Foto: Pexels/Anna Tarazevich

Brīvdienas ir laiks, kad gribas izmēģināt ko jaunu, nesteidzīgi ļaujoties, piemēram, dažādiem kulināriem eksperimentiem. Lūk, piecas oriģinālas receptes brīvdienu eksperimentiem ar kādu īpašu sastāvdaļu – čipsiem!

Grilēti vistas vrapi ar bekona čipsiem

Šis vraps ir ideāli piemērots vieglām pusdienām vai piknikam dabā. Bekona garšas čipsi piešķir izteiksmīgu kraukšķi sulīgā vrapā, kas lieliski papildinās grilētu vistas fileju un svaigus dārzeņus.

Sastāvdaļas (2 porcijām):

  • 2 lielas tortiljas
  • 1 vistas fileja
  • 1 tējk. olīveļļas
  • 1 avokado
  • ½ paprikas
  • Sauja ledus salātu vai rukolas
  • 2 ēd.k. grieķu jogurta
  • 1 tējk. sinepju
  • “Ādažu” kartupeļu čipsi ar bekona garšu
  • Sāls, pipari pēc garšas

Pagatavošana:

Vistas fileju apsmērē ar olīveļļu, pārkaisa sāli un piparus. Cep uz pannas vai grila līdz tā ir zeltaina, tad atdzesē un sagriež šķēlēs. Avokado pārgriež uz pusēm, izņem mīkstumu un sagriež šķēlītēs. Papriku sagriež plānās strēmelēs. Grieķu jogurtu samaisa ar sinepēm – šī būs viegla mērce. Tortiljas uzsilda uz sausas pannas, liek uz tām salātus, vistas šķēles, avokado, papriku un mērci. Tieši pirms satīšanas – pārkaisa bekona čipsus. Satin vrapus, pārgriež uz pusēm un pasniedz uzreiz.

Kukurūzas bumbu salāti ar fetu un tomātiem

Šie ir ātri, koši un kraukšķīgi salāti ar Vidusjūras noskaņu – sālītā feta, svaigie dārzeņi un “Ādažu” kraukšķu kukurūzas bumbas ar vasaras dārzeņiem radīs līdzsvarotu garšu un tekstūru kombināciju.

Sastāvdaļas (2 porcijām):

  • 100 g ķiršu tomātu
  • ½ svaiga gurķa
  • 50 g feta siera
  • Sauja pētersīļu vai diļļu
  • 1 ēd.k. olīveļļas
  • 1 tējk. baltvīna etiķa
  • “Ādažu” kraukšķu kukurūzas bumbas ar vasaras dārzeņu garšu
  • Svaigi malti melnie pipari

Pagatavošana:

Tomātus pārgriež uz pusēm, gurķi sagriež gabaliņos, fetu sadrupina. Visu liek bļodā. Pievieno sasmalcinātus zaļumus, pārslaka ar olīveļļu un etiķi. Visu viegli samaisa un pārkaisa ar melnajiem pipariem. Kukurūzas bumbas liek salātu virspusē tieši pirms pasniegšanas – lai tās saglabā kraukšķīgumu.

Zaļo sparģeļu un grilēta ķiploka čipsu pavasara salāti

Viegls un atsvaidzinošs ēdiens, kas apvieno sezonālos dārzeņus ar izteiksmīgi aromātiskajiem grilēta ķiploka čipsiem. Ideāli piemērots siltām pusdienām vai vieglām vakariņām.

Sastāvdaļas (2 porcijām):

  • 6–8 zaļie sparģeļi
  • 100 g vārītu turku zirņu vai zaļo zirnīšu
  • ½ sarkanais sīpols
  • Sauja piparmētru vai bazilika
  • 1 tējk. citrona sulas
  • 1 ēd.k. olīveļļas
  • “Ādažu” kartupeļu čipsi ar grilēta ķiploka garšu
  • Sāls, pipari pēc garšas

Pagatavošana:

Sparģeļus blanšē (vāra 2–3 minūtēs sālsūdenī un tad uzreiz atdzesē aukstā ūdenī), sagriež gabaliņos. Sīpolu sagriež plānās šķēlēs. Visus dārzeņus liek bļodā, pievieno sasmalcinātus zaļumus, pārslaka ar eļļu un citrona sulu. Pievieno sāli un piparus, samaisa. Pirms pasniegšanas uzber kraukšķīgos ķiploka čipsus.

Mini salātu laiviņas ar olu krēmu un bekona čipsiem

Šī uzkoda ir vizuāli pievilcīgas un ļoti viegli pagatavojamas. Olu krēms un bekona čipsi rada klasisku garšu kombināciju, bet salātu lapas – svaigu un kraukšķīgu pamatni.

Sastāvdaļas (2 porcijām / ~6 laiviņas):

  • 2 vārītas olas
  • 1 tējk. sinepju
  • 1 ēd.k. grieķu jogurta
  • Sauja ledus vai romiešu salātu lapu
  • ½ gurķa vai daži redīsi
  • “Ādažu” kartupeļu čipsi ar bekona garšu
  • Melnie pipari

Pagatavošana:

Olas saspaida ar dakšiņu, pievieno sinepes un jogurtu, samaisa līdz viendabīgam krēmam. Gurķi vai redīsus sagriež plānās šķēlītēs. Katru salātu lapu piepilda ar nelielu daudzumu olu krēma, uzliek gurķa vai redīsa šķēlīti. Virsū pārber pārlauztus bekona čipsus un pievieno nedaudz piparu. Pasniedz uzreiz.

Bulgura salāti ar grilētu cukīni un grilēta ķiploka čipsiem

Šie atsvaidzinošie salāti ir kā radīti vasaras noskaņas pusdienām – grilēts cukīni piešķir dūmu garšas nianses, piparmētra atsvaidzina, bet ķiploka čipsi piešķir kraukšķīgumu.

Sastāvdaļas (2 porcijām):

  • 100 g bulgura
  • 1 mazs cukīni
  • 1 ēd.k. olīveļļas
  • 1 tējk. citrona sulas
  • Sauja piparmētru lapu
  • 1 tējk. sezama sēklu (pēc izvēles)
  • “Ādažu” kartupeļu čipsi ar grilēta ķiploka garšu
  • Sāls un pipari pēc garšas

Pagatavošana:

Bulguru aplej ar karstu ūdeni (attiecība 1:2), pārklāj un ļauj nostāvēties 10–12 minūtes. Pēc tam izmaisa ar dakšiņu. Cukīni sagriež garenās šķēlēs, pārslaka ar olīveļļu, apkaisa ar sāli un pipariem, un apcep uz pannas vai grila līdz tam parādās brūni svītrojumi. Piparmētras sasmalcina. Bļodā sajauc bulguru ar grilēto cukīni, piparmētru, citronu sulu un, ja vēlas, sezama sēklām. Pirms pasniegšanas pārber kraukšķīgos grilēta ķiploka čipsus. Pasniedz remdenus vai aukstus.

Lasiet arī:

youtube icon
Abonēt youtube