Pārtikas produktiem ir noteikts derīguma termiņš, taču bieži vien tie sabojājās ātrāk. Īpaša uzmanība jāpievērš pārtikas produktu iepakošanai un uzglabāšanai ledusskapī un ārpus tā. Rimi gardēdis un šefpavārs Normunds Baranovskis sniedz padomus, kā uzglabāt dažādu pārtikas grupu produktus, lai tiek ilgāk saglabātos svaigi un garšīgi.
Sadaliet pārtiku pa ledusskapja nodalījumiem
Ja pārtikas produkti netiek izvietoti pa ledusskapja nodaļām, bet salikti pēc nejaušības principa – augļi un dārzeņi blakus gaļai, tas veicinās baktēriju vairošanos un ātrāku pārtikas produktu bojāšanos. Piena produkti – jogurts, sviests un siers jānovieto atsevišķā plauktā. Svaigu gaļu ieteicams uzglabāt atsevišķā ledusskapja atvilktnē. Būtiski arī ledusskapī uzturēt pastāvīgu tīrību, lai tajā nesavairotos baktērijas, kas paātrinās pārtikas produktu bojāšanos. Rimi gardēdis un šefpavārs Normunds iesaka augļus un dārzeņus neievietot ledusskapī. Dārzeņus un augļus, kas aizņem salīdzinoši daudz vietas ledusskapī – kartupeļi, burkāni, kāposti – uzglabājami istabas temperatūrā, tumšā vietā.
Sausās pārtikas uzglabāšana – graudaugi un pākšaugi
Rīsus, griķus, grūbas, pupiņas un citus pārtikas produktus, kurus neievietojiet ledusskapī, ieteicams uzglabāt slēgtos traukos, kuriem nepiekļūst gaiss un mitrums. Tas ne tikai paildzinās pārtikas produkta svaigumu, bet arī saglabās produkta garšu. Arī tiešai saules staru iedarbībai ir nozīme, tādēļ iepriekšminētos pārtikas produktus novietojiet tumšā vietā, piemēram, virtuves skapīšos.
Maizes uzglabāšana
Pastāv divi varianti, kā uzglabāt maizi – ledusskapī vai istabas temperatūrā. Ja maizi turiet ledusskapī, tad pārliecinieties, lai iepakojums neradītu kondensātu, kas veicinās maizes ātrāku bojāšanos un baktēriju veidošanos. Lai paildzinātu tostermaizes svaigumu – ievietojiet to saldētavā. Tas pagarinās arī tostermaizes lietošanas derīguma termiņu. Pirms ievietošanas ledusskapī maizi ieteicams ievietot iepakojumā, kuram nepiekļūs gaiss. Ja maizi uzglabājiet ledusskapī, pirms lietošanas uzturā to vajag atdzīvināt – uzsildīt cepeškrāsnī vai tosterī.
Garšaugi
Gatavojot maltīti, bieži izmantojam svaigus garšaugus un zaļumus – dilles, pētersīļus, baziliku. Lai ilgāk tos uzglabātu svaigus – ietiniet garšaugus mitrā dvielītī un ievietojiet ledusskapī – augļu un dārzeņu nodalījumā vai smalki sakapājiet un ievietojiet saldētavā.
Neievietojiet siltu ēdienus ledusskapī
Pēc vakariņām palikusi pāri zupa vai cepetis? Rimi gardēdis un šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka nogaidīt līdz brīdim, kad ēdiens ir atdzisis, un tikai tad to ievietot ledusskapī. Silts ēdiens, ievietots ledusskapī, veidos kondensātu un ēdiena atūdeņošanos, kas veicinās pārtikas bojāšanos. Kondensāts būs bīstams arī ledusskapja mehānismam.
Pievērsiet uzmanību pārtikas produktu uzglabāšanas konteineru marķējumam
Ikdienā izmantojam dažādus plastmasas traukus, kuros uzglabājam pārtiku, lai tā ilgāk saglabātos svaiga. Rimi gardēdis Normunds norāda uz to, ka jāpievērš īpaša uzmanība šo konteineru marķējumam, kas bieži vien norāda uz to, ka attiecīgo trauku pat nav ieteicams turēt ledusskapī.
Foto: Publicitātes foto