Foto: Viktorija Kožemjakina
Kas gan ir Lieldienas bez tradicionālās pashas svētku galdā? Ja nu tomēr gribas ko neierastāku un jaunu, var mājiniekus un ciemiņus cienāt ar pīrāgu, kura neiztrūkstoša sastāvdaļa ir olas.
Svinot pavasari, uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā divas ēdienu receptes, ar ko palutināt savējos Lieldienās.
Lieldienu pistāciju pasha ar dzērvenēm
(1 lielai pashai, gatavošanas ilgums – 25 min + laiks stabilizēšanai)
Sastāvdaļas:
400 g vājpiena biezpiena
90 g sviesta istabas temperatūrā
180 g baltās šokolādes
150 g pistāciju sviesta (var aizvietot ar Indijas vai zemesriekstu sviestu)
100 g saldā krējuma
100 g žāvētu dzērveņu
100 g žāvētu ķiršu
tumšais rums augļu izmērcēšanai vai ruma esence (var neizmantot)
šokolādes oliņas rotāšanai
šokolādes glazūra rotāšanai
Pagatavošana:
Vismaz 4 stundas pirms gatavošanas izmērcē žāvētus augļus rumā (pirms izmantošanas nosusini izmērcētus augļus caur sietiņu).
Biezpienu izberz caur sietiņu un sakul kopā ar sviestu.
Ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī izkausē balto šokolādi kopā ar saldo krējumu.
Pievieno šokolādes-krējuma masai riekstu sviestu, visu samaisi un liec klāt biezpiena masai, visu kārtīgi samaisi, lai masa ir viendabīga.
Pievieno žāvētus augļus un atkal samaisi
Pashas formu vai citu trauku, kurā gatavosi ēdienu, 3-4 kārtās izklāj ar marli.
Liec traukā pashas maisījumu, kārtīgi piespied masu pie formas maliņām un liec ledusskapī vismaz uz 8 stundām (vai saldētavā vismaz uz 2 stundām).
Pirms pasniegšanas izņem pashu no marles, rotā ar šokolādes glazūru/šokolādes oliņām vai citiem dekoriem
Lieldienu pīrāgs
(6-8 personām, gatavošanas ilgums – 2 stundas)
Sastāvdaļas:
2-3 ēdamk. olīveļļas
1 smalki sagriezts sīpols
2 smalki sagrieztas ķiploka daiviņas
300 g svaigu vai saldētu spinātu
500 g rikotas siera
70 g cietā siera
6 olas
sāls, melnie pipari
šķipsniņa rīvēta musktrieksta
400 g atkausētas kārtainās mīklas
1 sakulta ola mīklas apsmērēšanai
Pagatavošana:
Ietauko apaļu kūku cepamo formu un ieklāj tajā 300 g mīklas tā, lai mīkla nedaudz iet pāri malām. 100g mīklas atstāj pīrāga pārklāšanai.
Ja izmanto svaigus spinātus – nelielā sālsūdens daudzumā apvāri tos lielā katlā, nokās un caur sietiņu izspied lieko šķidrumu, atdzesē un sagriez mazākos gabalos. Ja izmanto saldētos – atkausē tos un nolej lieko šķidrumu.
Uz pannas olīveļļā apcep sīpolu un ķiplokus.
Lielā traukā samaisi rikotas sieru, rīvētu cieto sieru, 2 olas, spinātus, sāli, piparus un rīvētu muskatriekstu.
Liec pildījumu uz mīklas cepamajā formā, izlīdzini un ar ēdamkaroti izveido 4 iedobumus olas izmērā. Katrā iedobumā iesit pa olai, apkaisi katru olu ar sāli.
Uzklāj virs pildījuma atlikušos 100 g mīklas, saspied kopā augšējās un apakšējās mīklas maliņas, apsmērē pīrāgu ar sakultu olu un cep cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni 1 stundu
Atdzesē vismaz 30 minūtes formā.
Pasniedz siltu.
Lasiet arī:
Latvijā uzstādīts zelta monētu un stieņu pārdošanas rekords
Hazora, Ai un citas noslēpumainas metropoles no Svētajiem rakstiem
Dita Lūriņa aizbraukusi no Latvijas, lai piepildītu sapni
«Galva nesvīst!» – Elīna Gluzunova atklāj, cik daudz parūku ir viņas kolekcijā
Renovējot kinoteātra Splendid Palace Mazo zāli, godinās Straumes panākumus
FOTO | Rail Baltica pamattrases būvlaukumā likvidē 100 kilogramus smagu aviācijas munīciju