Mārtiņš Sirmais. Publicitātes foto

Rudens, šķiet, ir vislatviskāko garšu mēnesis: dārzos ienākusies raža, mežos vēl arvien var atrast sēnes, un teju katrā virtuvē smaržo svaigi ievārījumi, marinējumi un skābējumi. Šis arī ir īstais laiks, kad vislabāk izbaudīt Latvijas zemē augušu sakņu garšu daudzveidību. Šefpavārs, Rimi Gardēdis Mārtiņš Sirmais iedvesmo uzdrīkstēties katlā likt vairāk par ierastajiem burkāniem un kartupeļiem!

“Vasara ir beigusies, un es jūs visus apsveicu ar zupu un sautējumu laiku! Tie ir īsti rudens ēdieni – sildoši, pamatīgi un garšām bagāti, lai ir spēks un prieks pārlaist tumšos, aukstos mēnešus. Protams, galvenā zupu un sautējumu sastāvdaļa ir zivis un gaļa, bet tajos neiztikt arī bez sakņu dārzeņiem. Līdzās tādai klasikai kā kartupeļi, burkāni, sīpoli un ķiploki ir arī citi it kā mazāk nozīmīgi spēlētāji, kas tomēr ļoti izceļ un bagātina ēdiena garšu,” uzsver Mārtiņš Sirmais.

Lai šoruden paplašinātu savus garšu apvāršņus, viņš iesaka dot iespēju saknēm, pēc kurām vairumam cilvēku roka pastiepjas retāk.

Pētersīļa sakne, pastinaks – ideāli iederas jebkurā zupā vai sautējumā, izcili papildina treknu putnu gaļu un treknas zivis.

Topinambūrs – līdzīgi kā kartupelis savulaik Eiropā ievests no Latīņamerikas. To nevajag mizot! Nomazgā un cep! Izcili sader ar lazdu riekstiem.

Melnais rutks – daudzuprāt, negaršīgs, sīvs, smaržo ne pārāk labi un vīrusu sezonā ir jāēd sarīvēts ar medu, bet ziemā nav labāka redīsu aizvietotāja, ko pievienot zivju ēdieniem!

Selerijas sakne – biežāk ierasts zupām un sautējumiem pievienot seleriju kātus, taču ziemā tos var lieliski aizstāt ar sakni. Tā ir ļoti garšīga arī cepta: nomizo, sagriez gabalos vai šķēlēs un cep cepeškrāsnī. Selerijas sakne ir kā radīta savienībai ar sezama sēklām, bet it sevišķi – ar sezama eļļu.

Mārtiņš Sirmais iesaka izbaudīt rudenīgo laiku, gatavojot sildošus, pikantus un sātīgus ēdienus, kuros dārzeņiem ir atvēlēta viena no galvenajām lomām!

Ungāru gulašzupa

Sastāvdaļas 2 porcijām:

300 g liellopa šķiņķa;

2 l liellopa buljona;

2 sīpoli;

2 ķiploka daiviņas;

1 čili pipars;

2 burkāni;

4 sarkanās paprikas;

2 kartupeļi;

4 ēdamk. paprikas pulvera;

sauja ķimeņu;

1 ēdamk. piparu;

3 ēdamk. tomātu pastas;

200 ml sarkanvīna;

100 ml eļļas cepšanai;

sāls pēc garšas.

Pagatavošana:

Sīpolus sagriez plānos salmiņos, ķiploku smalki sakapā. Katlā uzsildi eļļu, liec lielos gabalos sagrieztu šķiņķi un nofritē. Pēc tam pievieno sīpolus, papriku, tomātu pastu, ķimenes, piparus un apcep. Kartupeļus nomizo un sagriez kubiņos, arī tos liec katlā. Burkānus nomizo un sagriez pusripiņās jeb mēnestiņos, papriku – salmiņos. Katlā pievieno arī burkānus un papriku. Pieliec čili piparu, pielej sarkanvīnu un ļauj 10 minūtes pavārīties. Tad pievieno buljonu un atstāj uz vidējas uguns vārīties, līdz viss mīksts – 60 līdz 90 minūtes. Kad zupa gatava, pievieno sāli pēc garšas.

Lasiet arī: 

«Pat nesaprotu, kā tas var garšot,» – Dzelzītis atklāj, ka vairs nelieto alkoholu

Tiesai nodod krimināllietu par speciālo līgumreisu izmantošanu Kariņa ārvalstu komandējumos

«Lai nu kam, bet tieši man ir tiesības!» – Mielavs pievienojas Hermaņa bezpartiju kustībai

Militārpersonu vidū aug neapmierinātība ar Putina neveiksmīgo stratēģiju karā pret Ukrainu

Tramps pavēl Pentagonam nekavējoties atsākt kodolizmēģinājumus

Karmiski cilvēki un situācijas – ko katrai zodiaka zīmei sola šā gada iespaidīgākais supermēness

Seko mums arī Facebook,X, Instagram un Draugiem

youtube icon
Abonēt youtube