Edgars Magons.  Foto: Facebook @Mežpils alus

Jau ceturto reizi norisinājies Baltijas un Ziemeļvalstu alus someljē čempionāts, kurā Latvijas pārstāvis, “Mežpils alus” vēstnieks Edgars Magons izcīnījis zelta godalgu, aiz sevis finālā atstājot Lietuvas un Igaunijas pārstāvjus. Šogad konkursā piedalījās 16 dalībnieki no Baltijas valstīm, Polijas un Somijas, bet finālā cīnījās trīs labākie alus pazinēji.

Sacensības, kurās tika pārbaudīta prasme “aklajā” degustācijā atpazīt dažādus alus veidus, pareizi pasniegt alu, kā arī teorētiskās zināšanas par alu un prasme noteikt alus un ēdienu saderības, norisinājās novembra beigās Tallinā.

“Šī ir pirmā reize, kad zelta godalga dodas uz Latviju, jo iepriekšējos gados uzvaru izcīnīja Igaunijas pārstāvji. Sacensības norisinājās divās kārtās – pusfinālā bija gan teorijas daļa (tests ar 40 dažādiem jautājumiem), gan praktiskā daļa ar vairākiem uzdevumiem – bija jāsniedz alus organoleptiskais apraksts, aklajā degustācijā jānosaka seši dažādi alus veidi un jāapkalpo viesi pie galdiņiem. Fināla posms sastāvēja no vairākiem atsevišķiem uzdevumiem, kur bija jānosaka alus defekti, jāsniedz alus apraksti un citi praktiski uzdevumi, ko vērtēja profesionāla žūrija” stāsta uzvarētājs Edgars Magons, kurš pērn bija ierindojies 2. vietā, bet gadu pirms tam – 3. vietā.

Latvijas pārstāvis saņēma galveno balvu – apmaksātu ceļojumu uz Nīderlandes alus darītavu “La Trappe”, kurā alu brūvē klosteru mūki un ienākumi tiek izmantoti klostera uzturēšanai un labdarībai. Turklāt, Edgars Magons, pierādot savas zināšanas, ir uzaicināts piedalīties nākamā gada čempionāta organizēšanā un kļūt par vienu no žūrijas dalībniekiem.

Baltijas un Ziemeļvalstu alus someljē čempionāts savulaik aizsākās kā Igaunijas Labākā alus someljē konkurss, kas Igaunijas Vīnziņu asociācijas vadībā tiek organizēts jau deviņus gadus. Pēdējos četrus gadus šis konkurss kļuvis starptautisks, aicinot alus ekspertus no Baltijas un Ziemeļvalstīm.

Konkursantus vērtēja starptautiska žūrija, un trīs finālisti savas prasmes pārbaudīja skatītāju priekšā. Konkursa dalībniekiem bija jāiepazīst alus vēsture, dažādas brūvēšanas metodes, ražotāji un, protams, arī dažādas nianses pasniegšanā un alus un ēdienu saderībā. Papildus iepriekšminētajam bija jānogaršo un jānosaka dažādi alus veidi.

youtube icon
Abonēt youtube