt, cik gatavs ir tieši tas arbūzs, melone vai ananass,” saka Mārtiņš Sirmais.

Kā nopirkt visgaršīgāko arbūzu?

Arbūzi ir dažādi – lielāki, mazāki, ar sēklām, bez sēklām, bet uz visiem attiecas vieni un tie paši ieteikumi. “Nevajag pirkt spīdīgus arbūzus! Vajag, lai miza ir tāda kā raupjāka. Tālāk – tā kā arbūzs aug uz zemes, jāatrod vieta uz sāna, uz kuras tas ir gulējis. Ja tā ir balta, arbūzs ir novākts pirms ražas laika. Nogulējuma vietai jābūt drīzāk dzeltenai. Pēc tam paskaties uz augļkātiņu – tam jābūt tādam kā puspuvušam, tas nedrīkst būt zaļš un stingrs,” stāsta Mārtiņš Sirmais.

Tad seko skaņas tests: ar plaukstu uzsitot pa arbūza sānu, skaņai jābūt kā bungām. Jo dobjāka – jo labāk!

Visbeidzot, pēdējā pārbaude – paņem noskatīto arbūzu un vēl vienu apmēram tādā pašā izmērā, tad pacilā, kurš smagāks, – tas būs gatavāks. “Brangāks svars nozīmē, ka cukuri ir atdzīvojušies, un šāds arbūzs būs daudz sulīgāks,” skaidro Mārtiņš Sirmais.

Kura melone būs visgardākā?

Arī melonei pirmā pārbaude ir vizuālais novērtējums. Labi noaugušai melonei jābūt tādai kā raupjai, nevis spīdīgai. Klasiskajai dzeltenajai melonei nevajadzētu būt zaļā krāsā, pārējās pēc krāsas īsti nevarēs novērtēt. Kad pirmais tests izturēts, var ķerties pie iepatikušās melones sīkākas pārbaudes.

“Apgriez visas noskatītās melones ar augļkātiņu gaisā – tiem ir jābūt it kā drusku uz iekšu, un tajā vietā melonei jābūt pietiekami mīkstai, lai kātiņu varētu iespiest. Ļoti svarīgs ir smaržas tests – melonei jāsmaržo pēc melones, nevis pēc kartupeļiem! Kā smaržos, tā arī garšos,” ar humoru atgādina Mārtiņš Sirmais.

Šādi pārbauda gan ovālās, gan mazās, apaļās melones. Pēc tam arī melonei ir jāiztur skaņas un svara salīdzināšanas tests – tāpat kā arbūzam. Sulīgāka vienmēr būs smagākā melone, kaut arī varbūt ne pati lielākā!

Kā tikt pie salda ananasa un sulīga mango?

Ananasam, kurš iepaticies “uz aci”, pasmaržo iedobīti pašā apakšā. “Mazliet parīvē ar pirkstu un paosti – nav jāsmaržo pēc sarūguša, bet arī nevajadzētu būt tā, ka vispār nav nekādas smaržas. Jāsmaržo pēc gatava, tropiska ananasa,” stāsta Mārtiņš Sirmais. Gatavam ananasam, iespiežot pirkstu, ir mazliet jāpadodas un jāieliecas. Pašās beigās pārbauda vidējo lapu, vai tā viegli nāk ārā. Ja smarža ir īstā un lapu var bez piepūles izvilkt – ananass ir gatavs!

Arī mango jāiztur vizuālā pārbaude – jālūkojas uz to, kurš izskatās vissulīgākais. Pažuvis mango varētu būt jau pārgatavojies. “Apvītis augļkātiņš ir labi, un sānam jābūt ar tādu kā raupjumu,” skaidro Mārtiņš Sirmais. “Un tad nāk spaidīšanas tests! Tikai nevajag spaidīt brutāli, jo tā augļus sabojāsi. Viegli uzspiežot, gatavs mango it kā iegrimst uz iekšu un tad lēnām atgūst sākotnējo formu.”

Zaļākus augļus var veiksmīgi nogatavināt, uzsver eksperts: “Visi augļi izdala gāzes – tā ir smarža, kuru saožam. Augli ieliekot papīra vai auduma maisiņā, lai gāzes vienmērīgi cirkulē, un paturot istabas temperatūrā, pēc 1-3 dienām tas būs gatavs. Tikai nevajag to likt ledusskapī, plastmasas maisiņā vai konteinerā – tad tādu papjēmašē augli arī dabūsi. Var iegādāties arī augļus ar atzīmi Ready to eat – tie jau būs nogatavināti un ideāli ēšanai, tomēr visbiežāk arī maksās vairāk. Ieguldot nedaudz pacietības, var atrast patiešām labus augļus par izdevīgu cenu.”

Lasiet arī: 

Ne tikai IShowSpeed – šovasar Latvijā gaidāmas vēl citu ārvalstu influenceru vizītes

Tā nāk no kādām tabletēm vai sektas, – Stendzenieks spriež, no kurienes Siliņai tāda pašpārliecība

LIDO paziņo par ambicioziem attīstības plāniem, kuru īstenošanā tiks ieguldīti 40 miljoni eiro

Kleinbergu salīdzina ar Tvaika ielas sanitāru; Nacionālais psihiskās veselības centrs nepaliek atbildi parādā

VIDEO | Recepte: Kaspars Daugaviņš gatavo fritattu ar sēnēm un šķiņķi

Četras zodiaka zīmes  šomēnes saņems likteņa dāvanu un radikāli mainīs dzīvi

Seko mums arī Facebook,X, Instagram un Draugiem

youtube icon
Abonēt youtube