Normunds Baranovskis un Līna Mūze-Sirmā. Publicitātes foto
Rudens ir īstais laiks, kad galdā celt Latvijas dabas veltes – gardas, smaržīgas, pilnas zemes spēka. Un kam gan tas vēl vairāk vajadzīgs nekā mūsu sportistiem! Šķēpmetēja Līna Mūze-Sirmā viesojas pie Rimi Gardēža, šefpavāra Normunda Baranovska un meistaro gardu krēmzupu no ķirbja.
Profesionāliem sportistiem uzturs ir ārkārtīgi svarīgs. Tāpēc Līna Mūze-Sirmā šķīvī liek to, ko uztura speciāliste uzrakstījusi priekšā, lai maltīte būtu sabalansēta un uzturvielām bagāta. Arī uz veikalu viņa dodas ar sarakstu, kurā ir daudz ogļhidrātiem un proteīniem bagātu produktu. Brokastis parasti gatavo Līnas vīrs Zigismunds, viņa pati ir atbildīga par pusdienām, vakariņām un uzkodām. Toties svētku laikā var panašķēties!
“Es Ziemassvētkos gatavoju pīrādziņus un ļoti, ļoti, ļoti daudz,” saka Līna. “Man ir pieci brāļi un māsa, un viņi gatavo daudz garšīgāk nekā es. Tomēr Ziemassvētkos pīrādziņi ir mana specializācija. Reizēm ir tā, ka pirmā panna jau noēsta, pirms vēl izcepu nākamo, un tad ir jāuzrauj ātrums, lai vispār kaut kas paliktu svētku galdam.”
Līnai vislabāk garšo cepti kartupeļi ar sīpoliem, bet šoreiz kārta pienākusi citai Latvijas dārza veltei – ķirbim. Klasiskais dārza ķirbis ir kā rudens lapas uz ceļa – tās ir visur un arī ķirbji rudens sezonā ir visos dārzos. Un pat, ja nav tavā dārzā, noteikti atradīsies kāds draugs vai kaimiņš, kuram ir lieks ķirbis. Ķirbi var vārīt, marinēt, spiest sulā, izmantot zupās, kaltēt, cept. Ķirbju biezzupā var paslēpt teju jebkuru dārzeni, un tās var gatavot gan klasiski pikantas, gan arī pievienot kanēli, muskatriekstu un citas ziemai raksturīgas garšvielas. Ķirbja sēklas var kaltēt un grauzt kā uzkodas vai pievienot salātiem, zupām un citiem ēdieniem.
Ķirbju krēmzupa ar bulguru
4 cilvēkiem
Gatavošanas laiks: 40 min
Izmaksas kopā: 3,33 eiro
Cena par porciju: 0,84 eiro
Nepieciešams:
1,2 kg ķirbja;
1 sīpols;
4 ķiploka daiviņas;
200 g bulgura Rimi;
200 ml saldā krējuma Rimi Smart 10%;
2 buljona kubiņi;
sāls, cukurs un pipari pēc garšas;
eļļa cepšanai.
Pagatavošana:
Smalki sagriez sīpolu un apcep, līdz tas kļūst caurspīdīgs un viegli zeltains. Pievieno smalki sagrieztu ķiploku un vidēja izmēra ķirbja gabaliņus. Apcep visu 3–4 minūtes, līdz ķiploki kļūst aromātiski un ķirbji sāk mīkstināties. Citā katliņā uzkarsē 500 ml ūdens un pievieno 1 buljona kubiņu. Samaisi, līdz tas izšķīst, un saglabā šo buljonu turpmākai izmantošanai.
Katlā pie ķirbjiem un ķiplokiem pievieno iepriekš pagatavoto buljonu. Pēc tam samazini uguni un vāri, līdz ķirbji ir pilnībā mīksti (apmēram 15–20 minūtes). Tad izslēdz uguni un sablendē zupu, līdz tā iegūst vienmērīgu, krēmīgu konsistenci. Pievieno saldo krējumu un vēlreiz samaisi.
Pievieno sāli un piparus pēc garšas. Ja zupa šķiet par biezu, vari pievienot vēl nedaudz ūdens vai buljona, līdz sasniedz vēlamo konsistenci.
Paralēli citā katlā liec vārīties bulguru, pievieno 1 buljona kubiņu. Vāri bulguru apmēram 10–12 minūtes, līdz tas ir gatavs. Nolej lieko šķidrumu, ja nepieciešams.
Pasniedz ķirbju krēmzupu ar bulguru kā garnējumu vai iemaisi to zupā.