Baibas Sipeniece – Gavare. Publicitātes foto
Rudens saistās ne tikai ar ražas laiku un izteiksmīgām ēdienu garšām, bet arī ar sajūtām – siltumu, mājīgumu un kopā būšanu. Aizsākot “Maxima Latvija” iniciatīvu “Latvijas rudens raža” vietējo audzētāju atbalstam, TV un radio personība Baiba Sipeniece-Gavare atklāj savas iemīļotākās rudens garšas un dalās ar īstu gurmānu ķirbju biezzupas recepti, kas lieliski atsvaidzinās ikviena rudens ēdienkarti un būs lielisks papildinājums kopābūšanas mirkļos.
“Jāatzīstas, ka bērnībā rudens nebija mans gaidītākais gadalaiks, jo tas nozīmēja smagu darbu lauksaimniecībā – ražas novākšanā. Taču bija arī savi īpašie mirkļi. Kartupeļu talkās kurinājām lielus ugunskurus, un viens no gardākajiem priekiem bija oglēs cepti kartupeļi. Mamma gatavoja arī sātīgus sautējumus ar kāpostiem, burkāniem, kartupeļiem un kādu medījumu. Viens no maniem mīļākajiem rudens brīžiem joprojām ir tomātu nogatavošanās – bērnībā tos ēdu ar svaigiem zaļumiem, bet tagad kopā ar sieriem kā mocarellu, rikotu vai buffalo sieru. Manuprāt, nav nekā gardāka par vienkāršu, svaigu rudens garšu – tikko no dobes paņemtu tomātu vai kraukšķīgu gurķi,” stāsta TV un radio personība Baiba Sipeniece-Gavare.
Baibas Latvijas rudens ražas zupa: ķirbju zupa ar pārsteiguma elementu – jūras veltēm
Sastāvdaļas:
1 gb. neliela izmēra muskatriekstu ķirbis
1 gb. vistas/liellopa buljona kubiņš
1 l ūdens
1 gb. sīpols
3 daiviņas ķiploka
2 gb. burkāni
1 iepakojums “Dzintars” klasiskais kausētais siers
Čilli pipari pēc garšas
Muskatrieksts pēc garšas
Neliels ingvera gabaliņš
1 iepakojums jūras velšu kokteilis
Koriandrs dekorēšanai
Pagatavošanas gaita:
Muskatriekstu ķirbi, burkānus nomizo, sagriež mazos gabaliņos un liek vārīties buljonā.
Pievieno klāt ķiploku un sīpolu.
Kad dārzeņi kļuvuši mīksti, zupu sablenderē līdz viendabīgai konsistencei.
Pievieno klasiski kausēto “Dzintars” sieru.
Pievieno pikantumam čilli, rīvētu muskatriekstu un ingveru.
Visbeidzot zupai pievieno jūras velšu kokteili – garneles, mīdijas un astoņkājus, un vāra līdz jūras veltes ir gatavas.
Pasniedzot dekorē ar svaigu koriandru.
Lasiet arī:
Slēdz biznesu un pamet Rīgu – multimākslinieks Kašers krasi maina dzīvi
Pāragri mirušā basketbolista Jāņa Timmas dēls uzsācis skolas gaitas
Šodien īpašs datums, ko ezotēriķi dēvē par eņģeļu skaitli