Selerija ir teju vai ģimenes loceklis fenhelim un pētersīļiem. Tā ir kraukšķīga un bieži tiek izmantota salātos vai zupās. Tai ir sāļa garša, tādēļ tā lieliski iet kopā ar saldākām garšām, radot izcilu kombināciju. Bet ko tad mums dod šī selerija? 

Selerijas lapas satur ārkārtīgi augstu A vitamīna līmeni, bet auga kāti ir lielisks B1, B2, B6, C vitamīna, kā arī kālija, folātu, kalcija, magnija, dzelzs, fosfora, nātrija un neaizstājams aminoskābju avots.

Lieliskās vielas no auga izdalās brīdī, kad tiek spiesta sula, un tā lieliski palīdz zarnu darbībā. Dabīgais nātrijs (sāls), kas atrodas selerijās ir drošs un pat nepieciešams mūsu organismā. Pat tie, kuri īsti nepanes sāli, drīkst uzturā lietot sālīgo seleriju.

Kamēr citi ēdieni to apstrādes procesā zaudē savas lieliskās uzturvērtības, selerija savas lieliskās īpašības saglabā pat gatavošanas laikā.

Selerija ir plaši pazīstama kā pārtikā lietojams augs, kurš samazina asinsspiedienu. Kad selerijas sula tiek kombinēta ar ar citām sulām, tā nodrošina cita veida formulas, kas spēj palīdzēt arī citu slimību ārstēšanā.

Nesenie pētījumi liecina, ka selerijas lietošana uzturā efektīvi spēj palīdzēt cīņā ar vēzi.

Pāris labās selerijas sulas īpašības: 

1. Svarīgie minerāli, kas atrodami selerijas sulā, efektīvi līdzsvaro asinīs esošo pH līmeni, neitralizējot skābo vidi.

2. Selerijas sula strādā kā lielisks toniks pēc treniņiem, kuru laikā zaudēti elektrolīti asinīs, atjaunojot ķermeni ar nepieciešamajām minerālvielām.

3.  Selerijas sulā ir dabiskais nātrijs, kas palīdz mazināt asinsspiedienu. Dzerot sulu vienu nedēļu, tā ievērojami palīdzēs mazināt augsto asinsspiedienu. Sulā esošās vielas palīdz atslābināt muskuļus, kas atrodas ap artērijām, palīdzot normalizēt asins plūsmu.

4. Sula būtiski samazina augstu slikto holesterīnu.

5. Selerijas sulai piemīt dabiskas caureju veicinošas īpašības, kas palīdzēs atbrīvoties no aizcietējumiem. Tā palīdzēs arī nomierināt nervus, kas “pārstrādājušies” lietojot mākslīgos caurejas veicinātājus.

6. Karstā dienā selerijas sula palīdzēs normalizēt ķermeņa temperatūru. Dzer 2-3 reizes dienā.

7. Kālijs un nātrijs, kas atrodas selerijas sulā, palīdzēs regulēt ķermeņa šķidrumu un stimulēs urīna izvadi no organisma, palīdzot attīrīt organismu no liekā šķidruma. Tāpat mazina iespējamību iegūt žultsakmeņus.

8. Poliacetilēns, kas atrodams selerijas sulā, lieliski palīdz atbrīvoties no tādiem iekaisumiem, kā, piemēram, rematoīdais artrīts, astma, bronhīts vai podagra.

9. Selerijas sula veicina veselīgu un normālu nieru darbību, palīdzot no tām izvadīt toksīnus. Tāpat šī sula novērš nierakmeņu veidošanos.

10. Dabīgās sārmainās minerālvielas, kas atrodamas seleriju sulā, nomierinoši iedarbojas uz nervu sistēmu. Lielisks dzēriens pret bezmiegu.

11. Palīdz svara samazināšanā. Dzer 2-3 reizes dienā, lai mazinātu vēlmi pēc saldumiem un citiem trekniem ēdieniem.

Kā izvēlēties vislabāko seleriju?

Izvēlies zaļās selerijas, kurās izstrādājies hlorofils. Pārliecinies, ka tās “ribas” (kāts) ir stingrs, nevis mīksts. Lai uzglabātu, ietin pārtikas plēvē un liec ledusskapī.
Neatstāj to istabas temperatūrā pārāk ilgi, jo tad tā ātri vien savīst. Ja tā tomēr savītusi, aplaisti to nedaudz ar ūdeni un liec ledusskapī. Tā atgūs savu kraukšķīgumu.

Brīdinājums: iesakām izvairīties no selerijas, ja tev ir zems asinsspiediens.

Saistītās tēmas: selerijaselerijas sulauzturvērtībaveselība

youtube icon
Abonēt youtube