Foto: Pexels
Šobrīd īpašu uzmanību izpelnās tieši tomātu raža, pie tam, tomāti ir vieni no visbiežāk galdā celtajiem dārzeņiem, kas iemīļoti visa gada garumā. Šefpavārs Raimonds Zommers par godu plaukstošajai tomātu sezonai, dalās ar divām viegli un ātri pagatavojamām receptēm, kas iepriecinās gan pieaugušos, gan bērnus.
“Tomāti nenoliedzami ir pastāvīga maltītes un neatņemama uztura sastāvdaļa. Ierasti augusta izskaņa saistās ar tomātu sezonas sākumu, kad varam priecāties par saviem dārzā izaudzētajiem tomātiem, kā arī iegādāties veikalos daudzveidīgu vietējo audzētāju tomātu ražu – dažādus ķiršu tomātus, aveņu tomātus un virkni citu. Abas receptes ir lielisks piemērs kā izcelt tomātu garšas nianses un integrēt tos gan pamatēdiena receptē, gan izmantot kā daļu no uzkodas. Turklāt abu recepšu pagatavošana neaizņems daudz laika un būs pa spēkam kā kulinārijas lietpratējiem, tā arī iesācējiem,” stāsta šefpavārs.
Spageti ar burrata sieru un tomātiem
Sastāvdaļas 4 porcijām:
400 g makaroni (LAMOLISANA SPAGHETTI Nr.15 500 g,
600 g ķiršu tomātu
4 gb. siers BURRATA GRANAROLO 125 g
20 g svaigs baziliks
9 daiviņas ķiploka
2 ēd.k. eļļa
1 ēd.k. melnais balzametiķis
sāls un pipari garšai
Pagatavošanas gaita:
- Ķiršu tomātusnomazgā un pārgriež uz pusēm. Ķiplokus nomizo un sakapā.
- Visu uzklāj uz cepamās pannas, pārlej pāri balzametiķi un pievieno sāli, piparus un eļļu.
- Liek cepeškrāsnī gatavoties 180 grādos 10 minūtes, pēc tam cepamo pannu izņem ārā un apmaisa ķiršu tomātusar ķiplokiem. Atkārtoti liek cepties uz 10 minūtēm.
- Paralēli sālsūdenī vāra spageti. Kad tie ir gatavi, nokāš lieko ūdeni un pievieno klāt cepeškrāsnī uzkarsētos tomātus, kā arī pievieno visam sakapātu baziliku un viegli apmaisa.
- Pagatavoto ēdienuservē šķīvī – pa virsu pagatavotajiem spageti centrā servē burratu, kuru pārgriežot, ēdienstiks papildināts ar krēmīgu mērci.
Ātrās tortiljas picas
Sastāvdaļas 4 porcijām:
4 gb. tortiljas
200 g tomātu mērce
150 g bekons
20 g sīpolu
100 g paprika
80 g salami
200 g Tilzītes siers
200 g marinēti gurķi
Pagatavošanas gaita:
- Uz tortiljas plāksnes uzsmērē tomātumērci.
- Sagriež šķēlītēs sīpolu, papriku, marinētu gurķi, salami un bekonu. Visas sastāvdaļas liek uz tortiljas un pārber pāri rīvētu sieru.
- Tortiljas picu cep cepeškrāsnī 200 grādos 5-8 minūtes.
- Tortiljas picu izņem no cepeškrāsns, ļauj tai atdzist un sagriež šķēlēs.
- Pēc gaumes var papildināt ar dažādiem garšaugiem.
Lasiet arī: Nesūdzas, bet nespēj kontrolēt emocijas – kā bērnā atpazīt izdegšanu un pārslodzi