Foto: Facebook @Fermentful
Ķelnē, Vācijā, notikušajā pasaules lielākajā pārtikas un dzērienu izstādē “Anuga 2025”, kurā piedalījās vairāk nekā 8000 dalībnieku no 110 pasaules valstīm un kura pulcēja vairāk nekā 145 tūkstošus apmeklētāju, Latvijā radītie “Fermentful” zaļo griķu kafīra dzērieni tika atzīti par vienu no inovatīvākajiem augu valsts produktiem pasaulē, iegūstot iespēju produktus prezentēt “Anuga Taste Innovation Show” un gūstot plašu mediju un industrijas profesionāļu interesi par produktu.
Šogad izstādē tika veidota īpaša pārtikas kategorija “Anuga Alternative” jeb augu valsts alternatīvas, īpaši akcentējot zarnu mikrobioma veselību. “Fermentful” radītais zaļo griķu kefīra dzēriens tika demonstrēts un izcelts “Anuga Taste Innovation Show” kā viena no progresīvākajām augu valsts piena kategorijas inovācijām.
“Mums ir liels gods, ka Latvijā radītie “Fermentful” zaļo griķu kefīra dzērieni tiek atzīti un novērtēti starptautiskā mērogā kā inovatīvi pārtikas produkti. Mūsu mērķis vienmēr ir bijis radīt produktus, kas ir ne tikai garšīgi un veselīgi zarnu mikrobiomam, bet arī demonstrē Latvijā radītās pārtikas zinātnes un tehnoloģiju spējas pasaules tirgū,” saka Anda Penka – “Fermentful” dibinātāja un vadītāja.
Tendences rāda, ka zarnu veselība arvien vairāk tiek aplūkota caur pārtikas prizmu kā preventīvs risinājums individuālās veselības veicināšanā. 2025. gadā inovācijas uzsver individuālo mikrobiomu, “biotiku” simbiozi – probiotiku, prebiotiku un postbiotiku sadarbošanos – un arī jaunas, precīzi pielāgotas mikrobioma līdzsvara stratēģijas. Lai gan probiotikas (dzīvās baktērijas) joprojām dominē diskusijās, prebiotikas jeb šķiedrvielas tiek uzskatītas par svarīgāku komponenti zarnu mikrobioma veselībā, jo tās baro labās baktērijas. Fermentful kefīri tiek ražoti no veseliem zaļo griķu graudiem, lai nodrošinātu, ka produkts satur dabiskās prebiotikas jeb zaļajos griķos esošās šķiedrvielas, kas atbalsta dzīvās baktēriju kultūras un padara tās efektīvākas gremošanas sitēmā.
Zarnu veselība vairs netiek uzlūkota tikai kā gremošanas sistēmas jautājums. Mūsdienu pētījumi apliecina ciešu saikni starp zarnu mikrobiomu un imūnsistēmu, iekaisuma regulāciju, garastāvokļa un neiroloģiskajām funkcijām, kā arī vielmaiņas un hormonu līdzsvaru.
“Fermentful” dibināts 2020. gadā ar mērķi radīt veselīgu un garšīgu ikdienas produktu, kas veicina zarnu mikrobioma veselību. Uzņēmuma dzērieni pēc garšas īpašībām atgādina tradicionālo kefīru, taču nesatur dzīvnieku izcelsmes sastāvdaļas. “Fermentful” kefīri ir izgatavoti no Latvijā bioloģiski audzētiem zaļajiem griķiem. Tie ir bagāti ar olbaltumvielām, aminoskābēm, dzelzi, magniju un B grupas vitamīniem, kā arī dabīgajām probiotikām un prebiotikām.
Pašlaik “Fermentful” produkti ir pieejami tādos mazumtirdzniecības tīklos Baltijā kā “Rimi”, “Coop”, “Virši”, “Sky” un “Stockmann”. Uzņēmums eksportē uz Austriju, un produkti ir nopērkami “Billa PLUS” veikalu tiklā. Šī gada nogalē uzņēmums uzsāks esportu uz Somiju. Fermentful turpina mērķtiecīgi attīstīt savu klātbūtni gan vietējā, gan starptautiskajā tirgū.
Lasiet arī:
«Es iešu līdz galam!» – sola Brunavas pagastā nošauto suņu saimnieks
VIDEO | Putins faktiski atzinis Krievijas iesaisti Azerbaidžānas lidmašinas notriekšanā
Latvijā ievērojami pieaudzis ar leptospirozi saslimušo skaits; viens cilvēks miris
VIDEO | Kriminālā ekselences fonda režisors pēc septiņiem gadiem atgriezies ar jaunu filmu
Jaunas iespējas par spīti grūtībām – oktobra horoskops visām Austrumu zodiaka zīmēm