Lieldienas viennozīmīgi ir laiks, kurā vari izpausties kā pats, tā arī bērni. Iesaisti tos našķu gatavošanā, lai to baudīšana vēlāk šķiet vēl patīkamāka, jo gatavots paša rokām.
Šeit vari izpausties un dekorēšanai vari izmantot jebko saldu, kas nu pašam garšo! 🙂
Sastāvdaļas kēksiņam:
♦ 300-350 grami miltu
♦ 1/2 tējkarote cepamā pulvera
♦ šķipsniņa cepamās sodas
♦ 1/2 tējkarote sāls
♦ 125 ml izkausēta sviesta
♦ 250 grami cukura
♦ 160 ml kefīra
♦ 50 ml skābā krējuma
♦ 2 tējkarotes vaniļas ekstrakta
♦ 2 olas baltumi
Sastāvdaļas glazūrai:
♦ 130 grami baltās šokolādes, izkausētas un atdzesētas
♦ 140 grami krēmsiera, istabas temperatūrā
♦ 3 ēdamkarotes sviesta, istabas temperatūrā
♦ puse tējkarotes vaniļas ekstrakta
♦ 300 grami pūdercukura
♦ 1-2 ēdamkarotes piena
Sastāvdaļas rotāšanai:
♦ šokolādes tāfelītes
♦ 24-36 (vai vairāk) šokolādes oliņas
Kēksiņi: uzkarsē krāsni līdz 180 grādu temperatūrai. Bļodā sajauc miltus, cepamo pulveri, cepamo sodu un sāli.
Citā bļodā sajauc kausēto sviestu, iejauc cukuru, kefīru, skābo krējumu un vaniļu. Šo masu iejauc miltu masā un kārtīgi izmaisi, līdz izveidojas viendabīga masa. Noliec malā.
Ar elektrisko mikseri sakul olas baltumu līdz gaisīgām putām. Pēc tam tās ļoti viegli un lēnām iecilā iepriekš pagatavotajā masā. Neaizraujies ar maisīšanu. Olas baltums tikai viegli jāiejauc, nevis jāsamaisa kārtīgi.
Pēc tam sevis izvēlētā kēksu/mafinu pannā liec mīklu. Cep apmēram 15 minūtes vai, līdz kēksa vidiņš ir izcepies.
Glazūra: izkausē šokolādi (ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī). Kad šokolāde izkususi, noliec to malā, lai padziest tikai tik daudz, lai tā neizkausē krēmsieru un sviestu.
Bļodā sajauc sviestu un krēmsieru, līdz izveidojas viendabīga, skaista masa. Pievieno šķidro šokolādi un vaniļu. Pēc tam vēl minūti kārtīgi maisi. Tālāk turpini pakāpeniski lēnām iejaukt cukuru un turpini visu laiku maisīt. Cītīgi maisi, līdz izveidojas gaisīga masa.
Pievieno vienu ēdamkaroti piena, ja neesi sasniedzis nepieciešamo konsistenci, pievieno vēl vienu ēdamkaroti. Gatavo masu liec garnēšanas maisiņā un uzspied vēlamo daudzumu uz kēksa.
Rotāšana: ar dārzeņu mizojamo izveido šokolādes skaidiņas. Ar tām pārkaisi kēksiņus un pēc tam liec virsū mazās, krāsainās šokolādes/riekstu oliņas.
Avots: “Garnish and Glaze“