Par cilvēku vārdā Moriss Fransuā Alfrēds Martins van Maele (Martin van Maële) ir zināms ļoti maz. Viņš ir dzimis Francijā 1863. gadā un strādājis Briselē un Francijā par ilustratoru. Mākslinieks bija precējies, bez bērniem. Miris 62 gadu vecumā.

Morisa privātā dzīve ir noslēpumaina, bet viņa seksuālās fantāzijas, kas tika zīmētas uz papīra, mēs zinām diezgan labi. Dzīves gaitā viņš ir izveidojis erotiskās ilustrācijas, ļaujot parastiem mirstīgiem ieskatīties mākslinieka iedomu pasaulē. Liekas, ka Morisa atklātie zīmējumi ir pārcietuši visas apkaunojuma pakāpes – no erotiskas grafikas līdz dīvainiem, sirreālistiskiem, dažreiz simboliskiem pārspīlējumiem.

Šodien Morisa ilustrāciju piemērus var sastapt Roberta Stjuarta online kolekcijā. Stjuarts ir oldschool erotikas speciālists un mēģina paskaidrot slēpto Morisa darbu jēgu, kā tie ietekmējuši grafikas vēsturi.

Lai izskaidrotu galveno Maele mākslas darbu ideju, piestāvēs vārds “sabojāts”. Moriss akcentēja Viktorijas laikmeta kultūru ar buržuāzistiskām vērtībām, kas zaudējušas jēgu pat tiem, kas kādreiz tās aizstāvēja. Darbus var aprakstīt kā trauksmainus un groteskus, tomēr ir arī darbi, kas ar savu erotiskumu drīzāk pievelk skatienu. Viņš zīmēja to, kas viņam sniedza baudu, un neko citu pateikt ar saviem darbiem nevēlējās.

1168-990x638

youtube icon
Abonēt youtube