Kolāža/Publicitātes foto
Mongoļu tradicionālais ēdiens ir kā radīts dzīvei stepēs – vienkāršs, bet sātīgs, turklāt tas ir viegli pārnēsājams un samērā ilgi uzglabājams, tajā dominē gaļa, piens un milti – produkti, kas bijuši klejotāju ēdienkartē gadsimtiem ilgi, vēsta “National Geographic”.
Seno mongoļu vadonis Temudžins, kurš vēsturē labāk zināms kā Čingishans (dzimis ap 1155. vai 1162. gadu, miris 1227. gadā), bija leģendām apvīts karotājs, kurš no klejotāju ciltīm izveidoja milzīgu impēriju ar tolaik spēcīgāko armiju. Tā dažos desmitos gadu iekaroja vairāk zemju nekā Romas impērija četros gadsimtos. Čingishana karavīri bija pazīstami ar savu neticamo izturību, spēku un cīņassparu.
13. gadsimta hronikā “Slepenā mongoļu vēsture” jeb “Mongholyn niuca tobcijan” – neilgi pēc Čingishana nāves sarakstītajā episkajā vēstījumā par viņu un viņa dzimtu – ēdiens minēts kā būtisks karavīru spēka avots. Mongoļu karotāji dzīvoja nemitīgā kustībā, un viņu ēdienam bija jābūt viegli pārnēsājamam, ilgi glabājamam un sātīgam.
Mongoļi dzīvoja pārvietojamās mājās – jurtās – un audzēja kazas, zirgus un aitas, bet graudaugus, piemēram, rīsus, ieveda no citām mūsdienu Āzijas zemēm. Viņu uztura pamatā bija gaļa, piens un miltu izstrādājumi. Karagājienos viņi bieži ņēma līdzi žāvētas gaļas pulveri, ko sajauca ar ūdeni, vai raudzētu ķēves pienu – kumisu –, kas bija gan atspirdzinošs, gan barojošs, gan apreibinošs. Šodien mongoļu tradicionālās virtuves mantojums dzīvo tādos produktos kā kefīrs, jogurts un pat pelmeņi.
Lūk, mongoļu tradicionālie ēdieni, ko vari izmēģināt tos pagatavot arī savā virtuvē:
Tradicionālais mongoļu sautējums “Khorkhog”
Leģendārs mongoļu ēdiens, kas bieži tiek saistīts ar Čingishana karavīriem. Ceļā viņi gatavoja gaļu, izmantojot karstus akmeņus, kas tika ievietoti metāla traukā kopā ar gaļu un dārzeņiem. Tas palīdzēja gaļu izcept vienmērīgi. Mūsdienu versijā pietiks ar cepeškrāsni vai “wok” katlu.
Sastāvdaļas:
600 g jēra vai liellopa gaļas
3 kartupeļi
2 burkāni
1 sīpols
1 tējk. sāls, melnie pipari
1 glāze ūdens
Pagatavošana:
Sagriež un katlā kārto gaļas, kartupeļu, burkānu un sīpola gabalus.
Pievieno sāli, piparus un pārklāj ar ūdeni.
Uzliek vāku un sautē cepeškrāsnī 200°C temperatūrā ~1,5 stundas, līdz gaļa kļūst mīksta.
Pasniedz karstu ar miltu plāceņiem vai svaigiem dārzeņiem.
“Buuz” – mongoļu pelmeņi
Šis ir viens no populārākajiem mongoļu tradicionālās virtuves ēdieniem, kas tiek celts galdā svētkos, īpaši Jaunajā gadā.
Sastāvdaļas:
400 g maltas jēra gaļas
1 sīpols
½ tējk. sāls, šķipsniņa maltu melno piparu
200 g miltu
100 ml ūdens
Pagatavošana:
Pildījumam sajauc maltu gaļu ar smalki sagrieztu sīpolu, sāli un pipariem.
No miltiem un ūdens samīca elastīgu mīklu.
Izrullē mīklu, izgriež apļus, pilda ar gaļas masu.
Tvaicē uz lēnas uguns apmēram 15–20 minūtes.
Pasniedz ar skābo krējumu vai kefīru.
Tēja ar pienu un sāli “Suutei Tsai”
Šis dzēriens ir mongoļu ikdienas rituāls – to dzer brokastīs, vakariņās un piedāvā viesiem kā laipnības zīmi. Sildošs, maigs un nedaudz sāļš – īsta stepes garša.
Sastāvdaļas:
1 tējk. melnās tējas lapu
1 glāze ūdens
½ glāzes piena
Šķipsniņa sāls
Var pievienot mazliet sviesta vai medus
Pagatavošana:
Uzvāra ūdeni un tēju.
Pievieno pienu un sāli, vāra vēl 2–3 minūtes.
Izkāš un pievieno medu vai sviestu pēc vēlēšanās.
“Airag” jeb kumiss – kefīra priekštecis
Mongoļi “airagu” jeb kumisu gatavo no raudzēta ķēves piena, bet mājas versijā to var aizstāt ar govs pienu. Dzēriens ir nedaudz skābens, dzirkstošs un ar vieglu (ap 2%) alkohola saturu.
Sastāvdaļas:
1 l govs piena ar zemu tauku saturu
2–3 ēd. k. kefīra vai jogurta (ieraugam)
1 ēd. k. cukura vai medus
Pagatavošana:
Sajauc pienu ar ieraugu, pievieno cukuru vai medu.
Raudzē siltā vietā 12–24 h, līdz veidojas viegli skābena garša.
Pasniedz aukstu.
“Boortsog” – mongoļu sviesta cepumi
Tie ir kraukšķīgi, nedaudz saldi cepumi, kurus Mongolijā tradicionāli pasniedz kopā ar tēju.
Sastāvdaļas:
300 g miltu
2 olas
2 ēd. k. cukura
1 tējk. sviesta
Eļļa cepšanai
Pagatavošana:
Samīca mīklu no miltiem, olām, cukura un sviesta.
Izrullē mīklu, sagriež nelielos kvadrātiņos.
Katlā ielej un uzkarsē eļļu, cep, līdz mīkla kļūst zeltaina.
Atdzesē un pasniedz ar tēju.
Daudzi ēdieni, kurus mēs mūsdienās uzskatām par eiropeiskiem, savulaik radušies tieši stepēs. Katru reizi, kad dzeram kefīru vai ēdam pelmeņus, mēs patiesībā izgaršojam vēsturi – Eirāzijas stepju un klejotāju tautu zudušo pasauli, kas savienoja Austrumus ar Rietumiem.
Lasiet arī:
Šleseram izteikti nopietni draudi; vainīgā persona aizturēta
«Saņēmu brīdinājumu no Vienotības nometnes,» – atklāj Hermanis, kurš nodibinājis jaunu kustību
Krievu karavīri cieš badu, karo vasaras formās un pērk munīciju par savu naudu
Starptautisks konsultants padziļināti izvērtēs Rail Baltica projekta īstenošanu Latvijā
Klāt transformācijas mēnesis – astroloģiskā prognoze novembrim








