Publicitātes foto
Daudzi pasaulē atpazīstami cilvēki nāk no imigrantu ģimenēm, kurās tiek godāts senču mantojums un galdā tiek celti tradicionālie ēdieni, kas palīdz arī svešumā saglabāt saikni ar savu priekšteču dzimto zemi, vēsta “National Geographic”.
Kulinārijas eksperts un grāmatu autors, prestižās televīzijas balvas “Emmy” ieguvējs Antonijs Porovskis ir dzimis Kanādā poļu imigrantu ģimenē. Porovsku saime arī Kanādā piekopa senču tradīcijas – galdā tika celta kāpostu zupa un citi poļu virtuves ēdieni. Antonija bērnības garša ir bigošs – poļu mednieku sautējums ar skābētiem-sautētiem kāpostiem, plūmēm un gaļas pārpalikumiem, piemēram, desu galiem, cūkgaļu, kā arī trīs vai četru veidu kilbasu (poļu desu).
Jaunā raidījuma “Garšo kā mājās kopā ar Antoniju Porovski” katra sērija aizved piedzīvojumā, kas piepildīts ar aizkustinošiem mirkļiem, sirsnīgām sarunām ar vietējiem iedzīvotājiem, gatavošanas prieku un, protams, daudz, daudz ēšanas.
Tradicionālā Senegālas zupa “Soupe Kandia”
Amerikāņu aktrise Isa Reja ir dzimusi Losandželosā, ASV, taču viņas saknes meklējamas Senegālā. Kopā ar raidījuma vadītāju Antoniju viņa devās uz Āfriku, kur abi nogaršoja “Soupe Kandia”. Tā ir tradicionāla senegāliešu zupa, kuras galvenā sastāvdaļa ir okra jeb dārzenis, kas pēc formas un krāsas nedaudz atgādina zaļo čili piparu. Tā ir bagātīga un aromātiska zupa, kas bieži tiek pasniegta ar rīsiem.
Sastāvdaļas:
500 g liellopa gaļas (vēlams ar kaulu, piemēram, liellopa ribiņas)
200 g kūpinātas zivs (piemēram, makreles)
300 g svaigas okras, sagrieztas šķēlītēs
2 vidēji sīpoli, smalki sagriezti
2 ķiploka daiviņas, sasmalcinātas
2 tomāti, sasmalcināti
1 sarkanā paprika, sagriezta gabaliņos
1 zaļā paprika, sagriezta gabaliņos
1 ēdamkarote tomātu pastas
1 tējkarote maltu melno piparu
1 tējkarote paprikas pulvera
1 tējkarote malta koriandra
1 tējkarote maltu ķimeņu
2 lauru lapas
1 l ūdens vai gaļas buljona
Sāls pēc garšas
4 ēdamkarotes kokosa eļļas
Pagatavošana:
Uz vidējas uguns lielā katlā uzkarsē eļļu. Pievieno sīpolus un ķiplokus, cep, līdz tie kļūst caurspīdīgi.
Pievieno tomātus, tomātu pastu, sarkano un zaļo papriku. Turpina sautēt apmēram 5 minūtes.
Pievieno liellopa gaļu un kūpināto zivi. Apcep, līdz gaļa ir viegli brūna no visām pusēm.
Pievieno maltās garšvielas (melnos piparus, papriku, koriandru, ķimenes) un lauru lapas. Samaisa un ļauj garšām pāris minūtes mijiedarboties.
Pielej ūdeni vai buljonu, uzvāra. Samazina siltumu, pārklāj katlu ar vāku un ļauj zupai vārīties apmēram 45 minūtes, līdz gaļa ir mīksta.
Pievieno sagriezto okru un turpina vārīt vēl 15–20 minūtes, līdz okra ir mīksta un zupa ir sabiezējusi.
Pagaršo un, ja nepieciešams, pievieno sāli.
Pasniedz karstu, tradicionāli kopā ar rīsiem.
Angļu klasika “Shepherd’s Pie” jeb aitu gana pīrāgs
Britu aktrise Florensa Pjū kopā ar Antoniju Porovski devās ceļojumā pa Oksfordu, Jorkšīras piekrasti un iegriezās arī Londonā. Pa ceļam viņi iepazinās ar garšīgiem ēdieniem un atklāja ar tiem saistītus stāstus, kā arī receptes, kas nodotas no paaudzes paaudzē. Šajā sērijā galvenajā lomā bija aitu gana pīrāgs. Tas ir tradicionāls britu sacepums ar kartupeļiem un jēra malto gaļu.
Sastāvdaļas:
1 kg kartupeļu
50 g sviesta
100 ml piena
1 ēdamkarote olīveļļas
1 liels sīpols
2 burkāni
2 selerijas kāti
2 ķiploka daiviņas
500 g maltas jēra gaļas
2 ēdamkarotes tomātu pastas
1 ēdamkarote miltu
250 ml liellopa buljona
1 ēdamkarote Vorčesteras mērces
1 tējkarote svaiga timiāna lapu
1 tējkarote svaiga rozmarīna
Sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
Pagatavošana:
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200°C.
Lielā katlā vāra kartupeļus sālsūdenī, līdz tie ir mīksti. Nolej ūdeni, pievieno sviestu un pienu, saspaida, līdz izveidojas biezenis. Pievieno sāli un piparus.
Tikmēr lielā pannā uzkarsē olīveļļu. Pievieno sīpolu, burkānus, seleriju un ķiplokus. Sautē apmēram 10 minūtes, līdz dārzeņi ir mīksti.
Pievieno malto jēra gaļu un cep, līdz tā ir brūna. Liekos taukus nolej, ja nepieciešams.
Pievieno tomātu pastu un miltus, samaisa un cep vēl divas minūtes.
Pievieno liellopa buljonu, Vorčesteras mērci, timiānu un rozmarīnu. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, pēc tam samazina siltumu un ļauj sautēties 20 minūtes, līdz mērce sabiezē. Pievieno sāli un piparus.
Gaļas maisījumu pārlej cepamtraukā. Pa virsu gaļai uzklāj kartupeļu biezeni, izlīdzina virsmu ar dakšiņu, lai izveidotu rakstu.
Cep 25–30 minūtes iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī, līdz virsma ir zeltaini brūna un pildījums burbuļo.
Pasniedz karstu, kopā ar zaļajiem dārzeņiem vai salātiem.
Sulīgā “Ikan Semah” no Kalimantānas
“Ikan Semah” ir tradicionāls Dienvidaustrumāzijas ēdiens, īpaši populārs Borneo reģionā (Indonēzijā un Malaizijā), no kura nāk aktiera Henrija Goldinga, kurš pazīstams ar lomām filmās “Pasakaini bagāti”, “Neliels lūgums”, “Reiz Ziemassvētkos”, senči. Šis ēdiens parasti tiek gatavots no svaigām, tikko no upes izvilktām zivīm, kas tiek grilētas vai tvaicētas kopā ar aromātiskiem garšaugiem un garšvielām.
Sastāvdaļas:
1 svaiga baltās sugas zivs, piemēram, tilapija
2 laimi
3 ķiploka daiviņas
1 ēdamkarote sarīvēta ingvera
2 citronzāles kāti
1 sarkanā čili pipara pāksts
1 ēdamkarote sojas mērces
1 ēdamkarote zivju mērces
1 tējkarote kurkumas pulvera
2 ēdamkarotes augu eļļas
Sāls un melnie pipari pēc garšas
Cepamais papīrs (ja vēlaties zivi tvaicēt)
Pagatavošana:
Iztīra zivi un nosusina to ar papīra dvieli. Ieziež ar laima sulu, sāli un pipariem, atstāj uz 15 minūtēm.
Nelielā bļodā sajauc ķiplokus, ingveru, citronzāli, čili, sojas mērci, zivju mērci un kurkumas pulveri.
Ieziež zivi ar šo garšvielu maisījumu, ļauj tai ievilkties 30 minūtes.
Ja grilē: uzkarsē grilu līdz vidēji augstai temperatūrai un cep zivi uz grila režģa apmēram 5–7 minūtes no katras puses, līdz tā kļūst zeltaini brūna.
Ja tvaicē: ietin zivi cepamajā papīrā un tvaicē apmēram 20–25 minūtes.
Pasniedz karstu ar rīsiem un svaigiem dārzeņiem.
“Tteok” – korejiešu rīsu kūka
Korejiešu izcelsmes aktrise un repere Akvafīna, īstajā vārdā Nora Luma, agrā vecumā zaudēja māti. Lai palīdzētu viņai atjaunot saikni ar senču zemi, Antonijs aizveda Noru ceļojumā, tā atrodot pavisam jaunu skatījumu uz viņas identitāti. “Tteok” ir tradicionāls korejiešu saldums, kas gatavots no lipīgajiem rīsu miltiem. To bieži pasniedz svētkos un īpašos notikumos. Ir daudz dažādu “tteok” veidu, bet pamatreceptē izmanto tvaicēšanu.
Sastāvdaļas:
2 tases saldo jeb lipīgo rīsu miltu
¾ tases ūdens
¼ tējkarotes sāls
¼ tases cukura
½ tējkarotes sezama eļļas
Pēc izvēles: sasmalcināti rieksti, žāvēti augļi vai sarkano pupiņu pasta pildījumam
Pagatavošana:
Lielā bļodā sajauc rīsu miltus, sāli un ūdeni, līdz izveidojas mīksta, elastīga mīkla.
Pēc vēlēšanās pievieno cukuru un citus papildinājumus, piemēram, sasmalcinātus riekstus vai žāvētus augļus.
Sagatavo tvaicējamo trauku, ieeļļo to ar sezama eļļu un vienmērīgi izklāj mīklu.
Tvaicē apmēram 25–30 minūtes, līdz mīkla kļūst mīksta un viegli poraina.
Izņem un atdzesē, pēc tam sagriež gabalos un pasniedz.
Īsti itāļu “Tortelli”
Dženiferas Anistones bijušais vīrs, aktieris Džastins Terū, savas bērnības garšas meklēja Itālijā. Kopā ar Antoniju Porovski viņš gatavoja “tortelli”. Tas ir itāļu pastas veids, kas līdzinās mums ierastajiem pelmeņiem. Tradicionāli “tortelli” pildījumā tiek likts rikotas siers, spināti, gaļa vai ķirbis.
Sastāvdaļas mīklai:
2 glāzes miltu
2 olas
½ tējkarotes sāls
1 ēdamkarote olīveļļas
Ūdens pēc vajadzības
Sastāvdaļas pildījumam:
200 g rikotas siera
100 g svaigu blanšētu spinātu
1 ķiploka daiviņa
1 ēdamkarote rīvēta parmezāna siera
Sāls un pipari pēc garšas
Pagatavošana:
Sajauc miltus, olas, sāli un eļļu, samīca elastīgu mīklu. Aptin plēvē un ļauj 30 minūtes atpūsties.
Sajauc pildījuma sastāvdaļas, kārtīgi samaisot.
Mīklu izrullē plānā kārtā, izgriež nelielus kvadrātus vai apļus.
Katras formas vidū liek nedaudz pildījuma, saloka un aizspiež malas.
Vāra sālsūdenī 3–5 minūtes.
Pasniedz ar sviestu, salviju un pārkaisa ar parmezāna sieru.
Vācu virtuves pērle – šnicele
Populāro seriālu “Amerikāņu ģimenīte”, “Mežonīgo Rietumu pasaule” un citu zvaigznes Džeimsa Mārsdena senči nāk no Vācijas, tāpēc kopā ar raidījuma komandu un vadītāju Antoniju viņš no Teksasas līdzenumiem devās uz Bavārijas kalnaino reģionu. Tur viņi nogaršoja klasisko Austrijas un Vācijas panēto un cepto gaļas kotleti – šniceli.
Sastāvdaļas:
4 cūkgaļas vai teļa gaļas šķēles (apmēram 1 cm biezas)
1 glāze miltu
2 olas
100 g rīvmaizes
Sāls un pipari
1 tējkarote paprikas pulvera
2 ēdamkarotes sviesta un 2 ēdamkarotes eļļas (cepšanai)
Citrona šķēles (pasniegšanai)
Pagatavošana:
Ar gaļas āmuru viegli izklapē gaļas gabalus, lai tie kļūtu plānāki.
Apkaisa ar sāli, pipariem un papriku.
Sagatavo trīs bļodas: vienā milti, otrā sakultas olas, trešajā rīvmaize.
Katru gaļas gabalu iemērc miltos, pēc tam olā, visbeidzot rīvmaizē.
Lielā pannā uzkarsē sviestu un eļļu. Cep šniceli 2–3 minūtes, līdz katrā pusē izveidojas zeltaina garoziņa.
Pasniedz ar citrona šķēli, kartupeļu biezeni un dārzeņiem.
Lasiet arī:
Kad nav kameru, tad ir elle – Olga pārmet Kasparam Kambalam pazemošanu un ņirgāšanos
Trīs reizes gadā dodas pie karaļa – kā aizrit ekspolitiķes Solvitas Āboltiņas ikdiena
Krištopans par Trampu: Kamēr opis nepaņem žagarus, tikmēr mazbērni neko nesāk darīt
Skaitļu izlozē Eurojackpot dalībnieks no Latvijas laimē vairāk nekā 122 000 eiro
Mīlestība un nauda būs cieši saistītas viena ar otru – Austrumu horoskops martam
FOTO | Stratēģiski svarīgi valsts drošībai – uzsāk Rail Baltica būvlaukuma iekārtošanu Iecavā
Gripas izplatība Latvijā arvien saglabājas augstā līmenī, laupot cilvēku dzīvības