Mūsdienās dažādus putraimus uzturā vairs neizmanto tik daudz kā agrāk. Ne velti arvien vairāk uztura speciālistu par to runā.
Kviešu putraimi
Tradicionāli mēs pazīstam kviešu putraimus, kas iegūti nedaudz nolobot kviešu graudu virskārtu un to sasmalcinot. Uzturvērtības ziņā tie nezaudē daudz. Ir garšīgi. Visbiežāk tos izmato dažādu sāļo ēdienu gatavošanā, taču labi garšos kopā ar medu vai ievārījumu. Vārot sāļās biezputras, kviešu putrām var pievienot apceptu bekona šķēli, aknas, mīkstos sierus. Putraimus var izmantot asinsdesās kā pildījumu. Kviešu putraimi īsti nebūs piemēroti salātu gatavošanai, jo tie saķep.
Der zināt! Kviešu putraimi pirms gatavošanas nav jāskalo un jāuzbriedina.
Manna
Mannas putraimus iegūst no kviešu graudiem, tiem nolobot biezu apvalku un tos smalki saskaldot. Manna satur maz vitamīnu, minerālvielu un šķiedrvielu. Tā ir viegli sagremojama, tādēļ ieteicama mazu bērnu un slimnieku uzturā. Lielākoties mannu izmanto brokastu putras vai dažādu saldo ēdienu gatavošanā. Daudziem noteikti no bērnības atmiņā palicis mannas buberts, „Abavas sniegs”, uzpūtenis ar pienu un mannas pudiņš ar jāņogu ķīseli. Mannu var izmantot dažādu kūku pildījumu gatavošanā, ar to, ja mājās izbeigušies milti, var iebiezināt mērci vai iejaukt maizes mīklu. Tāpat var pagatavot sāļo mannas biezputru. Mannas biezputra vienlīdz labi garšo ar ceptu gaļas šķēli, ķīseli vai ievārījumu.
Der zināt! Arī mannas putraimi pirms vārīšanas nav jāuzbriedina un jānoskalo.
Kuskuss
Kuskusa dzimtene ir Ziemeļāfrika. Kuskuss ir no rupja maluma kviešu miltiem gatavotas vienāda lieluma mazas bumbiņas, kas tiek apkaisītas ar smalkiem kviešu miltiem un tvaicētas, un izkaltētas. Šo produktu var izmantot rīsu vai makaronu vietā. To var izmantot gan saldu, gan sāļu ēdienu gatavošanā. Kuskusu tradicionāli papildina ar sautētu ķirbi, cukini, pupiņām, burkāniem, kartupeļiem. Tas labi garšo ar sojas vai Vorčestera mērci, citronu sulu, olīveļļu un pārkaisīts ar zaļumiem. Salātos kuskuss harmonēs ar svaigiem vai saulē kaltētiem tomātiem, sīpoliem, gurķiem, dažādiem sieriem, ķiplokiem. Daudzviet pasaulē iecienīts saldais, ko gatavo no kuskusa un apelsīniem. Tāpat tas labi garšos ar svaigiem vai žāvētiem augļiem, safrānu un kanēli.
Der zināt!
Atšķirībā no lielākās daļas putraimu, kuskusu nevāra, bet vienkārši aplej ar verdošu buljonu vai ūdeni un uzbriedina. Turklāt kuskusu jāgatavo lēzenā traukā, nepārtraukti to irdinot ar dakšiņu. Ja kuskusam uzlies par daudz ūdens vai to pārāk ilgi karsēs, vai tas būs pārāk biezā kārta, graudiņi salips, veidosies kunkuļi un kuskuss zaudēs savas labās garšas īpašības.
No vienas glāzes kuskusa iznāk 2 glāzes ēdiena.
Bulgurs
Bulgurs ir termiski apstrādāti, smalcināti kviešu graudi. Vispirms graudi tiek termiski apstrādāti ar ūdeni, tad kaltēti, attīrīti un sasmalcināti. Apstrādes laikā saglabājas visi kviešos esošie vitamīni. Izšķir gaišo un tumšo bulguru. Garšas ziņā tie neatšķiras, bet parasti tiek izmantots gaišais bulgurs, jo tas vizuāli izskatās pievilcīgāks. Pareizi izvārīts bulgurs ir irdens. Tādēļ tas ir ideāli piemērots dažādu salātu gatavošanai. Tas labi sasaucas ar lapu salātiem, ceptām sēnēm, svaigiem gurķiem, kazas vai fetas sieru, labu olīveļļu, zaļumiem. To var izmantot kā pamatēdienu, sautējot kopā ar dažādiem dārzeņiem, sēnēm, garšaugiem un citrusaugiem. Bulguru lieliski var kombinēt ar gaļu un zivīm. Pareizi pagatavotam bulguram ir riekstu garša un smarža.
Der zināt, ka pirms gatavošanas bulguru ieteicams nedaudz noskalot. Pēc tam to vāra lielā ūdens daudzumā. Ieteicams izmantot vairāk ūdens, nekā norādīts uz bulgura iepakojuma. Pretējā gadījumā putraimi būs lipīgi.
Grūbas
Grūbas ir vesels vai pāršķelts miežu grauds, kuram noņemts ārējais apvalciņš. Tiek izdalītas tā sauktās pērļu un parastās grūbas. Izmēru ziņā pērļu grūbas ir nelielākas un izvārās ātrāk. Grūbas izmanto zupās, sautējumos. Tās kombinē ar dārzeņiem, sēnēm, krējumu. Tāpat grūbas var izmantot salātos, kopā ar lapu slātiem, rukolu, ķiršu tomātiņiem, sieru. Tās var pasniegt ar dažādām mērcēm. Izmantojot grūbas rīsu vietā, iespējams pagatavot sātīgu plovu latviešu gaumē. No grūbām var gatavot saldos ēdienus.
Der zināt! Grūbas pirms vārīšanas kārtīgi jānoskalo. Pretējā gadījumā tās vārot kļūs glumas. Pēc noskalošanas grūbas var paturēt nedaudz ūdenī, lai uzbriest, tad tās izvārīsies ātrāk. Pērļu grūbas briedināt nav nepieciešams.
Miežu putraimi
Uzturvērtības ziņā miežu putraimi ir vērtīgāki par grūbām, jo tiem nav noņemta tik bieza virskārta. No miežu putraimiem vāra dažādas putras. Tos var pasniegt ar dažādām mērcēm, dārzeņiem, sēnēm, zivīm un gaļu. Miežu putraimi labi sader ar vistu un lasi, kā arī ar biezpienu. Tos var pievienot dažādiem sautējumiem un zupām.
Der zināt! Kvalitatīvus miežu putraimus pirms vārīšanas nav nepieciešams skalot, ja vien nav redzami sīki gruzīši.
Prosa
Prosas uzturvērtība nav ļoti liela, bet tā ir bagātīgs dzelzs un balastvielu avots. Prosu var izmantot salātos, sajaucot to ar zaļumiem, krējumu vai bezpiedevu jogurtu. Tā ļoti labi garšos kopā ar ievārījumu, žāvētiem augļiem vai vienkārši ar sviestu un cukuru. Prosas putru pasniedz ar ceptiem sīpoliem, kūpinātu gaļu, klāt pieēdot skābu kāpostu salātus. Laba kombinācija ir prosa un kāļi vai ķirbju biezenis. Gardēži atzinīgi novērtē prosas putru ar zaļumiem un dažādiem dārzeņiem: tomātiem, sīpoliem, ķiplokiem.
Der zināt!
Pirms gatavošanas prosa labi jānoskalo. Tad tā būs irdena.
Prosa satur diezgan daudz taukskābju. Tādēļ īpaši jāpievērš uzmanību prosas derīguma termiņam, ilgāk pastāvējušai prosai var būt sīva garša. Lai noņemtu sīvumu, prosa jāpamērcē karstā pienā.
Garšas uzlabošanai prosu pirms gatavošanas var nedaudz apcept sviestā vai eļļā.
Kukurūzas putraimi
Kukurūzas putraimus organisms apstrādā ļoti viegli, un tiem ir ļoti maz kaloriju. Kukurūzai piemīt unikāla īpašība – tās sastāvā esošās vielas palīdz no organisma izvadīt liekās taukvielas un pesticīdus. No kukurūzas putraimiem gatavo ne tikai biezputru, bet arī sacepumus un citus ēdienus. Kukurūzas putraimus var vārīt pienā, kurš iepriekš bagātināts, tajā ievārot ķiploku, timiānu, rozmarīnu. Izvārītu un atdzesētu kukurūzas putru var sagriezt gabaliņos, savelt bumbiņās un apcept, var grilēt kukurūzas plāceņus.
Der zināt! Kukurūzas putraimi pēc struktūras ir tādi paši kā manna, tāpēc tos gatavo tāpat kā mannu.
Griķi
Griķus gatavo divējādi. Tos vai nu vāra katliņā, vai tvaicē. Griķus lielākoties pasniedz kā piedevu pie gaļas ēdieniem, ēda ar dažādām mērcēm, no tiem vāra biezputru. Samaļot griķus kafijas dzirnaviņās, iegūst griķu miltus. No tiem cep plāceņus vai pankūkas.
Der zināt! Griķus pirms vārīšanas vai tvaicēšanas var apcept sviestā vai eļļā.